Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sharon: "Ik ben trots op mijn rok"

12 november 2018 · Leestijd 4 min

Deze week staat bij BEAM in het teken van ‘Fashion’. Hoe ga je als christen om met mode? Kun je ook in je kleding laten zien dat je christen bent? En hoe doe je dat dan? Voor Sharon is kleding een onderdeel van haar christelijke uitstraling. “Het gaat om het totaalpakket.”

Wie ben je?

“Ik ben Sharon, 20 jaar en studeer voor Docent Aardrijkskunde. Ik zit in mijn laatste jaar maar werk ook al parttime op een middelbare school.” Wat betekent mode voor jou?
“Mode an sich is niet zo belangrijk voor mij. Kleding moet je dragen om je naaktheid te bedekken. Natuurlijk wil ik er graag leuk en netjes uitzien. Zo volg ik de mode van het moment. Maar ik ben zeker geen trendsetter. Ik ga niet direct op zoek naar trends.” Jij vindt het belangrijk om een rok te dragen. Vertel eens!
“Ik draag inderdaad altijd een rok. Voor sporten maak ik een uitzondering. Dan is een broek praktischer en kuiser. In het dagelijks leven draag ik verder geen broeken. Ik vind het ook niet lekker zitten, dus ik heb er geen behoefte aan. Een rok dragen vind ik iets heel vrouwelijks. In onze Nederlandse cultuur is het zo ontstaan dat mannen broeken dragen en vrouwen rokken. Neem koningin Maxima bijvoorbeeld. Op een paar uitzonderingen na, draagt zij altijd een rok of een jurk. Dat ik een rok draag is dus deels cultuurgebonden, maar doe ik ook om te laten zien dat ik christen ben. Ik zit op de Hogeschool van Rotterdam, dat is een seculiere school. Mijn medestudenten kunnen aan mijn kleding zien waar ik voor sta.” Krijg je van je medestudenten wel eens vragen over je rok?
“Niet per se over mijn rok. Aardrijkskunde is ons vak. Een belangrijk thema daarin in is de evolutietheorie. Dan weten zij wel dat ik daar anders over denk. Of wanneer we bijvoorbeeld op excursie gaan en ik draag voor die gelegenheid een broek, dan zeggen ze wel: ‘O, Sharon heeft een broek aan’. Het valt dus wel op. Maar ik krijg niet specifiek vragen over mijn rok. Het is meer een aanleiding voor een gesprek over mijn geloof. Door mijn rok komt dat contact dus makkelijker op gang, dat vind ik erg mooi.” Vindt je dat alle christelijke vrouwen een rok zouden moeten dragen?
“Ik vind vooral dat ieder daar haar eigen keuze in moet maken. In de Bijbel staat niet ‘Gij zult een rok dragen’. Vanuit onze christelijke en Nederlandse traditie en achtergrond, draag ik mijn rok. Dat is geen verplichting die ik voel. Het is een persoonlijke keuze. Kleding is voor mij een onderdeel van mijn totale christelijke uitstraling. Dat is voor mij een totaalpakket: hoe je praat, hoe je omgaat met anderen en dus ook hoe je je kleedt.” Altijd een rok is misschien ook wel eens lastig.
“Ik kan geen momenten aanwijzen dat ik het echt moeilijk vind om een rok te dragen. Natuurlijk moet ik met fietsen bijvoorbeeld wel opletten. Het moet wel ten alle tijden kuis blijven.” Ben je trots op je rok?
“Ja, absoluut. Ik vind het dragen van een rok iets heel moois. Daarmee kan ik mijn christelijke normen en waarden uitstralen. Het hoort echt bij mij. Inmiddels weet ik niet beter. Het zit echt in me en daar ben ik trots op!” Wil jij, net als Sharon, met je kleding laten zien bij wie je wilt horen? Praat mee in de reacties op Facebook.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡