Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pamela heeft extreme hooikoorts: ‘Mijn hoofd zwelt op, ik krijg astma aanvallen en ik kan niet naar buiten’

25 maart 2022 · Leestijd 4 min

Bij ‘hooikoorts’, denk jij waarschijnlijk aan ‘loopneus’. Bij veel mensen die last hebben van hooikoorts blijft het gelukkig inderdaad alleen bij jeukende ogen en niezen, maar bij Pamela (25) zit dat net even anders. Bij ‘hooikoorts’, zegt zij: ‘Weken binnen zitten, slapeloze nachten en niet goed kunnen ademen’. Pamela: “Terwijl mijn vriendinnen het terras opgaan, sluit ik mezelf thuis op.”

Pamela heeft al bijna haar hele leven veel last van pollenallergie. Toen ze vijftien was, kon ze in het ziekenhuis speciale prikken krijgen die de allergische reacties minder zouden moeten maken. Inmiddels loopt Pamela bij een longarts, maar een oplossing is er nog niet. “Alle prikken die ik heb gehad en medicijnen die ik slik, zijn vooral voor symptoombestrijding, maar de oorzaak is moeilijk aan te pakken omdat het zo seizoensgebonden is. Het is zo frustrerend dat er weinig gedaan kan worden aan die rottijd waar ik elk jaar weer doorheen ga.”

Aanstelleritis

‘Zou het echt zo erg zijn’, vraag je je misschien af. Pamela geeft een kijkje in haar leven als de pollen in de lucht hangen: “Meestal heb ik dik een maand last van allergische reacties. Mijn gezicht zet dan helemaal op en zit vol met bulten. Mijn ogen worden dik en branderig. Ook produceren ze extra vocht, dat opdroogt en ervoor zorgt dat ik ’s ochtends mijn ogen niet kan openen. Ik moet dus eerst mijn ogen in warm water weken, voordat ik ze überhaupt echt open kan doen.

Ik ben bang om te gaan slapen, omdat ik niet weet hoe ik de volgende dag weer wakker ga worden. Daarnaast heb ik ’s nachts veel last van astma en word ik soms wakker, omdat ik geen adem meer kan halen. Dan ga ik op de badkamertegels liggen, zodat de kou wat helpt. Om ervoor te zorgen dat ik zo min mogelijk pollen meedraag, was ik twee keer in de week mijn bed en moet ik elke avond mijn haar en lijf wassen. Hierdoor is mijn haar heel droog en breekt het snel af.”

Kluizenaar

Niet alleen Pamela’s lijf, maar ook haar hele sociale en werkende leven lijdt onder haar hooikoorts. “Ik lig vaak wel een week ziek in bed en kan dus niet werken. Als ik niet ziek ben, ben ik alsnog heel moe en schaam ik me voor hoe ik eruitzie. Ik vergelijk mezelf altijd met Qwasi Modo van de Klokkenluider van de Notre Dame. Ik houd normaal heel erg van make-up, maar als ik last heb van hooikoorts, mag ik dat niet opdoen. Ik zit gewoon helemaal niet lekker in mijn vel door alles en sluit mezelf op in huis. En dat terwijl buiten dan lekker de zon schijnt en mijn vriendinnen het terras opgaan. Gelukkig is het maar een paar weken per jaar, maar wel altijd als iedereen juist naar buiten wil.”

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor stuifmeel van sommige grassen, planten of bomen. Als die in je ogen, neus, mond of luchtpijp komen, begint de allergische reactie en die kan bij iedereen weer anders zijn. De meeste mensen hebben last van jeukende ogen, een snotneus, moeheid en niesbuien. Bij een kleine groep hooikoortspatiënten zijn de klachten zo erg dat ze ziek thuisblijven of zelfs hulp in moeten schakelen van het ziekenhuis. Het is nog niet bekend waarom de een wel hooikoorts heeft en de ander niet. Denk je dat hooikoorts jou heeft overgeslagen? Gelijk afkloppen! Veel mensen krijgen er bijvoorbeeld na of tijdens de puberteit pas last van. Hooikoorts is niet te genezen. Je kunt alleen de symptomen bestrijden.
BRON: Thuisarts

Wat nu?

Pamela weet dat ze met haar hooikoorts moet leren leven, maar er zijn wel wat aanpassingen geweest waardoor ze dit jaar minder last hoopt te hebben. “Vorig jaar heb ik een medische neuscorrectie gehad. Ik kon nooit heel goed ademen door mijn neus, maar als je vooral door je mond ademt, heb je nog meer last van hooikoorts. Dit komt omdat je neushaartjes de pollen kunnen tegenhouden. Ook heb ik van de longarts nieuwe medicatie gekregen die goed lijkt aan te slaan. Deze week wordt het nog spannend met het lekkere weer, maar ik hoop dat ik er dit jaar minder last van heb.”

5x de domste opmerkingen over hoe je als vrouw moet zijn

Lees ook over:

5x de domste opmerkingen over hoe je als vrouw moet zijn

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡