Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rutger is een bekende Youtuber: "Ik hoop een voorbeeld te zijn voor christelijke jongeren"

9 oktober 2019 · Leestijd 5 min

77K volgers op Youtube, 27K volgers op Instagram, herkend worden op straat: voor Rutger (18) is het zijn dagelijkse leven. Hij maakt Youtubevideo’s over freerunning, een sport waarbij je van het ene obstakel naar het andere springt. Verder is hij ook christen en aan BEAM vertelt hij hoe hij dat combineert.

"Sinds 4 jaar doe ik aan freerunnen. Hiervoor vond ik het altijd al leuk om naar te kijken, maar als sport is het nog veel leuker. Het bevalt supergoed, ik maak dus video’s waarbij ik met een vriend challenges doe en trucjes laat zien. Hiernaast geef ik ook lessen en workshops en zelfs voor kinderfeestjes ben ik in te huren!

Mijn insteek was nooit om er bekend mee te worden. Een paar jaar geleden, toen ik er eigenlijk nog niks van bakte, wilden vrienden een filmpje met me opnemen en dat leek me wel leuk. We kregen al snel 2000 abonnees en dachten: “Wow dit gaat goed!”. We deden het eerst met z’n drieën maar sinds 2 jaar gaan we met z’n tweeën door als Team Tantum en dat gaat erg goed! Ik hoop rond de jaarwisseling 100.000 abonnees te hebben."

afbeelding
Basisscholen vermijd ik 

"We hebben een leuke en specifieke doelgroep, de gemiddelde kijker is een jaar of 11. Basisscholen vermijd ik dus liever, daar moet ik uitkijken. Voor ik het weet sta ik daar een uur vast om handtekeningen en foto’s uit te delen, haha! De sport is de afgelopen jaren heel bekend geworden, mede dankzij ons. Wij waren de eersten die echt een leuk Youtubekanaal over freerunnen hadden, dus dat is misschien wel een verklaring voor de populariteit."

Hints over het geloof

"Mees – de vriend waarmee ik het Youtubekanaal run – is niet christelijk, dus op Youtube focussen we op freerunnen in plaats van ons privéleven. Daar gaat het dus nooit over het geloof. Op mijn persoonlijke Instagram probeer ik wel hints te geven naar het christelijk geloof. Dit doe ik door bijvoorbeeld te delen dat ik op Opwekking ben. Hier wordt dan veel op gereageerd in de DM’s door christelijke kinderen die het leuk vinden dat ik ook christelijk ben. Normaal is het lastig om op alle DM’s te antwoorden maar zodra het met het geloof te maken heeft vind ik dat wel belangrijk om te proberen. Dat kan namelijk veel impact hebben op een kind."

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

27.000 kinderen meenemen op reis

"Afgelopen zomer ben ik naar Bangladesh geweest, daar heb ik ook veel van gedeeld via Instagram. Ik ging mee met een reis van World Servants met als doel om mensen met een beperking te helpen. Deze mensen zijn normaal gesproken nutteloos in Bangladesh en worden weggestopt, maar wij hebben gebouwen gemaakt zodat zij ook mee kunnen komen in de maatschappij. Normaal mag je geen telefoon meenemen, maar ik was een uitzondering. Het was juist heel mooi om mijn volgers mee te nemen op reis en te laten zien hoe het in Bangladesh was en wat ik ervan leerde. "

Ik vind het lastig het christelijk geloof te delen via social media

"Ik ben me ervan bewust dat ik voor sommige kinderen een voorbeeldfunctie heb, dus ik probeer wel mijn christelijke normen en waarden uit te dragen. Zo scheld ik bijvoorbeeld nooit en vind ik het jammer als andere Youtubers dat wel doen, omdat je zoveel impact hebt en kinderen je snel na gaan doen. Ik vind het soms wel lastig om een goede manier te vinden om het christelijk geloof te delen via social media."

Enzo Knol

"Enzo Knol en Boaz zijn beide bekende Youtubers waar ik veel mee omga. Ze wonen bij me in de buurt en we proberen elkaar te versterken door video's. Verder ken ik nog wel andere bekende Youtubers, maar veel minder goed en die spreek ik dus ook amper.  In de Youtubewereld merk ik niet echt verschil tussen christelijke en niet-christelijke Youtubers. Uiteindelijk heb je toch dezelfde baan en wil je allemaal goede filmpjes maken.

Ik zie mezelf niet als BN’er, er zijn veel grotere beroemdheden in Nederland. Ik voel me een heel normaal mensen dat ben ik ook, maar door mijn baan zien kinderen me al gauw als heel bijzonder persoon. Dat valt allemaal best mee!"

afbeelding

Fanmeetings

"Als ik fans op straat tegenkom, doe ik altijd sociaal en vriendelijk. Ik vind dit belangrijk, want dit kan hun hele dag goedmaken. We zijn ook een van de weinige Youtube-kanalen die fanmeetings organiseren. Dan gaan we bijvoorbeeld naar een freerun locatie en is er plek voor 50 kinderen. Zij hebben een topdag en het is voor ons ook hartstikke leuk!

Voor jongeren die bekend willen worden via Youtube zou ik willen zeggen: Wees jezelf! Vergelijk je niet met andere Youtubers, want je komt het verste als je gewoon jezelf bent. Wees er ook wel van bewust dat alles op social media komt, dus doe geen gekke dingen die je eigenlijk niet wilt. Soms wil je dingen doen door druk of voor meer views, maar doe het niet als je er niet volledig achter staat."

Doe geen gekke dingen die je eigenlijk niet wilt

"Er zijn weinig christelijke Youtubers, dus ik hoop dat ik daarin een voorbeeld kan zijn voor christelijke jongeren. Voor christelijke jongeren die Youtuber willen worden: probeer de normen en waarden van een christen uit te stralen! Dat is extra mooi als je dat ook via Youtube kunt doen."

Zin in Youtube gekregen door dit artikel? Klik HIER voor Team Tantum en HIER voor het kanaal van BEAM!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡