Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ridder van Kooten: ‘Doorzetten wordt beloond’

27 september 2016 · Leestijd 5 min

Wat goed is, treuzelt niet. Ridder van Kooten is pas 18 jaar oud, maar speelde al in bekende musicals (The Sound of Music), televisieseries (Spangas) en heeft als zanger ook zijn eerste single uitgebracht: Pretty Beautiful. Als kers op de taart lonkt nu een internationale doorbraak: Ridder speelt mee in de gigantische Disney-productie Tini: Het nieuwe leven van Violetta. Een droom die uitkomt.

BEAM spreekt Ridder in zijn ouderlijk huis. Een plek waar hij even heerlijk tot rust kan komen tijdens zijn hectische leven en waar hij volledig zichzelf kan zijn. Ook een plek waar Ridder het geloof heeft meegekregen; een tekst uit Spreuken is het eerste wat je ziet als je de gang binnenloopt. Op het prikbord boven de keukentafel hangt bovendien een veelzeggende, symbolische poster van een geïllustreerde leeuw met een doornenkroon. Is het fijn om, na opnames als die van Tini op Sicilië, weer écht thuis te komen?
“Absoluut! Hier hoef ik niet gek te doen en word ik door mijn ouders en zussen met beide benen op de grond gehouden … [lacht] Al is dat hopelijk niet nodig; ik wil nooit arrogant worden. Zo ben ik niet opgevoed door mijn ouders. Mijn ouders zijn zelf behoudend gelovig opgevoed. Zij zouden nooit mogen doen wat ik nu doe. Ik ben ze dankbaar dat ik die vrijheid wél heb gekregen. Ze hebben mij altijd gesteund.” Op je elfde speelde je al in je eerste grote musical. Knap dat je zo jong wist wat je wilde?
“Daar ben ik zelf ook blij mee! Ik was inderdaad al heel jong uitgesproken in wat ik wilde. Binnen mijn familie heeft niemand ervaring met de entertainmentwereld, dus het kwam volledig uit mijzelf. Toen ik wat ouder werd, zeiden mijn ouders tegen mij: ‘Bereid je voor, straks kom je in de fase waarin iedereen het gek vindt wat je doet.’ Dat klopte ook. Vooral in de tweede klas van de middelbare school vonden veel leeftijdsgenoten het toch wel maf dat ik als jongen danste … Daar was ik niet gevoelloos voor, maar ik dacht: als ik van optreden mijn beroep wil maken – en dat wilde ik – moet ik dóórgaan, hoe gek andere mensen het ook vinden. Doorzetters worden beloond.”

Meedoen aan The Passion was een enorme eer
afbeelding

Inderdaad, want nu zit je bij Disney!
“Het voelt alsof ik midden in een droom zit. Ik stond er nooit bij stil dat dit haalbaar was en nu is het plotseling mijn dagelijkse realiteit. Het ging ook allemaal heel snel; Disney-producers in Londen hadden tapes van mij in Jonge Garde – een Nederlandse serie op Disney Channel – gezien. Zonder dat ik het wist, had ik dus auditie gedaan … Ze waren enthousiast en belden mij of ik mee wilde werken aan Tini. Ik was overdonderd en geloofde het eerst niet. Ik had nooit gedacht ooit buiten Nederland te werken.”

Je hebt meer dan 60.000 volgers op Instagram en fans van over de hele wereld. Je post natuurlijk vooral de mooie momenten, maar zijn er ook nadelen aan jouw leven?
“Die heb ik wel gemerkt. Sinds ik bekender ben, vragen veel mensen dat ‘persoonlijke beetje’ van mij, maar dat kan ik niet blijven geven. Bijvoorbeeld met honderden mensen op de foto gaan, kost veel energie. Dat klinkt aanstellerig, ik weet het, maar alles bij elkaar kost dat uren. Ik zou het wel willen, maar die tijd heb ik helaas niet en ik vind het vervelend om mensen teleur te moeten stellen. Ik vind het ook lastig om de intenties en oprechtheid van mensen in te schatten. Waarom krijg ik nu opeens een berichtje van je terwijl je vroeger niet begreep dat ik liever wilde dansen dan feesten? Daarom koester ik de vriendschappen die al jarenlang bestaan.”

Afgelopen Pasen was je een van Jezus’ discipelen in het grote tv-spektakel The Passion. Hoe was dat?
“Een enorme eer! The Passion combineert twee dingen die enorm belangrijk voor mij zijn: geloof en optreden. Ik volg The Passion al jarenlang op de voet en het was heel cool om nu zelf mee te mogen doen. Voor mij is het paasverhaal de kern van het geloof. Het gaat over vergeving en hoe we met elkaar om moeten gaan. Ik hoop dat The Passion mensen inspireert om naar Jezus te kijken. Alles aan hem is goed. Als iedereen hem als voorbeeld zou nemen, zou de wereld zo veel mooier zijn.”

Is het lastig om met geloof bezig te zijn als je veel van huis bent?
“Ik vind het fijn om – als het kan – naar de kerk te gaan; om te worshippen, en een verhaal te horen waar ik iets mee kan. Tijdens de opnames van Tini kon dat niet, maar ik leerde daar mensen kennen van de cast die veel bezig waren met geloof. Door gesprekken met hen – in het bijzonder de Argentijnse actrice Mercedes Lambre – is het geloof voor mij veel meer gaan leven. Haar geloof was heel inspirerend. We hebben op de set veel gepraat en gebeden. Dat waren heel toffe momenten.”
 

Tini: groter dan Hannah Montana

Tini: Het nieuwe leven van Violetta is een Disneyfilm en een vervolg op de succesvolle televisieserie Violetta. Ridder: “De film wordt in 130 landen vertoond. Wat ik heb begrepen, is het de grootste Disneyproductie aller tijden. Ken je Hannah Montana met Miley Cyrus? Het is dat, maar dan nog veel groter. Vooral in Zuid-Amerika is het gigantisch.” Ook op de set was alles groter dan Ridder verwachtte: “Ik dacht regelmatig: wow, dit is mega! Ik had zelfs mijn eigen trailer!”

Dit artikel verscheen ooit in een nummer van BEAM Magazine. Meer van dit soort toffe verhalen lezen? Vraag HIER een gratis proefexemplaar aan!

Ridder in BEAM Redactie TV!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tekst: Rimme Mastebroek
Beeld: Jan Jelle de Boer & Koch Productions

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡