Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Niemand wilde met mij over seks praten"

22 juni 2018 · Leestijd 6 min

Praten over seks kan ontzettend lastig zijn. De christelijke Rianne (21) weet er alles van: "Mijn ouders zeiden alleen dat het niet mocht, dat werkte niet echt in mijn puberbrein." Intussen heeft ze een vaste relatie en leerde ze er juist wel over te praten.

“Mijn ouders - vooral mijn moeder – vinden het ontzettend moeilijk om over seks te praten. In groep 7 geloofde ik dat mijn ouders geen seks hadden en ik spontaan als baby was ontstaan nadat ze trouwden.

Dit was ook het jaar dat ik voor het eerst iets las in een meidentijdschrift over seks en nietsvermoedend door onze voortuin schreeuwde: ‘Mam, wat is een condoom??!’ Mijn moeder werd knalrood, checkte of de buren het hadden gehoord en probeerde me tot zwijgen te brengen. Ik had geen idee wat een condoom was, maar door de reactie van mijn moeder vond ik het leuk om het woord ‘condoom’ extra hard nog minstens drie keer rond te schreeuwen. Resultaat: Mijn moeder kreeg bijna een zenuwinzinking en mijn vader zei die avond tegen me dat als ik ooit iets over seks wilde vragen, ik beter bij hem kon zijn."

Puber Rianne

Dit voorval typeert de puber die Rianne was: Op het moment dat haar ouders zeggen dat iets niet de bedoeling is, is dat precies wat ze juist wel gaat doen. “Op mijn 16e had ik voor het eerst seks met mijn eerste vriendje, ik was ontzettend verliefd. Ik hoorde van mijn ouders en vanuit de kerk dat dit gewoon niet mocht, maar daar had ik schijt aan. Deze relatie ging op een gegeven moment uit.

Thuis werd nergens over gepraat en ik zat die hele periode gewoon niet lekker in mijn vel. Door die combinatie van dingen ben ik in die tijd nogal gaan rebelleren. In de Bijbel staat dat mijn lichaam een tempel is. Na mijn eerste vriendje zocht ik nogal wat aandacht met mijn tempeltje en heb ik seks gehad met verschillende jongens die ik helemaal niet goed kende. Achteraf heb ik hier ontzettend spijt van. In die tijd heb ik hulp gezocht bij een christelijke psycholoog, zij heeft me geholpen hiermee te dealen en deze periode te verwerken.”

Holy shit

“Ik wilde graag naar een christelijke psycholoog omdat geloof heel belangrijk voor me is. Opgegroeid in een PKN kerk met psalmen, gezangen en een orgel kende ik God van jongs af aan. Op mijn 16e bezocht ik voor het eerst de EO-Jongerendag. Op het moment dat ik het stadion binnenliep dacht ik: “Holy shit, zijn er zoveel jongeren die ook in God geloven? Dit laat ik mijn leven niet meer los. Ik ben een kind van God en Hij houdt van me.” Ik denk dat God verdriet heeft gehad in die periode dat ik mezelf zo goedkoop behandelde en misbruik van me liet maken. Toch mocht ik mijn eigen keuzes en fouten maken en Hij heeft me nooit alleen gelaten. Hij liep altijd naast me.

Op mijn 18e kreeg ik een relatie met Jasper, ik kende hem al jaren vanuit de kerk. We hadden elkaar nooit zien staan totdat we samen een activiteit organiseerden voor een kerkkamp. De vonk sloeg over en al snel vonden we elkaar ontzettend leuk. We kunnen goed praten, ook over seks gelukkig. Ik had daar natuurlijk een verleden in en ook Jasper was geen maagd meer. We zijn nu ruim twee jaar samen en we hebben seks. Ik probeer daar altijd eerlijk over te zijn, ook als dat lastig is in de christelijke wereld. Ik houd echt van hem en seks is één van de mooiste dingen die je elkaar kan geven, we hebben samen de bewuste keuze gemaakt om niet te wachten tot het huwelijk."

Een relatie waar seks de basis is, is geen goede relatie

"In de Bijbel zie ik dat God over seks zegt: wacht gewoon. Dat vind ik prachtig. Door de wisselende contacten die ik had in die periode dat ik niet lekker in mijn vel zat, heb ik dikke schade over gehouden. Zonder psycholoog was ik daar niet goed uitgekomen. Je verbindt je echt aan iemand op een bijzondere manier als je seks hebt.

Ik geloof dat je in een goede relatie samen groeit op drie verschillende gebieden: emotioneel, geestelijk en lichamelijk. Het is niet zo dat Jasper en ik alleen maar aan Netflix & Chill doen. Ja, we hebben seks, maar we willen minstens net zo veel bezig zijn op die andere gebieden. Een relatie waar seks de basis is, is geen goede relatie, daar ben ik van overtuigd."

Veroordeling

"Veroordelen wil ik niemand, of je nu besluit te wachten met seks tot in het huwelijk of niet. Pas had ik een gesprek met een goede vriendin die samen met haar vriend wil wachten met seks. Ze hadden hier op een gegeven moment zoveel moeite mee, dat hun gesprekken alleen nog maar daarover leken te gaan. Wacht je met seks, is het alsnog het enige waar je over praat, haha. Ik ben blij dat ik er op die momenten voor haar kan zijn en met haar kan praten. Ik respecteer haar keuze en steun haar hierin.

Niemand wilde met mij over seks praten toen ik jonger was. Laten we dat nu alsjeblieft wel met z’n allen gaan doen. Niet met een wijzende vinger, maar een open gesprek over wat seks is, hoe het is bedoeld en hoe je hierin keuzes maakt waar je zelf achter staat. Mijn zusje is heel anders dan ik, minder rebels. Tegen haar zeg ik altijd: ‘Besef wat je nog hebt hé? Ik heb vroeger nooit goed nagedacht over wat seks nu echt inhoudt, maar het is prachtig om te wachten op de juiste tijd en de juiste persoon. En het belangrijkste van alles: praat erover. Met God, met vrienden en zeker ook met degene met wie je een relatie hebt.”

Meer lezen hierover? Check dit interview met Hannah eens. Zij besloot wel te wachten met het hebben van seks tot ze getrouwd was.

*Om de privacy te beschermen zijn de namen in dit artikel gefingeerd. Het meisje op de foto boven dit artikel is niet Rianne.

Gelukkig wil BEAM wél met jou over seks praten. Stel je vragen of deel je verhaal met ons via whatsapp (06 15 87 81 11), DM ons op @eobeam of stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl.

“Ook buiten het christendom is er een obsessie met regels rondom seks”

Lees ook over:

“Ook buiten het christendom is er een obsessie met regels rondom seks”

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡