Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stacia (15) adviseert kerk: "Wees minder veroordelend"

26 augustus 2019 Leestijd 2 min

Het gebeurt niet vaak dat een 15-jarige tiener een opiniestuk schrijft voor het Amerikaanse dagblad USA Today. Daar liet de Amerikaanse Stacia zich niet door tegenhouden. "Mijn moeder werd pas door een andere vrouw aangesproken omdat ze een broek aan had in plaats van een rok toen ze met Pasen in een kerk kwam. Het zou niet respectvol zijn. Op dat moment werd me heel duidelijk waarom mijn vrienden en vriendinnen niet graag meer in de kerk komen.."

In de Verenigde Staten is deze generatie tieners de eerste generatie die 'postchristelijk' is. Dat betekent dat deze generatie zich over het algemeen niet langer christelijk noemt. De christelijke Stacia is toch hoopvol: "Onderzoek wijst uit dat de kerk te veel een exclusieve club lijkt, waarmee tieners zich niet positief kunnen verbinden. Maar 29% van de Amerikaanse tieners noemt zich spiritueel en wil graag hun geloof verdiepen." 

Stacia heeft een oplossing: "In mijn kerk ga ik alleen naar de speciale diensten, als ik naar een normale dienst ga zijn er geen andere tieners, snap ik de preek niet en zijn er veel te strikte voorwaarden waar ik aan moet voldoen. Daar moeten we mee stoppen. Tieners zijn geïnteresseerd in het christelijk geloof, maar een kerk moet allereerst gastvrij zijn. Christelijke leiders moeten de eerste zijn om een zoektocht te ondersteunen, niet af te kraken. Tieners zouden dan wel eens hun vooroordelen opzij kunnen zetten en het christendom spiritueel willen verkennen."

Wil je haar hele opiniestuk lezen? Check het in USA Today. En ben jij het met Stacia eens of helemaal niet? App ons wat je denkt via 0683673700!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕