Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raad het Bijbelfiguur: ‘Ik was nog maar 12 jaar en werd gered van de dood’

10 december 2023 · Leestijd 5 min

In deze rubriek stellen we bijbelfiguren aan je voor die jij niet mag vergeten. Wie zijn deze mensen? Hoe was hun leven en welke les mogen wij uit hun verhaal halen? Weet jij wie de personage is van dit verhaal? Ik wil je even voorstellen aan…

Hoe ik ben opgegroeid

“Ik ben opgeroeid in een Joods gezin. Ik kan mij eigenlijk geen dag herinneren dat wij het als gezin níet over het geloof hebben. Mijn vader is namelijk één van de leiders van de synagoge. Nu denk je vast: WAT VET! Dat is het ook zéker, maar het heeft ook zijn uitdagingen. Zo is hij daar veel te vinden en zie ik hem niet iedere avond. Daarnaast is er een beetje oneindigheid tussen de verschillende leiders in de synagoge. Er is al een lange tijd een man in het land genaamd Jezus. Hij beweert de Messias te zijn. Superbijzonder vind ik zelf, maar veel leiders geloven niet dat hij dat daadwerkelijk is (aan Joden is een Messias beloofd die vrede zal brengen. Tot de dag van vandaag wachten ze op een Hem). We hebben hier al veel over hem en alle wonderen die hij doet gehoord. Zo heb ik gehoord dat hij mensen geneest die blind of doof zijn. Mijn vader is één van die leiders die hem wél gelooft, maar dat maakt hem niet heel populair...

Opeens niet lekker

Op een dag was ik gewoon buiten aan het spelen met mijn vrienden. Mijn vader was voor de verandering nog niet naar de synagoge. Nadat mijn buurtvrienden en ik naar huis gingen, verloor ik ineens de controle over mijn lichaam. Ik werd licht in m’n hoofd en zag zwart. Wat daarna allemaal gebeurde, heb ik van verhalen van mama en papa moeten horen.

Ik zag er levenloos uit

Mijn vader vertelde dat ik er levenloos uitzag toen hij me vond. Mijn hart klopte nog wel, dus hij raakte niet gelijk in paniek. Hij gaf aan dat hij pas paniek kreeg toen hij merkte dat geen enkele arts in het dorp mij kon helpen. Niemand kon mijn ogen weer openen en ik lag er maar zielloos bij. Mijn moeder vertelde dat mensen uit de buurt in ons huis kwamen, om mij heen gingen staan en hard begonnen te huilen. Als ik mijn moeder moet geloven waren ze echt aan het krijsen. Zij ontkwam er ook niet aan en begon mee te huilen. Radeloos was ze, maar toen ze steun bij mijn vader wilde zoeken, kon ze hem niet vinden. Hij was spoorloos.

‘Mijn dochter mag niet sterven’

Mijn vader vertelde mij dat hij maar één ding dacht: ‘Mijn lieve dochter mag niet sterven!’ Ik ben maar twaalf jaar en heb nog een heel leven voor mij. Hij had eerder die dag gehoord dat Jezus in de stad was. Op dat moment boeide hem de mening van anderen niet. Hij had maar één doel en dat was Jezus vinden zodat hij een wonder kon verrichten. Toen hij bij Jezus kwam, was hij met zijn discipelen bij het meer en stapten ze net een bootje uit. Papa vertelde dat er echt honderden mensen stonden om hem te zien en te spreken. Hij greep zijn kans en rende naar Jezus toe. Hij viel huilend bij hem neer en smeekte hem: “Jezus, mijn dochter gaat bijna dood. Kom alsjeblieft mee en leg uw handen op haar hoofd. Dan zal ze beter worden en blijven leven.” Jezus twijfelde geen moment en ging met mijn vader mee.

‘Talita koem’

Voor mijn vader voelde het alsof er jaren voorbijgingen voordat ze thuis aankwamen. Onderweg werden ze namelijk opgehouden door een vrouw die óók een wonder nodig had van Jezus. Er kwam zelfs een man naar papa toe om te zeggen dat hij Jezus maar beter met rust kon laten, want ik zou al dood zijn, echt zo gemeen. Jezus hoorde dat en stelde papa gerust. Toen ze eenmaal thuis aangekomen waren, zagen ze superveel mensen in ons huis. Ik lag op een bed en zij stonden allemaal om mij heen en waren aan het huilen. Toen Jezus dat zag werd hij boos en stuurde hij iedereen weg. Hij ging maar met een paar mensen naar de kamer toe waar ik lag. Wat er vervolgens gebeurde was écht BIZAR!!!!”

Ik ben de dochter van Jaïrus en ik ben nog maar twaalf jaar oud als Jezus ‘talita koem’ zegt, wat betekent: meisje, ik zeg je, sta op. Hij verricht een wonder in mijn leven. Als ik de verhalen van mijn ouders mag geloven, ben ik gered van de dood. Een mega bijzondere ervaring die voor altijd zichtbaar zal zijn in mijn leven.

Raad het Bijbelfiguur: ‘Mijn linkshandigheid heeft mijn volk gered’

Lees ook over:

Raad het Bijbelfiguur: ‘Mijn linkshandigheid heeft mijn volk gered’
Raad het Bijbelfiguur: ‘Mensen kijken op mij neer vanwege mijn leeftijd’

Lees ook over:

Raad het Bijbelfiguur: ‘Mensen kijken op mij neer vanwege mijn leeftijd’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡