Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NGK De Lichtboog Houten | “We halen alle stoelen weg en gaan op zitzakken zitten.”

16 februari 2019 · Leestijd 4 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of geniet jij van de rust, zit je gezellig met je familie en vrienden in de kerkbanken en legt de koster fluitend de collectezakken klaar? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze week vertelt Carien (16) over NGK De Lichtboog in Houten.

Kerk: NGK De Lichtboog Houten
Leden: 1600
Dienst: Elke zondag om 09:15, 11:30, en 14:00
Adres: Kruisboog 22, Houten

Hey Carien! Hoe ben jij in NGK De Lichtboog Houten terecht gekomen?

“Toen ik klein was ging ik nog in Culemborg naar de kerk, daar woon ik. In die kerk werd eigenlijk niets voor kinderen gedaan. Toen hebben mijn ouders besloten om in Houten naar de kerk te gaan, dat is een half uurtje met de auto. Daar zitten alle kinderen in verschillende leeftijdsgroepen, met ongeveer dertig kinderen per groep. Ik kwam in een hele gezellige groep terecht, zo kon ik in de kerk veel vrienden en vriendinnen maken. 

Ik zit nu in de vijfde klas, en ik zit in een groep met 35 tieners. Met die groep gaan we één keer in de twee weken chillen op vrijdagavond. Dit is ons laatste jaar in de leeftijdsgroep, als afsluiting gaan we op diaconale reis naar Wit-Rusland. We gaan we twee weken lang de mensen daar helpen. Om geld bij elkaar te halen voor die reis hebben we met elkaar meegedaan aan de nieuwjaarsduik. We doen ook klusjes, bijvoorbeeld de kerk schoonmaken op zaterdagochtend, of mensen uit de omgeving helpen met het onderhouden van hun tuin.”

afbeelding

Dat klinkt heel tof! Doet jouw kerk nog meer voor jongeren?

“Elke zondag is er om twee uur een dienst, die wat meer gericht is op jongeren. Daarnaast is er één keer in de twee maanden op zondagavond een echte jongerendienst, die ook geleid wordt door jongeren. Dan spreken er ook jongeren, die hun ervaringen dan delen met de rest. Je kan gevraagd worden om de dienst te organiseren, dan regel je bijvoorbeeld de sprekers en de muziek, en bepaal je wat er die avond wordt gedaan.

Ik denk dat deze diensten ook cool zouden zijn voor jongeren die niet geloven. Het is heel gezellig en laat een heel ander beeld van de kerk zien dan het beeld dat veel niet-gelovige jongeren hebben, denk ik. We halen alle stoelen weg en gaan op zitzakken zitten. We zingen heel veel en als iemand iets wil delen luisteren we daarnaar.”

afbeelding

Als je jouw kerk in één woord moest omschrijven, welk woord zou je dan kiezen?

“Eenheid. Elke keer als we samen in de kerk staan te zingen, krijg ik het gevoel dat we daar echt als groep staan. We zijn daar samen vanuit hetzelfde geloof. Dat voel ik ook als ik help bij de kindernevendienst. Als ik met die kleine kinderen aan het knutselen ben denk ik: ‘Wow, dit is echt gaaf, dat ik de kerk op deze manier kan helpen, ik hoor hier echt bij’.”

Meer Church Maps lezen? Klik hier!

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡