Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ONDERZOEK: Zo vaak stelen christelijke jongeren

29 juni 2022 · Leestijd 4 min

Als christen hou jij je natuurlijk netjes aan de tien geboden (tien regels die God aan mensen heeft gegeven), toch? Wij stelden één van die geboden op de proef: gij zult niet stelen. We weten allemaal dat het niet mag, maar dat betekent niet dat we het nooit doen, laat ons onderzoek zien: een derde van de christelijke jongeren heeft wel eens wat gestolen! Maar wat dan, waarom en hoe? 818 reacties later zijn hier de resultaten:

Geld dat ik meekreeg voor de collecte hield ik zelf

‘Stelen’ is een heel breed begrip. De reacties uit de enquête verschilden dan ook van snoepjes uit de Kruidvat stelen, tot geld uit de kleedkamers van school. Zelfs het meest onschuldige zoals dat snoepje, valt volgens de wet al onder diefstal. Als je tussen je twaalfde en achttiende betrapt wordt op stelen, betekent dat een bezoekje aan bureau Halt. Toch houdt dat jongeren niet tegen. Dit is namelijk hoe vaak christenen én niet-christenen stelen:

stelen-grafiek_wel[19]

Eerlijkheid duurt het langst

Een derde van de christelijke jongeren heeft wel eens wat gestolen. Daar kun je van schrikken, maar tegelijkertijd zie je dat bij niet-christelijke jongeren, de helft wel eens steelt. Ook zie je verschillen bij christenen en niet-christenen ná het stelen. 77 procent van de christenen die wel eens iets heeft gestolen, heeft achteraf spijt. Bij de niet-christenen is dat slechts 35 procent. 36 procent van de christenen heeft toegegeven aan de winkel/ persoon/ instantie dat ze van hen hebben gestolen, maar bij niet-christenen is dat 16 procent. Zouden die tien geboden dan toch effect hebben gehad op de christelijke dieven? Dat is wel wat we teruglazen in de reacties: “Vroeger heb ik een keer een JBL-box gestolen. Toen ik later weer actief christen werd, heb ik hem teruggegeven en eerlijk verteld dat ik is het was.”

Ik heb wel eens geld van mijn ouders gestolen omdat ik bij mijn vrienden wilde horen die meer geld hebben dan ik

Alles voor de kick

De populairste plek om je slag te slaan als dief, is een winkel. Supermarkten, kledingwinkels of de Action, alles is voorbijgekomen. De volgende in het lijstje zijn je ouders/ verzorgers en broer/ zus. Waarom stelen we van mensen waar we diep van binnen ook van houden? In de open reacties kregen we terug dat jullie stelen van je ouders omdat je iets niet mag of niet krijgt. “Ik krijg geen zakgeld en daarom steel ik het van mijn ouders”, schreef iemand. Iets meenemen uit een winkel gaat juist om een bepaalde kick of groepsdruk die je ervaart. Je hebt genoeg geld om het te kunnen betalen, maar het is gewoon spannend om te kijken of het lukt ongezien iets mee te nemen: “Bij de H&M heb je van die sieraden setjes met ringen. Eentje zat er los en die hebben ik en vriendinnen meegenomen. Slaat echt nergens op, maar toen vonden we het blijkbaar grappig of spannend.”

stelen-grafiek_waar[18]
Soms stuur ik duurdere tikkies dan het bedrag is

Boys VS Girls

Naast het verschil tussen christenen en niet-christenen deden we nog een ontdekking in ons onderzoek. Namelijk: jongens stelen meer dan meiden. En flink ook. Zo’n 31 procent van de meiden die onze vragenlijst invulden, had wel eens wat gestolen. Bij jongens was dat aantal 45 procent. Dat zou kunnen komen omdat meiden over het algemeen voorzichtiger zijn en risico’s uit de weg gaan. Jongens daarentegen willen zichzelf bewijzen en laten zien dat ze niet snel bang zijn. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat meiden over het algemeen meer spijt hebben van hun diefstal dan jongens.

Ik heb geld uit de kleedkamers van school gestolen samen met een vriendin. Ik weet niet waarom ik het deed, want ik had geen geld nodig

Wat is het je waard?

Bottom line: meer dan de helft van de jongeren heeft nog nooit iets gestolen. Als we het al doen, is dat meestal voor de kick, door groepsdruk of uit verveling. Ook bij christenen is dit het geval. Lichtpuntje is dat christenen vaak schuldbewust zijn en de fouten goed willen maken: “Ik heb best wel wat gestolen van m’n ouders. Nu heb ik er spijt van en ik heb God en mijn ouders om vergeving gevraagd. Het is nu weer helemaal goed😊.”

Jasper (22) was vrijwilliger op de EO-Jongerendag: ‘Ik had mijn niet-christelijke vriendin meegenomen’

Lees ook over:

Jasper (22) was vrijwilliger op de EO-Jongerendag: ‘Ik had mijn niet-christelijke vriendin meegenomen’

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡