Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nathalie haalt alles uit haar studenten-ov: ‘’Het is zonde als je er niks leuks mee doet’’

11 januari 2019 · Leestijd 4 min

We hebben het niet vaak door, maar in Nederland hebben we recht op veel. Een educatie is daar onderdeel van. Als je gaat studeren krijg je een felbegeerde studenten-ov. Journalistiek & Communicatie studente Nathalie (18) maakt daar zoveel mogelijk gebruik van. Zij verliet de Randstad om het zuiden te bezoeken. Want ja.. het is toch gratis.

Hee Nathalie! Waar kwam dit idee vandaan?

‘’Het was echt een ‘’We hebben nu gratis ov, waar gaan we heen?’’ moment. Het is haast zonde als je je ov alleen voor school gebruikt en er niks leuks mee doet.’’

Welke plekken heb je allemaal bezocht?

‘’Eigenlijk waren het twee dagen met twee verschillende vriendengroepen. Met mijn vrienden van de kerk ging ik een dag naar Limburg en met mijn vrienden van school ging ik naar Tilburg en Rotterdam. We wilden eigenlijk naar Den Haag maar de treinrit vanaf Tilburg duurde ons veel te lang, daarom stapten we een beetje spontaan uit in Rotterdam.

Een van de redenen waarom mijn schoolvrienden en ik naar Limburg wilden was de fashion outlet in Roermond. We kwamen aan bij de ingang en zagen dat er letterlijk rijen stonden voor de winkels. We hebben ons omgedraaid en zijn naar Maastricht gereisd. Dat is echt de leukste stad die ik heb bezocht. Het valt niet te vergelijken met Utrecht, de sfeer is er gewoon heel anders; overal hingen lampjes en de mensen waren warmer.’’

Wat bedoel je met warmer?

‘’Ik vind het oprecht heel tof om in de Randstad te wonen, maar ik heb wel gemerkt dat iedereen hier erg op zichzelf gefocust is. Erbuiten is alles haast rustiger en persoonlijker. Op straat herkennen mensen elkaar sneller en in winkels en restaurants nemen ze meer tijd voor je.’’

Raad je het aan om dit te doen?

“Ja natuurlijk! Ik denk dat mensen vaak tegen worden gehouden door het lange reizen, maar het is het echt waard om nieuwe plekken te bezoeken. Vooral als je eens buiten je omgeving kijkt zie je dat ons land veel meer te bieden heeft. Probeer vooral alles uit je studenten-ov te halen, nu kan het nog.’’

Ov-tips:

Week- en weekendabonnement: Helaas kan je niet 24/7 gratis reizen. Doe je doordeweeks alles op de fiets en reis je in het weekend weer naar huis? Dan is het veel handiger om een weekend-ov te nemen. Is het juist andersom? Ga dan vooral voor een week-ov! Klik hier voor meer informatie.

Ov-kaart kwijt? Geen paniek! Je kan heel makkelijk een nieuwe kaart aanvragen op de site. De kans dat je een paar dagen voor je eigen kaartje moet betalen is dan wel groot. Houd je ov-kaart dus vooral dichtbij je om dat te voorkomen!

Ook een dagje naar een onbekende stad? Wat leuk, groot gelijk heb je! Belangrijk is om de site van de NS in de gaten te houden om trust issues te voorkomen.

Geen zin in lopen? Natuurlijk zijn de meeste plekken te bereiken met de bus, maar je kunt ook een ov-fiets huren! Durf jij het aan om je leven te riskeren en in een grote stad te fietsen?

Wij hopen, net zoals Nathalie, dat je heel veel plezier uit je studenten-ov haalt!

Geschreven door

Anouk Timmer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡