Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joshua en Siena: We gingen naar een Bijbelschool om God te vinden, we vonden Hem én elkaar

14 juli 2020 · Leestijd 6 min

Siena (18) en Joshua (20) zijn een internationaal stel. Ze hebben elkaar bijna twee jaar geleden ontmoet toen ze de Discipleship Training School volgden in Australië. Joshua komt uit Amerika en Siena uit Nederland. De lange afstandsrelatie gaan zij niet uit de weg: “Het is moeilijk, want je mist elkaar, maar God heeft ons bij elkaar gebracht.”

Na de middelbare school besloot Siena om voor vijf maanden een DTS (Discipleship Training School) te volgen. Daar aangekomen ontmoette zij Joshua. “In de eerste paar weken kon ik niet echt Engels spreken. Het was erg lastig voor ons om elkaar te begrijpen.” Om te communiceren maakten ze handbewegingen. “Josh heeft mij zo vaak moeten vragen wat ik bedoelde. Ik raakte daar best wel gestrest van, want ik wist vaak niet meer wat ik had gezegd.”

Ik ging niet naar Australië om een vriendin te zoeken. Ik ging daarheen om God te zoeken

Net als Siena was Joshua net klaar met de middelbare school. Hij wist niet zo goed wat hij daarna wilde doen. “Ik had het gevoel dat ik even weg moest uit mijn woonplaats. Ik wilde God zoeken. Ik ging niet naar Australië om een vriendin te zoeken. Ik ging daarheen om God te zoeken en uiteindelijk bleek het dat ik beiden heb gevonden!”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

No dating rule

Siena en Joshua kwamen erachter dat ze elkaar leuk vonden via een DTS-medewerker die het eerder doorhad dan zij zelf. Siena: “We hadden een swingdance-avond en we dansten samen en we kletsten samen. Wij hadden zelf nog niet helemaal door dat we elkaar leuk vonden, maar het viel de medewerker op”. Dat was grappig aangezien er tijdens deze vijf maanden een 'no dating rule' gold waardoor je geen nieuwe relaties mocht aangaan. Siena vertelt dat deze regel er was om de sfeer te beschermen. “Als een relatie stukloopt tijdens DTS heeft dat impact op de sfeer. Vooral omdat we met een kleine groep waren”.

Joshua: “Een van de grootste lessen die ik, en volgens mij Siena ook, heb geleerd is dat ik mijn ogen op Jezus gericht kan houden. Het was een uitdaging, maar uiteindelijk hielp het ons te leren om God op de eerste plaats te zetten en dat we Hem eerst moesten zoeken. En dat als we het meest van God houden en Hij onze eerste liefde is dit ons helpt om nog meer van elkaar te houden.”

Afstand

Joshua vertelt dat hij en Siena vijf seconden na het afstuderen een relatie hadden. “We hebben er niet eens een gesprek over gehad, het ging automatisch.” Pas toen Joshua terugvloog naar de Verenigde Staten en Siena terugging naar Nederland realiseerden zij zich dat ze een lange afstandsrelatie hebben. “Na ongeveer anderhalve week bellen vroeg ik Siena: “Hé, wist jij dat we een lange afstandsrelatie hebben?” Haar reactie was: oh nee, je hebt gelijk… “We hadden daar niet eens bij stil gestaan”, zegt Siena. Ze vertelt dat het teruggaan naar Nederland heel gek was. “We hebben vijf maanden als groep met elkaar opgetrokken en dan kom je thuis en dan zijn ze in een keer weg en dat is zo’n gek gevoel."

We hebben elkaar een keer voor vier maanden niet gezien

Heen en weer

Vlak voordat de grenzen in de Verenigde Staten dicht gingen in verband met het coronavirus vloog Siena naar Amerika om bij Joshua te zijn. “Midden in de nacht belde Josh mij en vertelde hij dat de grenzen binnen achtenveertig uur dicht zouden gaan”. Siena moest een keuze maken en dacht in eerste instantie dat na dertig dagen de grenzen wel weer open zouden gaan, maar besloot uiteindelijk om toch te gaan. “Je mag in een keer niet meer naar elkaars land toe en dat maakt het moeilijk. Uiteindelijk ben ik daar drie en een halve maand gebleven. Ondertussen hebben Joshua en Siena weer afscheid moeten nemen en is Siena terug in Nederland. In de planning staat dat Joshua in september voor een langere tijd naar Nederland komt.

Onze relatie is een 'love triangle' met God. Waarbij God bovenaan staat

Kortgeleden zijn Joshua en Siena wezen skydiven. Ze grapten met elkaar dat dit vergelijkbaar is met hun relatie. Joshua: “We weten niet wat daar beneden is en de beslissingen die we moeten maken vereisen een sprong in het diepe. We vertrouwen erop dat God ons beschermt. Dat Hij bij ons is en aan de parachute zal trekken. We luisteren naar Hem, want we weten dat Hij klaar staat om ons op te vangen wanneer we het nodig hebben.”

Voor beiden speelt het geloof een belangrijke rol in hun leven. Siena: “We hebben allebei een individuele relatie met God, maar we willen ook dat God centraal staat in onze relatie. Ik probeer God te betrekken bij alles wat ik doe.” Joshua vertelt dat geloof het fundament is voor zijn leven en hun relatie. “Er zullen momenten zijn dat ik niet aan Siena’s behoeften voldoe en zij niet aan die van mij en dat kan, want wij zijn mensen en maken fouten. We proberen naar onze relatie te kijken als een 'love triangle' waarbij God bovenaan staat. In plaats van dat we proberen af te stemmen op elkaar stemmen we ons af op God.”

Wat de toekomst hen gaat brengen weten ze nog niet. Joshua: “Het verste dat wij nu vooruit kunnen kijken is drie tot vier maanden." Siena vult aan: “Waar we gaan wonen? Om heel eerlijk te zijn overal. We weten het echt nog niet.” Wat ze wel weten is dat ze later graag samen een non-profit bedrijf willen runnen met als doel om mensen in derdewereldlanden te helpen. Nu zijn ze samen een Instagram-pagina en YouTube-kanaal gestart om hun verhaal te delen.

GESCHREVEN DOOR: RAWINA VAN DE VEGTE

Vlog van Joshua en Siena:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Mooi hè die internationale liefdesverhalen? Lees hier het verhaal van Rozanne (uit Nederland) en Alejandro (uit Costa-Rica).

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡