Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Resultaten BEAM Bijbelonderzoek: Psalmen en Openbaring favoriet onder jongeren

25 september 2019 Leestijd 2 min

De bijbel is nog steeds een veelgelezen boek onder christelijke jongeren. Dat blijkt uit ons eigen grote BEAM Bjbelonderzoek. In totaal deden ongeveer 2400 jongeren mee met onze enqu锚te. Bijna een kwart leest bijna dagelijks uit de bijbel. Nog eens twintig procent zegt echt 茅lke dag te lezen. Ongeveer 2,5 procent leest nooit de bijbel.

Na het eten

De avond is hét moment om de bijbel open te slaan. Bijna 65 procent doet dat na de avondmaaltijd. Daar wordt nog vaak van papier gelezen. Op andere momenten van de dag is de smartphone veruit het populairst. Bij het opstaan grijpt bijna dertig procent naar de mobiel. Aan de ontbijttafel is dat voor vijftien procent de manier om in de bijbel te lezen.

Openbaring favoriet

Volgens ons onderzoek lees jij in het Oude Testament het liefst uit Psalmen, al scoren Esther en Spreuken ook hoog. In het Nieuwe Testament zijn naast de Evangeliën ook Romeinen en met name Openbaring favoriete bijbelboeken.

Moeilijk boek

Tachtig procent twijfelt er niet aan dat de bijbel ‘voor honderd procent’ waar is. Ongeveer eenzelfde percentage vindt het tegelijkertijd een moeilijk boek. Op de vraag of de bijbel antwoord geeft op alle vragen, geeft ongeveer twintig procent een bevestigend antwoord.

Te druk

Een ruime meerderheid (85 procent) zegt meer uit de bijbel te willen lezen dan ze nu doen. Dat komt er vaak niet van. Tijdsgebrek, geen zin en te druk met school zijn veelgenoemde redenen waarom de bijbel dicht blijft.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Jongerenbijbel

BEAM onderzocht het bijbelgebruik omdat deze maand de Jongerenbijbel in Gewone Taal verschijnt. Deze uitgave helpt jongeren op een toegankelijke manier om de bijbel te lezen. De bestaande Jongerenbijbel (met NBV-tekst) blijft ook gewoon verkrijgbaar. Nog veel meer resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het decembernummer van BEAM Magazine. (voor 15 euro per jaar word je BEAM-supporter, krijg je het magazine 4x per jaar thuisgestuurd en korting op de EO-Jongerendag)

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕