Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Robbie over Kamp van Koningsbrugge: ‘Ik wil laten zien dat alles mogelijk is, ondanks mijn hersentumor’

8 februari 2022 · Leestijd 4 min

Sinds een paar weken is Robbie (30) te zien in Kamp van Koningsbrugge. Vanwege een hersentumor is Robbie ongeneeslijk ziek. Ondanks zijn diagnose laat hij zich niet zomaar uit het veld slaan, inmiddels gaat hij al vier afleveringen keihard. Over de vraag wat de kickbokser zo ver brengt, hoeft hij niet te twijfelen: God.

Hoe kwam je erbij om mee te doen aan Kamp van Koningsbrugge?

“Ik was professioneel kickbokser en had al een paar afscheids-kickbokswedstrijden gepland staan. Maar helaas konden die niet doorgaan vanwege corona. Toen ik Kamp van Koningsbrugge voorbij zag komen dacht ik: ‘Weet je wat, ik doe mijn afscheid op tv’. Ik vind het vet dat ik nu, met de zwaarste militaire opleiding, kan laten zien dat alles mogelijk is. Ondanks mijn ziekte.”

Wat heb je precies?

“Ik heb een hersentumor en ben ongeneeslijk ziek. Ik heb altijd gebeden voor mijn kinderen en mijn vrouw, dus ik ben eigenlijk blij dat ík degene ben die ziek is. Mijn chemotherapie moet nog beginnen. Dokters vertellen me dat ik daar veel last van zal hebben en dat ik twee jaar uit de running ben. Ik geloof daar niet zo in. God geeft met kracht en ik geloof dat hij me zal helpen om fit te blijven.”

Je bent zo positief, zijn er nooit dagen dat je het even niet meer ziet zitten?

“Nee dat gevoel heb ik nooit. Ik lees dagelijks uit de bijbel, dat werkt bemoedigend. Hierdoor voel ik geen angst over mijn ziekte. Hoe kan ik dat voelen, als ik precies weet waar ik naartoe ga? Dit zorgt voor mijn positieve houding, ook al verbaast dat mensen soms. Ik zie nergens tegenop, want God is bij me. Wat ik wel jammer vind, is dat mijn carrière in de vechtsport nu echt voorbij is. Aan de andere kant lijkt het alsof het nu pas begint, omdat ik steeds vaker word uitgenodigd om te komen spreken in kerken. En hee, de carrière van Jezus begon ook pas toen hij dertig was!”

Was je van tevoren van plan om over je geloof te praten in Kamp van Koningsbrugge?

“Ik had geen plan van tevoren, maar ik heb wel gedacht: er is geen groter platform dan tv om over God te vertellen. Toen ik in aflevering twee de vraag kreeg waar ik mijn kracht uit haal, hoefde ik niet lang na te denken: God brengt me zo ver.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De video waarin je over je geloof vertelt ging heel hard, kreeg je mooie reacties?

“Heel veel mensen die de video zagen, zijn niet gelovig. Dan lees ik reacties als: ‘Je zet mij ook aan het denken’, of ‘ik ben niet gelovig, maar dit raakt me’, dat is heel mooi om te zien. De mooiste reactie die ik kreeg was van Ray Klaassens, oud-commando en instructeur in Kamp van Koningsbrugge. Hij is een hele nuchtere gast, maar reageerde onder de video: ‘Jij hebt me geleerd hoe het met God werkt’, dat vond ik heel bijzonder. Zo zie je maar weer dat zo weinig woorden zoveel kunnen doen.

Haatreacties krijg ik bijna niet. Natuurlijk zijn er altijd mensen die zeggen: ‘Die jongen is gek’, ‘de dokter geneest je, God niet’. Dat doet mij persoonlijk weinig. Maar dat zijn wel de mensen die ik juist hoop te raken.”

Heb je ook met de andere kandidaten over het geloof gesproken?

“Omar, één van de deelnemers, is moslim. We hadden het dagelijks over het geloof, ik denk ook dat we dezelfde God dienen. Uiteindelijk zijn wij hele goede vrienden geworden, dat is het mooiste wat ik aan het programma heb overgehouden.”

Wat hoop je mensen mee te geven met het programma?

“Ik hoop mensen te bemoedigen, zeker de mensen die online een grote mond hebben. Ik vind het jammer dat mensen zo denken. Maar bij God kan alles en dat hoop ik doormiddel van het programma te laten zien.”

Inmiddels heeft Robbie zijn eerste operatie ondergaan, via Instagram laat hij weten hoe het is. "Ik heb het wel onderschat."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kamp van Koningsbrugge is iedere donderdagavond te zien op NPO 1

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡