Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raad het Bijbelfiguur: ‘Mensen kijken op mij neer vanwege mijn leeftijd’

27 oktober 2023 · Leestijd 4 min

In deze rubriek stellen we bijbelfiguren aan je voor die jij niet mag vergeten. Wie zijn deze mensen? Hoe was hun leven en welke les mogen wij uit hun verhaal halen? Weet jij wie de personage is van dit verhaal? Ik wil je even voorstellen aan..

“Al vanaf kleins af aan woon ik in Lystra (tegenwoordig bekend als Klein-Azië en onderdeel van Turkije). Mijn vader en moeder staan in onze stad bekend als dat ‘gekke stel’. Mijn moeder is namelijk Joods en mijn vader is Grieks. Een combinatie die niet vaak voorkomt. Onze stad is namelijk onderdeel van het Romeinse Rijk en daardoor geloven veel mensen hier in meerdere goden. Ik kan me hierdoor weleens een buitenbeetje voelen, want ik geloof net als mijn moeder ook in één God. Ik ben daardoor vaak alleen en durf dan ook niet snel op mensen af te stappen. Gelukkig heb ik een lieve oma, die ook Joods is. Zij gelooft ook in één God die Jahweh genoemd wordt en met al die andere goden van de Grieken wil ze niks te maken hebben. Ze motiveert mij altijd met bijbelteksten om er toch het beste van te maken.

‘Wie is die Jezus?’

Er ging een gerucht in de stad rond dat er een man genaamd Paulus aanwezig is. Hij is een reiziger en vertelt mensen overal waar hij komt over Jezus. Ik kan mij goed herinneren dat ik wel vaker die naam heb gehoord. Maar wat Hij allemaal doet, weet ik niet precies.

Ineens hoor ik dat er opschudding is in onze rustige stad. Mensen vertellen elkaar wat ze hebben gezien en gehoord. De reiziger Paulus heeft namelijk tijdens het vertellen over Jezus een kreupele man genezen doormiddel van een wonder. Ik kan het niet geloven, totdat ik even later de man die jarenlang kreupel liep door Lystra heen zie lopen. Al van kleins af aan ken ik de man niet anders, het is zo bijzonder om hem nu zo te zien! Er gaat een roddel rond dat de legenden van de Griekse goden vermomd zijn als mensen en het wonder hebben verricht. Maar dat geloof ik niet. Die Jezus waar ze over vertellen is echt, denk ik alleen maar. Ik ren terug naar huis en vertel mijn moeder en oma wat er is gebeurd.

Met Paulus meereizen

Het is alweer drie jaar geleden dat ik de reiziger Paulus voor de laatste keer heb gezien. Ik denk nog steeds elke dag aan zijn wonderen en verhalen. Sindsdien ben ik zo enthousiast over Jezus en ben ik meer over Hem gaan leren. Ik wist gewoon zeker: dat wat Paulus doet, wil ik ook doen ondanks dat ik nog zo jong ben.

Een tijd later hoor ik dat Paulus weer in onze stad is. Ik spring daarom op en ga naar hem op zoek. Als hij me ziet, herkent hij mij nog van drie jaar geleden. “Wat ben je gegroeid”, zegt hij gelijk. Vanaf dat moment ben ik met hem mee gaan reizen.

Mijn band met Paulus

Nu, enige tijd later, heb ik een enorm sterke band met Paulus opgebouwd en reis ik met hem van stad naar stad om over Jezus te vertellen. Voor mijn moeder en oma was het even lastig, maar zij vertrouwen erop dat ik in goede handen ben. Mijn vader is er niet zo blij mee. Hij had namelijk hele andere plannen voor mijn toekomst.

Mijn band met Paulus wordt met de tijd hechter. Hij is echt een soort vaderfiguur voor mij geworden en heeft mij in de afgelopen tijd ontzettend veel geleerd. Mijn enthousiasme voor Jezus is daardoor alleen maar toegenomen. Door het reizen heb ik mijn verlegenheid overwonnen. Ik leer iedere dag dat ik een stem voor de stemlozen ben, een hoop voor de hopelozen en een vriend voor de eenzamen. Het reizen naar verschillende steden waar mensen in vreemde talen spreken, heeft me ook laten zien dat je niet dezelfde taal hoeft te spreken om te begrijpen wat liefde is. Ik wil daarom mijn geloof niet meer voor mezelf houden, maar iets daarvan delen."

Mijn naam is Timotheüs en ik ben op een hele jonge leeftijd met Paulus meegereisd. Ik wil namelijk dat iedereen de liefde van Jezus leert kennen. Veel mensen keken op mij neer vanwege mijn jonge leeftijd, maar dat heeft me niet tegengehouden. Ik wilde simpelweg mijn geloof in daden omzetten.

Raad het bijbelfiguur: ‘Iedereen lachte mijn plan uit'

Lees ook over:

Raad het bijbelfiguur: ‘Iedereen lachte mijn plan uit'

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡