Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Luister en lees hier de preek van Nelinda Troost over volhouden

19 mei 2020 · Leestijd 8 min

Zolang de kerken dicht zijn om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, organiseert BEAM elke zondag om 11 uur een online kerkdienst. Afgelopen zondag sprak Nelinda Troost over volhouden. Haar preek is terug te kijken, te luisteren en te lezen in dit artikel.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Preek bekijken via YouTube:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Uitgeschreven preek:

“Goedemorgen! Vanochtend ga ik het met jullie hebben over een tiener, een moddersloot en over volhouden. Ik kan me voorstellen dat je niet gelijk doorhebt over welk Bijbelverhaal ik het heb. Het is een verhaal uit het Oude Testament, wat je misschien al wel eens gehoord hebt, maar misschien ook niet.”

"Er was eens een minister-president van het Syrische rijk, genaamd Naäman. Zijn naam betekent lieflijk en aangenaam. Maar het wordt er niet aangenamer op voor deze belangrijke man. Want hij blijkt te lijden aan een ernstige huidziekte, waardoor hij onrein wordt. Iemand van aanzien die langzaamaan verandert in iemand die erbuiten valt, iemand waar je met een grote boog en een mondkapje op omheen loopt, iemand die in quarantaine zou moeten. Syrië was in die tijd regelmatig in oorlog met Israël. En tijdens 1 van die oorlogen had deze Naäman een jong tienermeisje meegenomen als gevangene. Hij gaf haar als slavin aan zijn vrouw. En terwijl Naäman alleen maar zieker wordt, gebeurt er dit:

'Op een dag zei het jonge meisje tegen haar meesteres: ‘Ik zou wel willen dat mijn meester de profeet in Samaria kon opzoeken. Die zou hem wel kunnen genezen.’ 
(2 Koningen 5: 3)

Beeld je eens in: Een tienermeisje dat opgroeide bij haar vader en moeder in Israël. Een jong meisje dat veel over de God van Israël had geleerd van haar ouders. Ze had gehoord hoe God door deze profeet, genaamd Elisa, wonderen deed. Ze was onderdeel van een mooi en warm gezin, waar God werd aanbeden. Maar dan ineens is er een Syrische bende in haar plaatsje en ze verwoesten en vermoorden alles en iedereen die ze tegen komen. En ze nemen haar mee als slavin. Wat bijzonder om deze woorden uit haar mond te horen. Naäman is ten einde raad en neemt de woorden van dit meisje, een getraumatiseerde tiener, serieus."

Naäman is woedend

"En dus reist hij, samen met zijn bedienden, helemaal af naar Israël. Paarden met wagens erachter, vol geladen met een fortuin aan zilver en goud én tien dure designer outfits. Hij heeft er veel voor over om gezond te worden. Na enige tijd komt hij met zijn hele stoet aan bij het huis van Elisa. Misschien kwamen de mensen allemaal wel even hun huizen uit om te zien wat er voor hooggeplaatst persoon aan kwam in hun plaatsje. Maar wat gebeurt er bij het huis van Elisa? Elisa stuurt een knecht naar buiten, die maar één zin zegt: ‘Je moet je zeven keer baden in rivier de Jordaan, daarna zal je weer gezond en rein zijn.’

"Nou, Naäman is kwáád! Waarom is hij kwaad?
Ten eerste: Hij had een groot onthaal van Elisa zélf verwacht! Hij was toch een minister-president? Daar sta je dan met al je spullen. Tjonge, dan voel je je even niet op waarde geschat zeg. Dat doet natuurlijk wat met je ego.

Ten tweede had hij gedacht dat Elisa een of ander ritueel zou uitvoeren voor zijn genezing. Hij zegt letterlijk dat hij had verwacht dat Elisa zijn God zou aanroepen en met zijn hand over de plekken op zijn huid zou strijken en dat hij dan zou genezen. Hij had níet verwacht dat hij zich zeven keer in dat vieze modderslootje de Jordaan moet onderdompelen. Kom op zeg.. Ik weet niet of je ooit in Israël bent geweest? Ik stond er vorig jaar en het is inderdaad nog steeds een heel vies bruin riviertje. Niet echt uitnodigend om een duik in te nemen, kan ik je zeggen. En verontwaardigd loopt Naäman weg, hij is woedend."

God doet anders dan verwacht

"Ken je dat? Dat het bij God anders loopt dan dat je verwacht? Ik moet denken aan een periode, jaren geleden. Ik was op een conferentie en zag dat mensen daar geraakt werden door de heilige Geest. Mensen vertelden dat ze letterlijk Gods stem verstonden, of voelden zich warm worden als er voor hen werd gebeden. En ik wilde dat ook! Ik bad elke dag of God me op die manier wilde aanraken. Ik wilde ook meer ervaren van God! Maar er gebeurde niets. Dag in, dag uit, niets. En langzaamaan raakte ik gefrustreerd. Ik werd zelfs een beetje boos op God. Hoe zit dat nu? Bid en U zal gegeven worden, toch? Ik bid toch om iets goeds? Waarom geeft U het me dan niet? Het liep anders dan dat ik had verwacht..

"Bij Naäman zijn het zijn bedienden die hem achternagaan en hem overhalen om toch de opdracht van Elisa uit te voeren. Naäman kiest ervoor het toch te doen. Daar gaat hij in zijn dure kleren, onder het oog van iedereen, die vieze moddersloot in. Hij kan dus niet passief een ritueel ondergaan, zoals hij had verwacht. Nee, hij moet zelf aan de slag. Naäman moet door de knieën. Hij moet al zijn trots afleggen en zich onderdompelen. De belangrijke man die door iedereen werd geëerd, moest nu de weg naar beneden gaan. En daar gaat hij: één keer helemaal onder, en er gebeurt niks. Voor de tweede keer onder en zijn huid is nog steeds vol vlekken, de derde keer onder en hij voelt zich allemaal maar viezer worden. Vierde keer: niets. Vijfde keer: niets. Zesde keer en nog steeds geen verbetering te zien, niets! Voel je die spanning? Het lijkt wel of hij getest wordt. Blijf je volhouden? Blijf je gehoorzamen, ook al zie je geen verbetering, geen resultaat?”

Bereid om actief aan de slag te gaan

“Even terug naar mijn persoonlijke voorbeeld. Ik verwachtte net zoals Naäman dat God iets magisch bij mij zou doen. Maar het liep anders. Ik moest, net als Naäman, zelf aan de slag. Want ik bad wel om meer van de Heilige Geest, maar was ondertussen niet echt bereid om meer van mijzelf te geven aan God. Ik leefde een druk leven en mijn tijd met God was spaarzaam. Geen magisch ritueel voor mij, ook ik moest eerst op mijn knieën. God meer en vaker betrekken in mijn leven, zodat Zijn Heilige Geest in mij kon werken.

Naäman moest tot zeven keer toe kopje onder, en als hij dan boven komt is zijn huid als die van een baby. Lieflijk en aangenaam net zoals de betekenis van zijn naam. En hij roept het uit ten overstaan van iedereen: ‘Er is op de hele aarde geen God, dan de God van Israël!’ Naäman dacht bij Elisa te komen voor genezing van zijn huid, maar hij krijgt veel meer! Hij ontvangt genezing van zijn ziel, omdat hij zijn hart openstelde voor de God van Israël. En deze God had grotere plannen dan N. zelf kon bedenken.”

Houd vol!

"Ik geloof dat God jou vandaag ook vraagt om vol te houden. Misschien ervaar je God op dit moment helemaal niet. Misschien snap je God niet en loop je met heel veel vragen. Misschien voel je je onzeker en niet gezien of geliefd. Misschien loopt het zo anders in je leven als dat jij had verwacht.

De boodschap van vanochtend is: houd vol!  Blijf je hart openstellen voor Hem. Gooi niet na de vijfde of zesde keer de handdoek in de ring. Haak niet af, raak niet verbitterd of trots. Blijf net als Naäman als het ware je knieën buigen. Blijf God zoeken en betrekken in je leven. En je zult ontdekken dat God zoveel meer kan doen dan dat wij kunnen bidden of beseffen! Hij gaat onze verwachtingen te boven! Misschien niet precies op onze manier, maar op Zijn manier."

Laat je niet overweldigen

"Naämans genezing begon met het feit dat een slavin hem de juiste weg wees. Een jong meisje nog, helemaal alleen in een ver land, dat ondanks dat toch vol hield! Zij die dwars door haar eenzaamheid heen, dwars door haar verdriet en lijden heen, haar ontvoerder de weg wijst naar genezing. De weg naar haar God.

Weet je aan wie dit meisje me doet denken? Ik zie in dit meisje iets van Jezus. Jezus die naar deze aarde kwam om te dienen als een slaaf. Hij die dwars door de afwijzing van mensen heen, dwars door het lijden heen, steeds weer de weg wees naar genezing en het eeuwige leven. En uiteindelijk stierf voor vriend en vijand. Stierf voor jou en mij.

Laat je niet overweldigen, maar kijk naar deze Jezus en houd vol!"

Met nietalleen.nl verbinden we tijdens de coronacrisis mensen die willen helpen aan hulpvragers. Zo staan we klaar voor elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #nietalleen. Meld je aan als je wil helpen of geholpen worden!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡