Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik loop met een groot geheim waar niemand iets van weet’

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?

20 mei 2023 · Leestijd 3 min

In deze rubriek stellen we bijbelfiguren aan je voor die jij niet mag vergeten. Wie zijn deze mensen? Hoe was hun leven en welke les mogen wij uit hun verhaal halen? Weet jij wie de personage is van dit verhaal? Ik wil je even voorstellen aan..

“Voordat ik geloofde in de God van Israël heb ik van alles meegemaakt. Ik wilde nooit geloven, totdat ik een wonder nodig had die niemand anders mij kon geven dan God."

Mijn grootste geheim

"Ik ben altijd de legeraanvoerder van het Syrische leger geweest. Door mijn positie ben ik een invloedrijke man en heb ik goed contact met de koning van Aram (ook wel het Armeense rijk). Hier haal ik veel voordelen uit. Als land waren we in een zware strijd beland, maar wonder boven wonder hebben we de overwinning behaald. De koning van Aram stond versteld en was mij als legeraanvoerder ontzettend dankbaar.

Mijn invloed in het rijk werd steeds meer. Alles werd voor mij gedaan. Maar niemand wist dat ik ondertussen rondliep met een groot geheim. Een geheim dat heel mijn leven zou veranderen."

Een besmettelijke ziekte

"Ik ben melaats. Dit betekent dat ik een huidziekte heb die ontzettend besmettelijk is. Het is zelfs zo erg, dat wanneer mensen erachter komen dat ik melaats bent, ik word verstoten uit de samenleving. Ik word dan gestuurd naar een plek waar niemand komt en niemand me kan zien of spreken. Dit moet ervoor zorgen dat ik niemand anders kan besmetten.

Ik heb van alles geprobeerd, maar niks heeft geholpen. Hoe kan een man als ík melaats zijn? Dacht ik altijd. Ik schaamde me, want vanbuiten zag iedereen mij als de legeraanvoerder met veel invloed maar van binnen voelde ik me eenzaam, omdat ik met een geheim rondliep waar niemand iets van wist."

En toen veranderde alles..

"Op een dag zei het jonge dienstmeisje van mijn vrouw tegen mij dat er een profeet in Israël was die mij wel zou kunnen helpen. Wanhopig voor een wonder ging ik daar heen en na dat bezoek, is alles in mijn leven veranderd. Maar voordat ik het wonder kon omarmen moest ik mezelf zeven keer in de Jordaan onderdompelen. Koppig als dat ik ben, wilde ik dat eerst absoluut niet. Ik vond de rivieren in mijn eigen land veel beter dan de Jordaan. Maar ik had alles al geprobeerd en dit voelde als mijn laatste hoop.

Sinds die dag is alles in mijn leven veranderd. Ik voel me herboren en ben weer de oude. Aanzien hebben is niks zonder God in je leven te hebben en dat heb ik mogen ervaren."

Mijn naam is Naäman en tot op de dag van vandaag hebben mensen het over mijn verhaal, omdat ik een wonder van God heb meegemaakt.

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik ben een mysterie dat niemand kan ontrafelen'

Lees ook over:

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik ben een mysterie dat niemand kan ontrafelen'
Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik ben de eerste vrouw in mijn stad die christen is geworden’

Lees ook over:

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik ben de eerste vrouw in mijn stad die christen is geworden’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡