Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recensie: Gratis YouTube-minifilm I Am Pilate “Bijbelpersonages in huidige tijd”

19 mei 2020 · Leestijd 3 min

In I Am Pilate interviewt een journalist de gepensioneerde gouverneur Pilate (Pilatus). Als jonge man knapte Pilatus het vuile werk van de regering op. Dankzij hem kregen talloze ongewenste, maar onschuldige personen de doodstraf. Nu nadert hij zelf het einde van zijn leven. Spijt over al zijn onrechtvaardige veroordelingen heeft hij niet. Of toch…? Er is één man die hem in al die jaren nooit meer heeft losgelaten…

In de I Am­- films staan Bijbelse personages die normaal een bijrol hebben nu eens zelf in het middelpunt. De verhalen blijven hetzelfde, maar de locatie is compleet anders. Het toneel is niet langer het Jeruzalem aan het begin van de jaartelling, maar het (ongeveer) huidige Engeland. De films duren tien minuten en zijn gratis te zien op YouTube. Ondertiteling is er helaas niet, maar als je de Bijbelverhalen kent, zijn de films ook redelijk goed te volgen.

Het voelt verfrissend om bekende Bijbelse personages in onze eigen tijd te zien.

Na de worsteling van Jozef met het nieuws dat zijn verloofde zwanger is, in I Am Joseph, is het nu de beurt aan een 21ste-eeuwse Pilatus, inclusief hipsterknotje. De film doet een beetje denken aan The Passion, maar dan met minder muziek van Marco Borsato. Ook al is de film kort, er is genoeg ruimte voor verwijzingen naar de Bijbel. Zo wast Pilatus obsessief zijn handen (en dat heeft niks met corona te maken). Deze verwijzing naar de Bijbelse Pilatus die zijn ‘handen wast in onschuld’ is natuurlijk niet te missen. Maar het kan ook subtieler. De ‘opstandeling’ die door Pilatus ter dood veroordeeld wordt, heet Alexander Newman. New Man. Nieuw Mens.

Voor een korte film is I Am Pilate absoluut je tijd waard. Het voelt verfrissend om de vertrouwde Bijbelse personages in onze eigen tijd te zien. Verhalen die inmiddels overbekend zijn, ga je door de nieuwe context ineens in een ander licht zien. Zo blijkt Pilatus net zo goed te passen in onze eigen tijd als in de zijne. De tijd mag dan veranderd zijn, de mensen zijn veelal hetzelfde gebleven.

I Am Pilate is te zien op YouTube

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

I Am Joseph

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡