Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Siena (NL) & Joshua (VS) over hun langeafstandsrelatie: 'Tijd voor onszelf was belangrijk'

19 augustus 2022 · Leestijd 4 min

Komen Siena (20) en Joshua (22) je bekend voor? Dat kan kloppen, want twee jaar geleden spraken we hen onderstaand interview. Siena - uit Nederland - en Joshua - uit de VS - leerden elkaar kennen toen ze een DTS (Discipleship Training School) volgden in Australië. Na de DTS bleven ze contact houden en kregen ze een langeafstandsrelatie. Makkelijk was dat niet door corona. “Ik moest noodgedwongen de VS verlaten, waardoor we elkaar maanden niet konden zien.”

Joshua en Siena: We gingen naar een Bijbelschool om God te vinden, we vonden Hem én elkaar

Lees ook over:

Joshua en Siena: We gingen naar een Bijbelschool om God te vinden, we vonden Hem én elkaar

Siena ging terug naar Nederland en contact ging vanaf toen online. “Alle mogelijkheden om elkaar in real life te zien waren weg, waardoor online de enige manier was om elkaar te zien”, vertelt Joshua. “Communicatie is dan nóg belangrijker, maar daarvoor moet je wel aan je eigen communicatieskills werken.”

We hadden de ander niet nodig om onszelf te zijn, maar je helpt elkaar wel om het beste uit jezelf te halen

“We besloten samen om die periode te gebruiken voor persoonlijke groei”, vertelt Siena. “Zo ging ik een paar weken animatiewerk doen in Frankrijk om echt even uit mijn ‘bubbel’ te stappen. Hierdoor kon ik in alle rust werken aan mijn persoonlijke relatie met God en ook mezelf ontdekken.” Ook Joshua besefte dat tijd voor jezelf belangrijk is, voordat je een relatie met iemand aangaat. “We hadden de ander niet nodig om onszelf te zijn, maar je helpt elkaar wel om het beste uit jezelf te halen.”

IMG_8536

Naast de persoonlijke groei, wilden Joshua en Siena er ook samen achter komen welke rol God in hun relatie had. “We hebben samen een podcast geluisterd over relatiedoelen. We luisterden zelf de afleveringen en belden daarna om er samen over te praten. Dat was zo fijn om te doen, omdat je hierdoor niet alleen elkaar beter leert kennen, maar ook samen werkt aan je relatie met God”, vertelt Siena.

Will you marry me?

Na een paar maanden zonder elkaar te zien, kon Joshua eindelijk naar Nederland komen. “Het was eerst even wennen om samen te zijn, want dat waren we na die paar maanden niet meer gewend. Gelukkig waren onze gevoelens voor elkaar nog steeds volop aanwezig en op 1 januari 2021 vroeg Joshua mij ten huwelijk”, vertelt Siena lachend. “Maar al gauw kwamen de vragen: hoe, waar en wanneer gaan we de trouwerij plannen?”

Joshua’s familie mocht niet naar Nederland en mijn familie niet naar de VS

“Op dat moment zat Nederland nog potdicht en waren er strenge maatregelen. Aan de andere kant wilden we niet te lang wachten, dus we zochten naar mogelijkheden om alsnog een trouwerij met vrienden en familie te vieren.” Dat bleek een groot dilemma te worden: bij een trouwerij in de VS zou Siena’s familie niet kunnen komen en in Nederland zou het zonder Joshua’s familie moeten. “We zochten naar een land dat nog niet gesloten was voor zowel Nederlanders als Amerikanen. Dat werd uiteindelijk Aruba”, vertelt Joshua.

“Na een onvergetelijke trouwdag keerden we terug naar Nederland en momenteel proberen we een verblijfsvergunning aan te vragen in de VS. Daar gaan we verder met ons bedrijf dat trouwerijen filmt, want tijdens de tijd dat we van elkaar gescheiden waren, merkten we dat daar onze gezamenlijke passie lag”, vertelt Siena. Joshua is dankbaar dat ze de keuze maakten om voor hun huwelijk te werken aan hun persoonlijke groei. “Ik merk dat we nu echt een geheel zijn en elkaar zo goed begrijpen. Dat zou ik iedereen in een langeafstandsrelatie en een relatie dichtbij aanraden.”

Hoe houden we onze (lange-afstands)relatie spannend?

Lees ook over:

Hoe houden we onze (lange-afstands)relatie spannend?

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡