Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Redacteur Marlieke: “Ik had het idee dat iedereen God kon verstaan, behalve ik”

7 januari 2021 · Leestijd 6 min

BEAM-redacteur Marlieke is ontzettend enthousiast over haar leven met God. Ze is christelijk opgevoed en weet eigenlijk haar hele leven al dat Hij echt is. Deze zekerheid maakte zelfs dat ze haar hart aan Jezus gaf op de zondagschool. Sindsdien leert Marlieke steeds meer over God en hoe ze bijvoorbeeld Zijn stem kan verstaan. Marlieke: “Dankzij Jezus hebben wij nu allemaal God als Vader en dat besef heeft het meeste veranderd in mijn geloofsleven.”

“Ik ben christelijk opgevoed en het geloof is waarheid geweest in mijn leven. God is echt; dat wist ik zeker. In mijn basisschooltijd bad ik altijd voordat ik ging slapen en dan vroeg ik Hem bijvoorbeeld of Hij mij mooie dromen wilde geven. Rond mijn achttiende dacht ik erover na om me te laten dopen. Ik twijfelde, omdat ik om mij heen vaak hoorde en zag dat mensen eerst door een diep dal gingen, waar God hen dan uit had gehaald, voordat ze zich lieten dopen."

Dankzij Jezus hebben wij nu allemaal God als Vader en dat besef heeft me veranderd

"Moest ik dan ook eerst door een dal en echt iets heftigs meemaken? Moest er echt een aangewezen moment zijn waarop God in mijn leven kwam? Ik dacht – na veel nadenken – van niet: waarom zou ik wachten op ‘iets groots’, als ik toch al weet dat ik bij God hoor? Hij wandelde altijd met mij mee, daar was ik dankbaar voor en daarom besloot ik me te laten dopen.”

Door Jezus is God mijn Vader

“Het moment dat mijn relatie met God persoonlijk werd, kwam op mijn 21e. Ik vertrok voor vier maanden naar Nieuw-Zeeland om een Bijbelschool te volgen. Hier heb ik Hem op een hele andere manier leren kennen: God is mijn Vader! Ik wist natuurlijk al dat God bestaat, maar tijdens deze Bijbelschool ontdekte ik dat Hij écht betrokken wil zijn bij mijn leven; ik mag samen met Hem leven. De lessen die ik volgde op de Bijbelschool gingen vooral over het feit dat mensen God pas als Vader gingen zien, vanaf het moment dat Jezus op aarde kwam. Daarvoor kenden ze hem vooral als groots en de Almachtige. Dankzij Jezus hebben wij nu allemaal God als Vader en dat besef heeft het meeste veranderd in mijn geloofsleven.”

Gods stem verstaan

“Het komen tot dit besef was een zoektocht: in die tijd op de Bijbelschool, leek het alsof iedereen wist wat God tegen hen zei. Ik had het idee dat iedereen Hem kon verstaan, behalve ik. Hier worstelde ik mee, want ik wilde dat ook, maar wist niet waar ik moest beginnen. Ik dacht veel na over bekende vragen zoals: hoe herken ik het verschil tussen mijn eigen gedachten en die van God? Hoe moet ik hiermee beginnen?"

Soms dacht ik zelfs: zó positief denk ik helemaal niet over mezelf, dus dit kan ik niet bedacht hebben

"Met die vragen ging ik naar een leraar die me vertelde pen en papier te pakken, een stil plekje op te zoeken en gewoon eens te gaan schrijven. Ik moest beginnen met alles op te schrijven wat ik kwijt wilde bij God en daarna moest ik mijn hart openen en God vragen wat Hij wilde zeggen. Niet te veel nadenken en gewoon alles schrijven; dat waren de tips die ik kreeg."

God kwam dichterbij

“Ik merkte dat ik maar door bleef pennen, toen ik in de stilte op dat picknickbankje zat te schrijven. Het leek alsof er geen einde aan kwam. Soms dacht ik zelfs: zó positief denk ik helemaal niet over mezelf, dus dit kan ik niet bedacht hebben. Wat ik op papier las, was pure liefde, enthousiasme en blijdschap. Dit is een belangrijk punt geweest in mijn leven, omdat ik hier doorhad dat God spreekt. Ik kan Hem dus wel degelijk verstaan! Sindsdien merkte ik bijvoorbeeld ook wanneer ik bepaalde Bijbelteksten las, dat die echt binnenkwamen en recht naar mijn hart gingen. God kwam dichterbij: Hij is mijn Vader en ik ben Zijn dochter.”

God houdt altijd van mij

“Toen ik terug was in Nederland, wist ik dat er wat belangrijks in mij was veranderd. Toch vond ik het lastig om dit aan anderen uit te leggen; ik wist zelf nog amper wat God in mijn hart had gedaan! Waar ik wel honderd procent zeker van was, is dat ik écht bij God terecht kan zoals ik ben. Het maakt dus niet uit of ik op mijn alle lelijkst of op mijn best bij Hem kom; Hij houdt van mij. Dat is blijven hangen sinds de Bijbelschool. Ik ben ook blijven schrijven, ook al vind ik het nog steeds een uitdaging om Gods stem te verstaan.”

Hoe beter ik God leer kennen, hoe meer ik van Hem wil weten

“Wat ik nu vooral aan het leren ben is dat ik bij God gewoon mag zijn. Dat Hij altijd evenveel van mij houdt, ook al zou ik de hele dag slapen. Ik heb momenten gehad waarop ik dacht dat ik al mijn zaakjes op orde moest hebben om bij God te mogen komen. Ik hoef niet per se elke dag Bijbel te lezen, of iemand te vergeven om Hem van mij te laten houden. Elk moment om bij God te komen is het juiste moment.”

God zoeken in de kleine dingen

“Ik zoek Hem steeds vaker in de kleine dingen: als ik Zijn hulp nodig heb in een gesprek, of als ik door de natuur loop en zie hoe prachtig het is. Er is nog zóveel wat ik wil leren in mijn leven met God, bijvoorbeeld om minder kritisch en streng te zijn op mezelf. Hoe beter ik God leer kennen, hoe meer ik van Hem wil weten. Gelukkig heb ik daar nog alle tijd voor!”

BEAM-videomaker Wouter is christelijk opgevoed en een leven met God leek logisch. Nu hij wat ouder is, merkt hij dat zijn verstand zijn relatie met God in de weg zit.

#ikkiesvoorjezus is een rubriek waarin we getuigenissen van jongeren delen om jou te inspireren in je geloof en te laten zien hoe andere jongeren God in hun leven ervaren. Zelf een (bijzondere) getuigenis? Mail ons via beamredactie@eo.nl of dm op www.instagram.com/eobeam

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡