Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recensie: Het kruis in de asfaltjungle | Waargebeurd & fantastisch mooi!

12 september 2019 · Leestijd 5 min

Een dominee die zijn rustige gemeente op het Amerikaanse platteland achterlaat om te gaan evangeliseren in de asfaltjungle. In de achterbuurten van New York vertelt hij drugsverslaafden, prostituees en bendeleden dat God van hen houdt. In dit boek vertelt hij over de manier waarop God zijn liefde toont op de donkerste plekken die je je kunt voorstellen.

Philipsburg, een dorpje 550 km van New York verwijderd. Dominee David Wilkerson leest over straatjongeren in New York die een moord gepleegd hebben, en veroordeelt zullen worden tot de doodstraf. Hij is stomverbaasd als er opeens een gedachte door hem heen schiet:

Ga naar New York en help die jongens. Ik begon luid te lachen. ‘Ik? Naar New York gaan? Een plattelandsdominee zich bemoeien met een situatie, waar hij niets van af weet?
Ga naar New York en help die jongens.
De gedachte was er nog steeds, even levendig en blijkbaar volkomen onafhankelijk van mijn eigen gevoelens en opvattingen. ‘Ik zou gek zijn. Ik weet niets van zulke jongens af en wil er ook niets vanaf weten.’
Het hielp niets. Het denkbeeld wilde niet wijken. Ik moest naar New York gaan en bovendien direct, terwijl het proces nog aan de gang was.”

Twijfels en problemen

Die overtuiging maakt het leven van David er niet makkelijker op. Na een fiasco in de rechtszaal reist hij nog maanden heen en weer tussen zijn woonplaats en New York. Daar leert hij steeds meer bendeleden kennen, die hij over het evangelie vertelt. Langzamerhand raakt David steeds meer betrokken bij alle problemen in de grote stad. Soms komen bendeleden en zelfs hun leiders tot geloof, soms wordt hij ronduit uitgelachen en vraagt hij zich af waarom hij niet thuisgebleven is.

Het mooie van dit boek vind ik dat David zijn persoonlijke twijfels niet verbergt. Hij maakt hele speciale dingen mee, maar ook na een wonder staat zijn geloof niet altijd als een rots. Dat maakt het boek realistisch, en laat ook zien dat je als christen niet perfect bent, maar steeds weer moet leren op God te vertrouwen.

‘Teen Challenge’

Uiteindelijk verhuist David definitief naar New York. God voorziet in alles wat nodig is, al gebeurt dat soms pas op het allerlaatste moment. Zonder geld, maar met een hoop geloof starten een aantal predikanten het project ‘Teen Challenge’. Een telefoongesprek dat hieraan vooraf gaat laat goed zien hoe, tsja, optimistisch en onprofessioneel ze aan zoiets beginnen:

 “’Paul’, zei dominee Berg, ‘ik heb goed nieuws. Je bent zojuist benoemd tot penningmeester van ‘Teen Challenge’. David Wilkerson is je directeur in deze strijd om jonge mensen te redden. En je zult het wel fijn vinden om te horen dat je voor het eerste jaar een budget van 20.000 dollar krijgt.’
Paul Delina vroeg: ‘Wie is David Wilkerson, wie doet de boekhouding en waar is het geld?’
‘Paul’, zei dominee Berg, ‘We hebben nog geen administratie, wij hebben nog geen geld en David Wilkerson is een predikant uit de heuvels van Pennsylvania, die gelooft dat hij in New York aan het werk moet.’
Paul begon te lachen. ‘Het klinkt wel wat naïef’, zei hij.
‘Wij zijn ook naïef, Paul’, zei dominee berg. ‘Net zo naïef als David, toen hij Goliath tegemoet trad met niets anders dan een slinger en een steentje… en de overtuiging dat hij aan Gods kant stond.’”

Geen thriller

Wilkerson mag dan hele indrukwekkende dingen meemaken, dit boek staat niet bol van de actie. Het is een confronterend verhaal dat een schrijnend beeld schetst. Jongeren in de achterbuurten zijn afhankelijk van heroïne, hebben geen toekomst en zijn vervuld van haat: Wilkerson ontmoet gebroken mensen, en hij neemt de tijd om hun verhaal te beschrijven. Daardoor wordt het boek persoonlijk, maar is het ook niet moeilijk om het even weg te leggen.
Het is misschien geen spannend, maar wel een heel mooi boek! Iedere keer weer komt naar voren dat er dankzij God altijd een nieuw begin mogelijk is, als je maar op Hem vertrouwt. Het was dan ook niet bepaald een straf om dit boek te lezen, ik had het zo uit!

Kortom

Voor een spectaculair boek met een hoofdpersoon die zijn leven in de waagschaal stelt om het goede te doen, ben je aan het juiste adres. Bonus: hij vertrouwt ook nog op God. Dit spectaculaire verhaal wordt echter wel vrij rustig beschreven, het is dan ook geen pageturner met bloedstollende achtervolgingen. David Wilkerson is maar een heel gewone man, maar doordat hij zijn leven aan God overgegeven heeft, maakt de organisatie Teen Challenge nog steeds voor heel veel mensen het verschil (met afkickcentra in meer dan 70 landen!). Zoek je een indrukwekkend christelijk boek, dat een waargebeurd verhaal vertelt waarin vertrouwen op God de hoofdrol speelt, dan ben je hier helemaal aan het juiste adres!

afbeelding

David wilkerson – 222 blz. - €12,50 bij Dagelijkse Broodkruimels – uitgeverij Gideon

Taalgebruik: gemiddeld
Genre: Christelijke autobiografie, net als
dit boek

BOEKRECENSENT: TINEKE KADIJK

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡