Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Samen tegen straatintimidatie: dit is wat jij kan doen

14 oktober 2021 · Leestijd 3 min

Bijna ieder meisje heeft het wel eens meegemaakt: een groep jongens roept iets naar je terwijl jij alleen op straat loopt. Er komt iemand naast je zitten in de bus en vraagt om je nummer. Bouwvakkers schreeuwen iets over de kleur van je haar. Waarom is dit schadelijker dan het lijkt, en wat kunnen we ertegen doen?

Waarom is straatintimidatie erg?

81% van de vrouwen in Nederland heeft zich wel eens onveilig gevoeld op straat. En van jullie geeft 76% aan dit wel eens te hebben meegemaakt. Klinkt als een zwaar woord he, straatintimidatie. Maar het zou zomaar kunnen dat jij dit een keer hebt gedaan. Wanneer je bijvoorbeeld samen met vrienden naar een meisje riep hoe knap ze was. Het lijkt een onschuldige grap, of misschien zelfs een compliment. Maar voor de meesten voelt nageroepen worden op straat niet zo. Zij voelen zich vaak juist angstig. En ze denken de volgende keer drie keer na, voordat ze ’s avonds alleen over straat gaan.

Wat kun jij voor anderen doen (en laten)?

Geef geen benzine

Ben jij met een vriend (of vriendin) die iets naar een vreemde begint te roepen? Lach niet mee, blijf niet stil, maar spreek die persoon erop aan. Zeg hem of haar dat het niet grappig is. Op die manier zal het de volgende keer minder aantrekkelijk zijn en geef je de persoon waarnaar wordt geroepen direct een veiliger gevoel.

Denk na over de gevolgen

Misschien ben je in een jolige bui en voelt het grappig en stoer om iets naar iemand te roepen. Voor jou is dat waarschijnlijk ook zo. Maar de persoon waartegen jij schreeuwt, gaat misschien met een bang gevoel naar huis en zal dit waarschijnlijk nog lang onthouden. Bedenk je de volgende keer: is dat het grapje wel waard?

Verplaats jezelf

Grote kans dat jij iets roept wanneer je in een groep of samen met een ander bent. De ontvanger van jouw opmerkingen is waarschijnlijk alleen. Hoe zou dat voor jou voelen, wanneer je alleen over straat loopt en een groep rare dingen naar je roept? Of bekijk het eens zo: als die persoon je zusje, moeder of vriendin was, wat zou je daar dan van vinden?

Het zien gebeuren

Zie jij dat iemand wordt lastiggevallen in de bus, op straat of ergens anders? Zeg er iets over. Het voelt misschien spannend, maar je helpt die persoon enorm.

Deel het insta-bericht

In onze insta-post over straatintimidatie, leggen we duidelijk uit wat het met een vrouw doet om zich onveilig te voelen op straat. Laten we samen bewustwording creëren, en dit bericht zo ver mogelijk verspreiden! Al zorgt het ervoor dat één persoon zijn mond houdt tegen een meisje (of jongen) alleen op straat, dan is ons doel al bereikt!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡