Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Niet-christenen @ EOJD 2019

26 mei 2019 Leestijd 4 min

Op de EO-Jongerendag lopen 15.000 christelijke jongeren rond. Maar.... zijn er in die christelijke mensenmassa ook mensen te vinden die niet geloven? Wij zochten er een paar en vroegen hen wat zij van de Jongerendag vinden!

Shadan en Joanne

afbeelding

“Hi, ik ben Shadan. Ik ben vandaag meegenomen door mijn nichtje Joanne. Eerlijk gezegd was dat wel omdat haar christelijke vriendinnen niet konden... Maar het leek me wel leuk! Ik houd van muziek, al ben ik niet echt bekend met de artiesten. Joanne heeft me net een paar liedjes laten horen, maar buiten dat ga ik er blanco in vandaag. Ik heb geen idee was ik kan verwachten. In ieder geval wordt het druk, want er zijn veel mensen op de been. Ik denk niet dat ik aan het eind van de dag bekeerd ben maar we gaan het zien. Haha!” 

Esther en Philo

afbeelding

“Ik ben Philo, ik ben zestien jaar en ik kom uit Doetinchem. Zelf geloof ik niet, maar twee jaar geleden werd ik door mijn christelijke vriendin Esther uitgenodigd om mee te gaan naar de EO-Jongerendag. Ze zei dat het echt supergezellig zou zijn. Dat was het inderdaad, dus sindsdien zijn we elk jaar gegaan. Vandaag is onze derde keer samen. Ik vind het erg leuk hier. Om zo met een hele groep bij elkaar te horen. Ook al geloof ik zelf niet, ik voel me er toch thuis. Ik heb veel begrip voor mensen die wel geloven. Het is niet zo dat ik helemaal nergens in geloof. Ik sta overal voor open.” 

Alena en Nova

afbeelding

“Wij zijn Alena en Nova. Wij gaan naar een christelijke middelbare school. Onze vriendinnen daar wilden graag naar de Jongerendag gaan. Zij hebben ons half gedwongen om mee te gaan! De moeder van Alena gelooft wel, dus die zei “ga gewoon, misschien is het wat voor je!” en ik dacht, ja, waarom ook niet? Het is dus onze eerste keer hier. We hebben geen idee wat we moeten verwachten. We hopen heel erg dat het leuk is. Dat mag ook wel, want we moesten ervoor om negen uur opstaan! Haha! We hopen vooral op gezelligheid. De eerste indrukken zijn goed, want we zijn hier met leuke vrienden, dus dat komt vast goed!” 

Anne

afbeelding

“Ik ben Anne uit Friesland. Ik ben niet gelovig, maar ik ben vandaag samen met een vriend gekomen die wel gelooft. Het leek me wel gezellig en ik had verder toch niets te doen. Ik hoorde dat het in Ahoy was, dus het zal vast een groot evenement zijn. Daarnaast houd ik van muziek, dus het leek me wel prima. Bovendien: voor alles is een eerste keer! Ik luister zelf veel rap, maar dat was er, tot nu toe, helaas niet. Al had ik dat ook niet echt verwacht. Ik zou misschien nog een keer gaan al ga ik niet van mening veranderen. Maar ik respecteer het zeker als anderen wel geloven. Ik voel me ook zeker geen eenling hier omdat ik niet geloof.”   

Tanya

afbeelding

“Ik ben Tanya, ik ben vandaag mee met Noami, een vriendin van me. Eerst dacht ik dat het niks zou worden met onze vriendschap. Zij is namelijk gelovig en ik niet. Ik wel vaker meegemaakt dat mensen je helemaal proberen te bekeren. Ik heb niets tegen het geloof, maar daar heb ik niet zo’n zin in.” Noami: “Ik twijfelde eerst of ik Tanya mee zou vragen, maar toen kwam ze er zelf mee. Er was totaal geen overtuigingskracht voor nodig!” Tanya: “Ik sta open voor veel dingen. Het is wel veel worship, dat is niet echt mijn ding. I AM THEY daarentegen vond ik echt geweldig! De sprekers ook. Die zijn heel motiverend, maar wel vanuit één bepaalde gedachte. Het mooie aan deze dag vind ik dat iedereen er met hetzelfde gevoel en dezelfde reden is.”

Een dikke dank-je-wel aan Lizzy Baas voor de foto鈥檚!  

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕