Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik ben een mysterie dat niemand kan ontrafelen'

21 april 2023 · Leestijd 3 min

In deze rubriek stellen we bijbelfiguren aan je voor die jij niet mag vergeten. Wie zijn deze mensen? Hoe was hun leven en welke les mogen wij uit hun verhaal halen? Weet jij wie de personage is van dit verhaal? Ik wil je even voorstellen aan..

“In ben het grootste mysterie in de Bijbel. Als je het leest kom je mij niet veel tegen. Toch heb ik een indruk achtergelaten bij mensen, waardoor ze tot op de dag van vandaag, het over mij hebben.

Één God

Ik ben geboren in Kanaän, ook wel het beloofde land voor de Israëlieten. Ik ben niet één van hen, maar ik aanbid wel dezelfde God. Mijn familie heeft mij daardoor altijd raar gevonden, want waar ik vandaan kom is het niet gebruikelijk om maar één God te aanbidden. De meeste aanbidden meerderen goden of door de mens gemaakte afgoden.

Koning van vrede

Ik ben zowel een koning als priester. Een gekke combinatie wat nog nooit eerder gezien is, in Israël. Ik heerste over het gebied Salem, wat nu Jeruzalem is. Hier leerde ik ook Abraham kennen. Hij heeft veel voor mij betekent, waardoor ik ook iets terug wilde doen. Ik bracht brood en wijn naar hem en zijn troepen toe, om aan te sterken. Waarna hij mij één tiende van zijn bezit gaf en ik hem zegende.

Mysterie

Mijn naam betekent koning van rechtvaardigheid of koning van vrede. Hierdoor zeggen veel mensen over mij dat ik een (imperfecte) voorschaduw ben van Jezus. Maar ook omdat je veel gelijkenissen van Hem kan terugvinden in verhalen waar ik in voorkom.

Omdat ik dus zo’n mysterie ben voor mensen, speculeren ze over mijn familie. Volgens hen heb ik geen vader of moeder, geen stamboom en geen oorsprong of levenseinde en lijk ik daardoor ook op Jezus.

Goede indruk

Maar een ding weet ik zeker: ik heb een indruk achtergelaten bij mensen, waardoor ze tot op de dag van vandaag het over mij hebben en het mysterie van wie ik ben nog steeds niet hebben ontrafeld.”

Mijn naam is Melchizedek. Zowel in het Oude als het Nieuwe Testament word ik benoemd. Ik was een priester én koning en heerste over het gebied wat nu Jeruzalem is.

Benieuwd naar meer bijbelfiguren die je écht niet mag vergeten? 👇

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik ben alles kwijtgeraakt wat je als mens kan kwijtraken’

Lees ook over:

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik ben alles kwijtgeraakt wat je als mens kan kwijtraken’
Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Hij noemde mij bij mijn naam’

Lees ook over:

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Hij noemde mij bij mijn naam’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡