Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Niels (14) volgt zijn vader naar de EOJD: "De EOJD is het vader-zoon uitje van het jaar"

11 oktober 2021 · Leestijd 3 min

Na 20 jaar keert Kees-Jan (37) terug op de EO-Jongerendag. Vroeger ging hij als tiener naar de Arena in Amsterdam, om MIC en The World Wide Message Tribe te zien. Bands die je waarschijnlijk niet meer bekend voorkomen ;). Als hij na 20 jaar in het GelreDome terugkomt om dit keer de muziek van For King & Country te horen, is hij niet alleen! Hij neemt zijn zoon, Niels (14) mee.

Voor Niels zijn de Jongerendagen energieke gebeurtenissen, wat hij in zijn eigen kerk soms mist: “Mijn eigen kerk is wat rustiger en saaier. Mijn moeder zegt altijd: ‘het gaat niet om de sfeer’. Maar toch – uiteindelijk trekt de vette sfeer bij de EOJD me meer aan dan mijn kerk. Op de EO-Jongerendag kun je bijvoorbeeld op een leukere manier God aanbidden. Ik heb plezier met het zingen van de liederen, dat heb ik bij psalmen niet per se.”

Extra tolk 

Volgens zijn vader was het niet altijd zo. “De muziek staat nu wat harder dan vroeger, maar daar heb ik geen moeite mee. Als er een beetje beat in zit, dan vind ik het al gauw mooi.” Lachend zegt hij: “Mijn vrouw zou daar meer moeite mee hebben.” Waar hij wel tegen aanloopt bij de moderne EO-Jongerendagen, is dat de sprekers allemaal Engels praten, want zijn Engels is niet zo goed. Misschien moeten we dan maar een extra tolk invliegen op de volgende EOJD :).   

Er kwamen mensen aanvliegen

Kees-Jan nam zijn zoon mee naar de EO-Jongerendag omdat hij het belangrijk vindt dat er zoveel christenen bij elkaar komen. Niels is ondertussen twee keer naar de EO-Jongerendag geweest. “Ik ga naar de EO-Jongerendag om met z’n allen God te aanbidden. En natuurlijk voor de gezellige sfeer en de artiesten. Al in de week voor de EO-Jongerendag leef ik ernaartoe. Ik kijk filmpjes terug en praat erover met vrienden. De opening van de EO-Jongerendag is altijd vet om te zien; zo spectaculair. Met al die lichten, of, die ene keer in 2018, toen er mensen door de zaal vlogen aan touwen. Ze kwamen heel onverwachts aanvliegen – dat maakte indruk! Met zo’n opening heb ik meteen het gevoel: ik ben er.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Die intro’s kan Kees-Jan zich ook nog wel herinneren. Al heeft de reis naar de EO-Jongerendag meer indruk op hem gemaakt: “Met de bus gingen we vanaf Delft naar de EO-Jongerendag. De busreis ernaartoe was altijd wel een hoogtepunt. Met z’n allen als christenen bij elkaar, helemaal opgewekt naar de EO-Jongerendag, dat had iets magisch. Daar aangekomen vloog iedereen uit. De intro’s van de EO-Jongerendag waren altijd wel mooi. Daarna had je een bandje en een spreker, waarvan het een me meer aansprak dan het ander. Ik was altijd meer aan het lopen dan dat ik op mijn plek zat. Door het stadion, toen nog de Arena in Amsterdam, struinen en bij de kraampjes kijken.”

Een niet-christelijke vriend meenemen

Niels is zelf ook weer nieuwe mensen aan het werven voor de EO-Jongerendag: “Als ik naar de EO-Jongerendag was geweest, liet ik mijn niet-christelijke vrienden filmpjes zien. Dan zeiden ze: ‘Dat ziet er gaaf uit!’. Ik zou een niet-christelijke vriend best mee willen nemen naar de EO-Jongerendag. Om hen te laten zien dat geloof ook een toffe show kan zijn.” Het enthousiasme van zijn vader blijkt aanstekelijk: wie weet nemen Niels vrienden op een dag weer hun vrienden mee!

Geschreven door

Francis

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡