Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paus: "Adam en Eva eerste slachtoffers van #fakenews"

25 januari 2018 Leestijd 2 min

Je tante trapt erin, je moeder trapt erin, en misschien ben jij er ook weleens ingetrapt. Nepnieuws is steeds vaker in het echte nieuws, maar het is, volgens Paus Franciscus, al een eeuwenoud fenomeen. Volgens hem waren Adam en Eva de eerste slachtoffers van nep nieuws. De slang lonkte hen met valse maar aantrekkelijke argumenten om de verboden vrucht te eten, net zoals dat gaat met hedendaags #fakenews.

In het jaarlijkse communicatiepamflet schrijft de paus: "We moeten de zogenaamde 'slangentactiek' ontmaskeren; de tactiek die mensen gebruiken om gemaskerd aan te vallen. Deze tactiek is bedacht door de slang van het boek Genesis die, aan het begin van de mensheid, nepnieuws creëerde. Daar begon de tragische geschiedenis van de menselijke zonde die uitliep op ontelbare misdaden tegen God, de medemens, de maatschappij en de schepping. De strategie van deze bekwame 'vader aller leugens' is een exacte nabootsing, een sluwe en gevaarlijke vorm van verleiding die zich een weg baant naar het hart met valse en aanlokkelijke argumenten."

Maar waarom lijkt dit dan op hedendaags nepnieuws? Voor zover wij weten hadden Adam en Eva geen Facebook of Twitter waarop ze werden begraven onder een berg #fakenews. Franciscus vergelijkt nepnieuws met de woorden van de slang, omdat ze beiden valse argumenten inzetten voor hun eigen politieke en economische gewin. Dit leidt volgens de paus tot 'arrogantie en haat, want dat zijn de gevolgen van onwaarheid'. 

Volgens paus Fransiscus moeten vooral journalisten en andere socialemediagebruikers (dus jij ook) strijden tegen dit nepnieuws, dat steeds meer verspreid wordt. Niet omdat het je baan is, maar omdat het je missie is!

BRON: NOS

Ben jij weleens nepnieuws tegengekomen op Facebook, Instagram of Twitter? Wat deed je dan? Gewoon negeren en snel verder scrollen, of neem jij de taak op je om iedereen voor deze val te waarschuwen? Laat het ons weten! Stuur een Whatsappje naar: 0683673700. Vinden we leuk!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕