Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Saskia Weerstand: "Ik ben ontsnapt aan een aanslag."

Saskia Weerstand Instagram Zapplive

6 augustus 2016 · Leestijd 7 min

Ze heeft haar eigen radioprogramma op 3FM en is sidekick van Klaas van Kruistum bij Zapplive. De carrière van Saskia Weerstand (29, woont in Amsterdam, getrouwd met Syb en moeder) zit behoorlijk in de lift. Hoog tijd om eens met haar bij te kletsen onder het genot van een… bakje koffie.

Wacht even, volgens het format zouden we samen een ijsje moeten eten. Wat gaat er mis?
Saskia Weerstand: “Ik ben geen ijseter. Ik vind het te koud! En ik houd van structuur, dat ik echt iets aan het eten ben. Coockie Dough komt dan wel in de buurt, maar geef mij dan maar een warm smeuïg koekje. Of gewoon koffie, dat is altijd goed.”

Als jij een ijssmaak zou zijn, welke zou je dan zijn?
Saskia Weerstand: “Ik zou een vrij normaal ijsje zijn, maar wel met discodip. Ik ben best wel serieus, heb duidelijke doelen in mijn leven en denk goed na over wat ik wil. Maar ik heb ook een maffe kant, waarbij het me niet zoveel uitmaakt wat anderen van me denken.”

Wat zijn dan die doelen?
Saskia Weerstand: “Toen ik acht jaar was, wist ik al: ik wil radio maken en kinderprogramma’s presenteren. Vroeger mocht ik thuis overdag geen tv kijken, dus dan rende ik in pyjama naar mijn buurmeisje en keken we samen telekids. Mijn liefde voor kindertelevisie was geboren. Ik wilde ook met taarten gooien en entertainen.

De radio vond ik een heel magisch kastje. Iedereen nam alleen de liedjes op, ik nam juist ook het gepraat eromheen op en luisterde dat heel vaak terug. Op dit moment maak ik radio én kindertelevisie, dus heb ik mijn doelen gehaald! Nu is het de kunst om ervan te genieten, er beter in te worden en eventueel door te groeien.”

Dat heb je goed geregeld!
Saskia Weerstand: “Ik heb er heel lang op moeten wachten en hard voor moeten werken! Ik wist wat ik wilde: ik volgde trainingen, stuurde radiodemo’s in, toch wilde het maar niet lukken. Op mijn 27e heb ik met een vriendin en met God een afspraak gemaakt: ik ga nog één demo maken en die stuur ik naar twee mensen. Komt daar voor mijn 28e niks uit, dan stel ik mijn doelen bij en zoek ik een andere droom. Ik stuurde een demo naar Rob Stenders. Nog dezelfde dag werd ik door hem gebeld: ‘Wie ben jij en waarom ken ik jou niet?’ Hij zocht al heel lang vrouwelijke DJ’s. Een maand voor mijn verjaardag deed ik mijn eerste nachtshow op 3FM.

Diezelfde zomer werd ik gevraagd om auditie te doen als sidekick van Klaas van Kruistum bij ZappLive. Ze zochten eigenlijk een man, maar ik werd uitgekozen! Tijdens mijn drie weken vakantie hing mijn mond open van verbazing. Ik zag het als bevestiging van God. Zo van: ‘Heb geduld, de dingen gebeuren niet op jouw tijd, maar op Mijn tijd’.”

Wat heb jij met het geloof?
Saskia Weerstand: “Voor mijn zeventiende wilde ik er niks van weten. Ik moest mee naar de kerk, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Ik stelde – ook toen – een ultimatum: God, laat voor mijn 17e even weten of u bestaat. Anders gaan we elkaar nooit ontmoeten en stop ik met naar de kerk gaan. Die zomer was ik op de Sneekweek. Iedereen was dronken en daar had ik geen zin in, dus liep ik naar een tent die door de kerk werd gerund.

Ik raakte met een paar meiden in gesprek over geloof. Ik vertelde over wonderbaarlijke dingen die mijn ouders hadden meegemaakt. Bijvoorbeeld dat mijn vader geen geld hadden voor hout voor de kachel en even later precies het bedrag dat nodig was voor een houtblok aan de deur hing. Toen ik dit vertelde, voelde ik van binnen: dit zijn geen verhalen, dit is echt. Het is gewoon waar. Wow, wat vet dat er zo’n God is! Ik was helemaal om. Mijn vrienden zeiden een beetje spottend: ja hoor, Sas heeft het licht gezien. Het kon me niets interesseren wat anderen van mij dachten, iedereen mocht het weten! Nu is het geloof een zekerheid voor mij.”

Met wie zou jij het liefst een ijsje eten? Uh, correctie: koffie drinken?
Saskia Weerstand: “Met Taylor Swift. Ik vind haar fascinerend en heel cool. Maar als ik zie hoe de wereld nu in brand staat, zou ik ook wel koffie willen drinken met president Obama. Over hoe het verder moet met de wereld. Ik maak me wel eens zorgen over de toekomst. Vooral nu er steeds meer heftige dingen gebeuren in onze veilige, westerse wereld. Misschien wel omdat ik zelf een keer net ben ontsnapt aan een aanslag, elf jaar geleden in Londen...

Ik stapte in de metro, maar mijn vriendin paste er niet meer bij en dus stapte ik weer uit. In die metro ontploften even later een paar bommen. Maar weet je: ik weiger om bang te zijn. Ik wil me niet laten leiden door angst. Ik heb een Bijbeltekst die ik vaak in mijn hoofd herhaal, uit Mattheus 6, over zorgeloos zijn. In de vertaling The Messenger staat het zo mooi: ‘Careless in the care of God’. Ik kan leven zonder angst, want er is al iets voor me bedacht. Dat vind ik een fijne gedachte.”

Wat weet bijna niemand over jou?
Saskia Weerstand: “Dat ik de grootste sloddervos op aarde ben. In mijn hoofd is het altijd een rommel en ik ben altijd alles kwijt. Ik kan uit de auto stappen, met mijn mobiel in mijn hand, en dan nog heel hard zoeken naar mijn telefoon. Oh ja, en ik koop veel onnozele cadeautjes voor Syb. PEZ poppetjes, robotjes, knuffeltjes. Waardoor het vervolgens een nog grotere chaos wordt in huis.”

Waar word je boos van?
Saskia Weerstand: “Onrecht. Ik sprak laatst op 3FM met een vluchteling die al zestien jaar wacht op zijn verblijfsvergunning. In de tussentijd mag hij niet werken, terwijl hij zo graag wil. Oh, wat kan ik daar boos om worden. Of als mensen gewoon staan te dansen bij hun favoriete band en dan ineens worden doodgeschoten. Als we allemaal maar wat liever voor elkaar zouden zijn en het beste met elkaar voor zouden hebben, zou de wereld er zo anders uitzien.”

Waar word je blij van?
Saskia Weerstand: “Zon, strand en gelukkige mensen. Ik zag gisteren een Italiaans stelletje naar buiten stappen. Het regende hard, dus ze klapten hun paraplu open, die gelijk kapot waaide. Ze moesten heel hard lachen en riepen van alles tegen elkaar in het Italiaans. Ik kon we huilen van geluk.”

Wat is je grootste droom?
Saskia Weerstand: “Wat ik hoop voor de toekomst, is dat ik een huis heb met een grote keukentafel, waar vrienden kunnen aanschuiven voor een wijntje. Een thuis dat voor iedereen als een thuis voelt. Waar mensen welkom zijn. En daarnaast wil ik gewoon mijn ding blijven doen. Of dat nou op televisie is of op radio. En natuurlijk: dat er wat meer liefde is op de wereld. Help, ik lijk wel Miss Universe.”

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡