Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik ben alles kwijtgeraakt wat je als mens kan kwijtraken’

14 april 2023 · Leestijd 4 min

In deze rubriek stellen we bijbelfiguren aan je voor die jij niet mag vergeten. Wie zijn deze mensen? Hoe was hun leven en welke les mogen wij uit hun verhaal halen? Weet jij wie de personage is van dit verhaal? Ik wil je even voorstellen aan..

“Ik ben opgegroeid in een welvarend gezin. Mijn opa was koning en Ik heb altijd een onbezorgde jeugd gehad. Echt alles waar ik van kon dromen had ik: genoeg eten, mensen die om mij geven en landgoed van mijn ouders waar de boeren anno 2023, jaloers op zouden zijn. Maar toen ik vijf jaar was is dat compleet veranderd. Vanaf dat moment stond mijn leven echt op z’n kop.

Oorlog

Het was de ochtend dat mijn vader werd opgeroepen om op het slagveld te gaan vechten. Voordat hij wegging gaf hij mij een laatste knuffel. Maar aan het einde van de dag kregen we bericht dat hij tijdens het gevecht gesneuveld is. Mijn verzorgster in het huis was bang dat ons ook iets zou overkomen. Ze raakte in paniek, pakte snel wat spullen en tilde mij op. In de haast om weg te kunnen, maakte ze een fout en liet ze mij perongeluk op de grond vallen. Vanaf die dag heb ik nooit meer normaal kunnen lopen.

Verhuizen

Vanaf dat moment is er heel veel gebeurd. Ik had veel verdriet, want mijn vader en opa waren niet meer in leven. Toen het bleek dat ik niet meer goed kon lopen ben ik ondergebracht in een stad in het noorden van Israël waar niet veel mensen komen, namelijk Lo-Debar (betekent geen status). Ik kon niet meer thuis wonen. Ik veranderde van iemand met veel bezit door mijn koninklijke achtergrond, naar iemand die niets meer bezat en geen toekomstperspectief meer had. Maar toch gebeurde er op een dag iets wat ik geen toeval kan noemen.

Koning David

Jaren gingen voorbij en ik woonde al een tijd in Lo-Debar. Totdat ik op een dag een verzoek kreeg om voor koning David te verschijnen. Hij had namelijk naar mij gevraagd. Ik ken hem nog van vroeger. Hij voelde écht als een soort oom voor mij, hij was namelijk altijd met mijn vader en opa. Blijkbaar had hij aan mijn vader beloofd dat hij altijd goed voor zijn familie zou zorgen, ookal zou hij niet meer in leven zijn. Toen hij over mijn bestaan hoorde, kwam hij direct mijn kant op.

Ik was overweldigd door het nieuws en had nooit gedacht dat nog ooit iemand naar mij zou omkijken. Ik was immers alles kwijtgeraakt wat je als mens kan kwijtraken. Familie, een écht thuis, en mijn waarde. Ik was niet meer belangrijk, dacht ik. Totdat koning David mij die dag kwam opzoeken.

Belofte

Toen hij aankwam lopen was ik zo zenuwachtig. Ik wist niet hoe ik mij moest gedragen. Ik was overweldigd door de gedachte dat eindelijk iemand naar mij omkijkt, dus ik maakte een diepe buiging voor hem. Hij zei gelijk: “Wees niet bang, ik verzeker je dat ik je goed zal behandelen, dat ben ik aan je vader Jonathan verplicht. Voortaan bent u aan mijn tafel te gast.” Ik begon te huilen en zei: “Wie ben ik, dat u zich bezighoudt met een dode hond als ik!” Hij stelde mij gerust en fluisterde: "Alles wat van je familie is geweest, geef ik aan de je terug.”

Maanden gingen voorbij en mijn leven was drastisch veranderd. Ik woonde niet meer in Lo-Debar maar weer aan het hof waar ik opgegroeid ben. Ik ben van een nietsnut in mensen hun ogen naar een koningszoon gegaan, koning David heeft zich namelijk aan zijn belofte gehouden. Sinds die dag durf ik weer te hopen en te dromen.”

Mijn naam is Mefiboset en ik ben de zoon van Jonathan, die de zoon was van koning Saul. Ik heb meegemaakt dat God je nooit zal vergeten noch begeven. Al moet Hij een belofte bij iemand ter herinnering brengen.

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Hij noemde mij bij mijn naam’

Lees ook over:

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Hij noemde mij bij mijn naam’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡