Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raad het Bijbelfiguur: ‘Mijn linkshandigheid heeft mijn volk gered’

11 november 2023 · Leestijd 4 min

In deze rubriek stellen we bijbelfiguren aan je voor die jij niet mag vergeten. Wie zijn deze mensen? Hoe was hun leven en welke les mogen wij uit hun verhaal halen? Weet jij wie de personage is van dit verhaal? Ik wil je even voorstellen aan..

"Ik kom uit Israël en ben de zoon van Gera. Ik behoor tot de stam van Benjamin, de twaalfde en jongste zoon van Jakob. Zoals velen heb ik een rustige jeugd gehad en mijn ouders bleven bij elkaar. Ik viel nooit echt op bij mensen omdat ik altijd bezig was met leren en nieuwe dingen ontdekken. Wel was het in heel mijn woonplaats bekend dat ik linkshandig ben. Voor mij niet heel boeiend omdat ik nu eenmaal zo geboren ben, maar veel mensen keken er verbaasd van op. Als ik iets moest schrijven, keken mensen mij met open mond aan. Het is in mijn tijd namelijk niet heel gebruikelijk dat mensen linkshandig zijn. Je kan geslagen en gedwongen worden om toch alles met rechts te doen. Maar mijn linkshandigheid heeft uiteindelijk heel mijn volk gered.”

Ik moet het volk beschermen

“Ik was lange tijd een rechter over Israël, toen koning Eglon uit Moab (een stad dicht bij het huidige Jordanië) misbruik maakte van de zwakte van Israël. De stadsmuren van Jericho waren kapot en deze zorgden normaal gesproken voor bescherming. Koning Eglon viel Israël aan en wilde het in bezit nemen zodat hij hoge belastingen kon vragen. Hij wilde simpelweg zijn land uitbreiden.

Ik kon niet aanzien hoe mijn volk ten onder ging. Als rechter is het mijn plicht om mijn land te beschermen tegen aanvallen. Ik bedacht daarom een plan om koning Eglon van Moab weg te krijgen en de onrust uit de stad te verdrijven. Ik ging de strijd aan.”

Mijn linkshandigheid

“Met slechts één missie was ik onderweg naar Moab, ik wilde de vijandige koning ontmoeten en had me goed voorbereid. Voordat ik vertrok, heb ik een klein, tweesnijdend zwaard van 45 centimeter laten maken. Deze verborg ik aan mijn rechterheup, in plaats van aan de linkerkant zoals gebruikelijk. Dit is voor mij heel logisch omdat ik linkshandig ben, maar wanneer ik aanval is het onverwacht.

Na een lange reis kwam ik aan bij de koning. Zenuwachtig werd ik gecontroleerd op wapens, maar gelukkig had ik mijn zwaard aan mijn rechterheup. Mijn naam werd doorgegeven en toen hij hoorde dat ik het was, kon ik direct bij hem komen. Ik liep het grote paleis door en keek mijn ogen uit. Bij aankomst stond hij voor zijn troon en maakten we een praatje. Opeens trok ik onverwachts mijn zwaard vanaf de rechterkant, en tja... je snapt wel wat er toen is gebeurd. Tot mijn verbazing viel het niemand op. Ik had het zwaard dan ook niet teruggetrokken, maar laten zitten, waardoor ik ongezien, zonder wapen uit het paleis kon vertrekken. De koning stierf en dit leidde tot een overwinning voor de Israëlieten. We leefden hierna tachtig jaar in vrede en rust. Toch niet zo onhandig hè, die linkshandigheid van mij?

Mijn naam is Ehud en ik was de tweede rechter over Israël. Dat betekent dat ik in noodsituaties leiding moest geven aan de Israëlieten, maar daarnaast was het ook een van mijn plichten om het volk te redden van vijanden. Mijn naam komt veertien keer voor in de Bijbel, maar ik sta voornamelijk bekend om mijn linkshandigheid. Dit is uiteindelijk ook de redding geweest van mijn volk."

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik loop met een groot geheim waar niemand iets van weet’

Lees ook over:

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik loop met een groot geheim waar niemand iets van weet’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡