Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nathalie (20) vastte al op haar twaalfde

22 februari 2016 · Leestijd 4 min

Wat?! Geen alcohol én minder social media? Nathalie Wendt (20) vast dubbelop. Maar volhouden, dat vindt ze moeilijker dan verwacht. 'Het is heel lastig om niet met de groep mee te doen, ik ben al een dag de mist ingegaan.'

Waarom doe je mee aan de veertigdagentijd?

'De veertigdagentijd zie ik als een tijd om mezelf te focussen op mijn geloof. Door me van iets te onthouden wil ik mij aan God overgeven en stilstaan bij wat Jezus voor mij heeft gedaan. Mijn challenge dit jaar is veertig dagen geen alcohol drinken en minder social media gebruiken. Door mijn leven te versoberen besef ik des te meer dat ik afhankelijk ben van God en door het vasten versterk ik mijn persoonlijke relatie met Hem. Ik ben meer in gebed, denk meer aan Hem en ben me bewust van zijn rol in mijn leven.' Heb je eerder gevast of meegedaan aan de veertigdagentijd?
'Acht jaar geleden heb veertig dagen geen snoepjes gegeten in de kerk. Ik kreeg namelijk elke zondag een rol Mentos van mijn moeder die ik dan over de twee diensten moest verdelen. Ik wilde graag een keer meedoen met de veertig dagen vasten en had deze challenge voor mezelf bedacht. Mijn vrienden naast mij waren dan wel lekker aan het snoepen wat het extra lastig maakte voor mij. Ik verbaas me nog altijd over de discipline die ik toen had. Ik denk dat ik die zondagen daarna mezelf wel meer mentos rollen heb toegeëigend, haha! Tijdens het vasten was ik alleen niet bezig met dieper nadenken of naar Pasen toeleven. ' Je bent al een poosje bezig: hoe gaat het je af tot nu toe?
'Ik vind het echt vet moeilijk en ben al een dag de mist ingegaan. Mijn kringhuis van de studentenvereniging bestond vijf jaar, dat moest het hele weekend gevierd worden. Dus dat snap je wel… toch? Niet goed te praten natuurlijk, maar het is heel verleidelijk om op een gezellige borrel net als de rest een biertje te bestellen. Na dat weekend ging het me weer goed af. Het bevalt me wel, want het levert me een minder vol hoofd op. Ik ben niet overbelast met informatie van mijn smartphone en ben 100% nuchter als ik thuis kom na een borrel. Ik merk dat ik er niet veel behoefte aan heb, ik geniet van mijn ijsthee!' Hoe gaat het met je meer richten op God?
'Nu ik bewust minder mijn mobiel pak, merk ik dat ik meer tijd heb voor andere dingen zoals tijd voor en met God. Ik begin elke dag met de 40dagentijd-app van Kerk in Actie. Zij delen elke dag een tekst met je. Daarnaast ben ik bewust van de dingen waarvan ik me onthoud, en ben ik me bewust van de reden waarom ik dit doe. Dat brengt me elke dag weer bij Jezus.' Waar loop je tegenaan?
'Het is heel lastig niet met de groep mee te doen en niet ook een biertje te bestellen. En ik schrik ervan hoeveel ik normaal gesproken bezig ben met social media, het neemt zoveel tijd in beslag. Mijn telefoon checken is haast een soort verslaving, dit is heel lastig om te veranderen. Ik hoop dat ik ook na deze veertigdagentijd mijn telefoon eens een halve dag niet aan kan raken, zonder dat ik het gevoel heb dat ik veel mis.' Heb je tips voor mensen die ook (zouden willen) vasten?
'Bedenk goed wat je motivatie is. Stel een doel voor jezelf en download de 40dagentijd-app of schaf een boekje aan dat je helpt bezig te blijven met je motivatie en met God. Het is niet erg als je een keer faalt, kan gebeuren! We zijn tenslotte maar mensen.'

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡