Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe landelijke liturgie voor transgenders

26 november 2019 · Leestijd 2 min

Sinds deze week biedt de Protestante Kerk in Nederland een liturgie voor mensen die transgender zijn. Dat betekent dat mensen die in transitie zijn volwaardig lid van de kerk kunnen zijn.

Het idee voor een speciale liturgie voor mensen die transgender zijn, ontstond bij een vrouw – geboren in een mannenlichaam - uit Drenthe. In haar kerk kreeg ze de zegen, maar ze wilde dat dat in de andere PKN-kerken in Nederland ook zou kunnen. Dat is nu dus mogelijk gemaakt met de nieuwe toevoeging aan de liturgie voor speciale gelegenheden.

Wat staat er in de liturgie?

In een liturgie staan verschillende Bijbelteksten, liederen en gebeden. Deze kunnen door de voorganger gebruikt worden bij bijvoorbeeld een huwelijk, een begrafenis of de doop. Dankzij deze nieuwe toevoeging zijn transgenders volwaardig lid van de kerk. Deze persoon stelt zichzelf aan de gemeente voor met zijn of haar nieuwe naam en ontvangt daarna de zegen en een gebed.

In de nieuwe liturgie wordt ook rekening gehouden met mensen die de verandering moeilijk vinden. In een van de gebeden die een voorganger kan gebruiken, staat bijvoorbeeld: ‘Wij bidden U om wie pijn hebben door deze transitie.”

Rapport over homoseksualiteit

Daarnaast werd deze week duidelijk dat de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) – die zich in 2004 afscheidde van de PKN – het rapport ‘Een bijbelse bezinning op homoseksualiteit’ aan heeft genomen. Hierin staat dat homo’s die een relatie aangaan, niet volgens Gods wil leven. De kerk moet iemand op zo’n moment ‘vermanen’. Homo’s die afzien van een seksuele relatie met iemand van hetzelfde geslacht, hebben dezelfde positie als andere leden van de gemeente.

Dit rapport doet je misschien denken aan de Nashville-verklaring. Da’s ook niet gek, want meer dan de helft van de predikanten uit de HHK steunde die verklaring. Benieuwd wat er in het Nashville document staat en wat BEAM ervan vindt? Lees het hier.

BRON: NOS en ND

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡