Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rivelino over reacties op de zwarte piet-video: “Ik voelde me belaagd”

6 december 2019 · Leestijd 5 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Twee weken geleden plaatsten we een video waarin we samen met Rivelino een Sinterklaas-intocht met zwarte Pieten bezochten. We keken wat dit met Rivelino deed en spraken verschillende pieten over de discussie. De reacties op de video waren in sommige gevallen keihard. We vroegen Rivelino hoe hij hierop terugkijkt.

afbeelding

Wat vond je van alle reacties?

“In eerste instantie heb ik het bij mezelf gehouden. Ik las alleen de reacties op mijn eigen posts. Die waren eigenlijk allemaal heel positief, ook mensen in mijn omgeving reageerden supergoed. Maar uiteindelijk ben ik toch ook gaan kijken naar de reacties op jullie platformen, hier schrok ik best wel van. Vooral de reacties op de Facebook-pagina van de EO waren vrij heftig, dat was echt een beerput. Ik voelde me best wel belaagd.

Ik weet wel dat veel christenen zich nog vasthouden aan de traditie, maar deze reacties leken compleet voorbij te gaan aan rekening houden met een ander. Die reacties getuigden van weinig reflectie, mensen stonden nergens voor open. Veel van mijn vrienden die twijfelen over het christendom, worden door deze reacties alleen nog maar verder weggeduwd.”

"Ik wil niet bekvechten"

De reacties die Rivelino op de video kreeg, waren op zijn zachts gezegd shockerend. We legden er een paar aan hem voor. Hij gaf een zijn mening:

Reactie: Ach hou toch eens op met verhalen over pijn en slachtofferschap. Iedereen van elke kleur en geslacht ervaart regelmatig pijn en verdriet. Daar ontwikkel je een schild voor. Wat een meegaan in zelfbeklag. Bah. Respecteer gewoon onze traditie, klaar.

Rivelino: “Ik denk dat je dat makkelijk kan zeggen als je er zelf niet middenin zit. Ik vind het lastig dat mensen roepen: iedereen heeft pijn, get over yourself. Waarom mag ik dit geen plek geven? Waarom mag ik dit niet voelen? Er zijn genoeg argumenten om aan te geven dat mensen zich hierdoor geraakt voelen. Ik vind het moeilijk dat dat zo hard genegeerd wordt. Deze traditie is ook míjn traditie, ik ben ook in Nederland geboren. Maar ook tradities kunnen met hun tijd meegaan.”

Reactie: Wat een onzin. Sinterklaas heeft niets met racisme te maken. Dat maken jullie ervan om jullie zin door te drukken. En dan ook nog de Bijbel erbij halen.

Rivelino: “Sinterklaas zelf is inderdaad geen racistisch figuur. Maar piet heeft veel kwetsende elementen in zich. In de bijbel staat dat je je naasten lief moet hebben als jezelf. Als ik aangeef dat ik me gekwetst voel en dat vervolgens wordt weggewuifd, voel ik me helemaal niet serieus genomen. Probeer er op z’n minst over na te denken en het gesprek aan te gaan.”

Reactie: Ga dan lekker terug naar je eigen land als je dit zo vervelend vindt.

Rivelino: “Ik wil best teruggaan naar mijn eigen land hoor, maar dit ís mijn land. Ik ben hier geboren en getogen. Mensen moeten beter luisteren en onderzoeken voordat ze dingen gaan roepen. Vaak weten mensen niet precies waar het over gaat. Je kan niet zomaar alles online gooien. Uiteindelijk zegt zo’n reactie veel meer dan je misschien denkt.”

Reactie: Beste meneer, kunt u mij een Bijbeltekst noemen waar dit in vermeld staat? Ben reuze benieuwd. Ja in Openbaring 1:4 staat: “u zult geen andere goden voor u ogen stellen”. Maar u weet net zo goed als ik dat hiermee geen zwarte piet of Sinterklaas wordt bedoeld! Nu u weer!

Rivelino: “Jezus zegt het zelf: heb je naaste lief als jezelf. Dat is de tekst die ik wil aanhalen. En ik wil hier helemaal niet over bekvechten. Ik wil rustig het gesprek aangaan. Als je niet weet wat je ermee moet, dan kun je er altijd voor bidden. Lees ook eens 1 Korintiërs 10:23-33. Hierin staat duidelijk uitgelegd wat je moet doen om je naaste niet te kwetsen.”

Heb je het gevoel dat je iets hebt bereikt met de video?

“Er heeft geen grote kentering plaatsgevonden natuurlijk, maar ondanks de negatieve reacties is er toch iets bereikt. Ik denk dat mensen hebben gezien dat er andere manieren zijn om het onder de aandacht te brengen. We kunnen er op een rustige manier over praten zonder te schelden of agressief te worden. Ik hoop dat er meer begrip is gekomen voor dat dialoog. Er zijn nog wel twee kanten. Sommige mensen zijn snel op hun teentjes getrapt en vinden dat hun feest worden afgepakt. Anderen, en dan met name de jongeren, hebben door deze video voor mijn gevoel wel meer bewustwording gekregen. Zo waren er gelukkig ook mooie reacties, die maken deze video het wel waard."

Reactie: Respect voor deze man! Wat schaam ik mij nu voor die boot met één witte man en allemaal zwarte pieten die zijn knechten zijn, verschrikkelijk. Hoe kon ik dit niet eerder zien. Laten we elke schijn van ons foute verleden vermijden zegt de Bijbel. Zwarte piet moet nu stoppen, alsjeblieft.

Heb je de video gemist? Kijk hem hierboven.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡