Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Oorsuizen: een reden om zelfmoord te plegen’

9 augustus 2017 · Leestijd 3 min

Stilte is voor Stacey ondenkbaar. Zolang ze zich kan herinneren heeft ze al tinnitus oftewel oorsuizen. Een aandoening waar niks aan te doen is.

“Wanneer je een schelp tegen je oor houdt om de zee te horen, hoor je suizen die lijken op wat ik elk moment van de dag hoor. Alleen dan zijn het diepere tonen, pulserend op het geluid van je hart. Ontzettend vervelend en kennelijk is er helemaal niks aan te doen. Ook niet met de huidige technologieën. Ik zal nooit meer stilte kunnen horen. Vanaf mijn derde had ik al regelmatig oorontstekingen. Ik ging het ziekenhuis in en uit voor buisjes, maar het hielp altijd maar tijdelijk. Toen ik wat ouder was, ging ik op zwemles. In combinatie met de oorontstekingen was dat niet fijn. Het kabaal deed pijn aan mijn oren. Na de lessen had ik steevast oorpijn, was ik ziek en kon ik niet naar school. Op advies van de dokter vervolgde ik de lessen buiten, in het koude water. Dat was veel prettiger. Inmiddels ben ik alweer een aantal jaar verder. Ik probeer mijn leven niet te laten beheersen, maar ik heb een zware periode gehad. Vooral in mijn tienerjaren. Ik sliep slecht. Tijdens het inslapen luisterde ik naar de radio, zodat ik de oorsuizen niet hoefde te horen. Dat was het enige dat ik kon doen. Ontzettend frustrerend. Het heeft wel een paar jaar geduurd voordat ik het kon accepteren en nog steeds heb ik er moeite mee. Laatst sprak ik een collega die hetzelfde heeft als ik. Zij vertelde dat er mensen zijn die om deze reden zelfmoord plegen en dat kan ik me ergens wel voorstellen. Al is er natuurlijk wel meer met je aan de hand als je zo’n keuze maakt. Maar het feit dat je nooit meer stilte kunt horen, doet wat met je. 

Als iemand zijn bestek op zijn bord laat vallen, voelt het alsof iemand een pen in mijn oor steekt

Het is lastig om aan mensen uit te leggen hoe erg het is. Vooral ook omdat je niet wil dat mensen anders met je omgaan, omdat je niet goed tegen harde geluiden kunt. Als iemand zijn bestek op zijn bord laat vallen, voelt het alsof iemand een pen in mijn oor steekt. Op feestjes en festivals draag ik altijd oordoppen. Mensen vragen regelmatig waarom ik dat doe. Of ik de muziek dan nog wel goed hoor. Of ze wel lekker zitten. Zelf denken ze dat ze de geen gehoorbescherming nodig hebben. Dat is onzin. Je kunt het voor zijn. Een piep is vervelend, maar die gaat weer weg. De suis die daarna komt, verdwijnt nooit meer. Schaf gehoorbescherming met een muziekfilter aan. Dat kan al voor een tientje. En het is groot misverstand dat je de muziek niet goed hoort.” Het hele interview was te horen tijdens het NPO Radio 1-programma Dit is de Nacht. Klik hier om dat terug te luisteren.

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡