Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5x de domste opmerkingen over hoe je als vrouw moet zijn

24 maart 2022 · Leestijd 5 min

Wist je dat de helft van alle jonge vrouwen meer druk ervaart om aan eigen of andermans verwachtingen te voldoen dan jongens? Bizar, toch? Tegenwoordig zien we vooral op social media zogenaamde perfecte plaatjes van ‘echte vrouwen’. Jonge vrouwen vergelijken zich met alle punten van de zogenaamde checklist voor vrouwelijkheid wanneer ze opmerkingen horen over hun kleine borsten, billen of harige benen en oksels etc. Op TikTok gaat de trend ‘Define feminine, I’m feminine!’ rond, waarin domme beweringen over vrouwelijkheid worden ontkracht. Welke dit zijn? Dat zochten wij voor je uit!

‘Je bent niet ‘vrouwelijk’ als je…

1. … langer bent dan een man’

Neem de foto’s van Spiderman-acteurs Zendaya Coleman en Tom Holland op Instagram waarop duidelijk te zien is dat niet hij, maar zij de langste is van het stel. Zelf storen zij zich er niet aan, maar krijgen ze wel vaak opmerkingen naar hun hoofd gesmeten. Blijkbaar is langer zijn dan een man not done. “Belachelijk”, zoals Tom Holland zelf reageert in een talkshow als hun lengteverschil genoemd wordt, "Het is helemaal niet vreemd dat vrouwen langer zijn dan mannen". En hij heeft gelijk, waarom is het dan zo’n ding?

Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van vrouwen eerder kiest voor een langere man dan een kortere man. Hierdoor wordt het als gek of raar gezien wanneer het juist andersom is. Maar waarom zou het ook eigenlijk? Wist je dat het een typisch westers beeld is, en dat in andere landen in Afrika zoals Tanzania bekend is dat lengteverschil helemaal geen rol speelt bij partnerkeuze? Onderzoek toont zelfs dat lange mannen daar zelfs vaker onaantrekkelijker gevonden worden. Dus no worries! Own it net zoals Zendaya dat je lang(er) bent en wees trots op je lengte!

LANGERDANMAN
2. … je gespierd bent’

We zien niet veel gespierde vrouwen op social media. Dus beelden van veel zwaardere en duidelijk gespierdere vrouwelijke lichamen kan nieuw zijn. Denk aan atleten of vrouwelijke bodybuilders. Ze krijgen kritiek dat ze lichamen hebben die onmogelijk bij het beeld van een echte vrouw horen. Waarom hebben we dat beeld eigenlijk? Het probleem ligt bij de betekenis van een vrouwelijk lichaam. We vinden het normaal dat spieren alleen bij mannelijke lichamen horen en daardoor eerder bij mannelijkheid. Gespierde vrouwen op bijvoorbeeld TikTok zijn het daar niet eens. Een sterke vrouw is ook een powervrouw! Net zoals Caroline (17) op TikTok zegt: “Strong is sexy!”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
3. … geen make-up draagt’

“Je ziet er wel erg moe uit! Zie ik nu wallen? Misschien moet je er wat make-up op doen.” Opmerkingen die elke vrouw waarschijnlijk wel eens te horen heeft gekregen. We vinden het normaal dat het vrouwelijk is als je als vrouw make-up draagt, terwijl veel meiden helemaal geen zin hebben in dat geneuzel in de badkamer. Naast tijd die je eraan kwijt bent, kun je zo gewend raken aan make-up dat je jezelf minder mooi of moe eruit vindt zien zonder.

En dat bevestigt niemand minder dan zangeres Alicia Keys. In een interview uit 2020 voor de Britse Glamour vertelde ze over haar keuze om te stoppen met het dragen van make-up. “Toen ik in de muziekwereld kwam, was ik er constant mee bezig. Ik heb al die tijd make-up gedragen omdat ik dacht dat dat hoorde. En toen realiseerde ik dat ik er verslaafd aan was geraakt: ik voelde me niet meer comfortabel zonder.” Hoewel ze inmiddels weer wat make-up producten gebruikt, gaat Alicia Keys nog steeds het liefst naturel naar buiten en staat ze vaak zonder make-up op de rode loper.

1X1 TOP 3
4. … kleine borsten hebt’

Laten we vooropstellen dat alle borsten, groot én klein, prachtig zijn. Het verknipte schoonheidsideaal van vrouwelijkheid kan je helaas onzeker maken. We kennen allemaal opmerkingen als ‘plat’ of ‘plank’, je kunt hierdoor denken dat mannen misschien alleen een vrouw willen met grote borsten. Maar geloof deze leugens niet! Veel vrouwen zijn onzeker over hun kleine borsten, maar dit is helemaal niet nodig, want er zitten genoeg voordelen aan kleine borsten! Ook op TikTok en onder celebs, zoals hieronder Mila Kunis, is de IBTC (Itty Bitty Titty Committee) populair. Hierin uiten ze hun liefde voor hun kleine borsten. Ze laten zelfvertrouwen zien en moedigen anderen aan om niet onzeker te zijn!

BOOBS
Amber was onzeker over haar borsten: 'Op tv zijn alle borsten zo groot en rond'

Lees ook over:

Amber was onzeker over haar borsten: 'Op tv zijn alle borsten zo groot en rond'
5. … lichaamshaar laat staan’

Het zou niet vrouwelijk zijn als je lichaamshaar laat staan, onder bijvoorbeeld je oksels of op je benen. Het is vies of onsmakelijk en past zeker niet bij het beeld van een vrouw. Maar lichaamsbeharing hoort nu eenmaal bij het lichaam! Daarnaast is bewezen dat okselhaar helemaal niet onhygiënisch is en lichaamsbeharing bij vrouwen de normaalste zaak van de wereld is. Tiktokker Spencer Barbosa (19) laat op haar accounts op social media zien hoe normaal het is om lichaamshaar te hebben als vrouw. Geen reden om onzeker over te zijn dus!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

BEELD: ANP

Dit is het vrouwelijke schoonheidsideaal door de jaren heen

Lees ook over:

Dit is het vrouwelijke schoonheidsideaal door de jaren heen

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡