Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bram (21) groeide op met een narcistische vader: “Door de Bijbel leer ik hoe een vader wél zou moeten zijn”

8 juli 2021 · Leestijd 4 min

Een jaar geleden verbreekt Bram al het contact met zijn narcistische vader. Achttien jaar lang woonden ze met elkaar in één huis en dus weet Bram dat contact houden hem alleen maar pijn zal doen. In Jorams podcast ‘Who’s Your Daddy’ praten Jorams broer, zus en moeder over hun vader en man die, net als de vader van Bram, narcistische trekken heeft. Bram: “Joram, ga nou niet op zoek. Bespaar jezelf het leed en de teleurstelling. Contact met een narcistische ouder kan alleen maar narigheid opleveren.”

“Een narcist heeft twee gezichten: naar buiten toe is het iemand die charmant en goedgebekt is, maar thuis is het een egoïst die denkt dat de wereld om hem draait. Ik ben de jongste uit een gezin met vier kinderen, en mijn vader had duidelijke voorkeuren. Het ene kind werd door hem op een voetstuk gezet en verheerlijkt, terwijl de ander compleet werd genegeerd en altijd de zondebok was. Ik viel in de laatste categorie. Nooit werd mij gevraagd hoe het was op school, of hoe ik me voelde. Als hij thuiskwam uit zijn werk, draaide het gelijk om hem. Als je dan iets zei wat hem niet zinde, kon hij zomaar een woede-uitbarsting krijgen en heel hard schreeuwen. Die boosheid uitte hij vooral op mijn moeder. Nooit kon ze iets goed doen. Dan was het eten niet op tijd klaar of zijn shirt niet gewassen. Als kind was ik altijd op mijn hoede en heb ik heel veel nare opmerkingen geslikt die niet waar zijn. Zo zou je niet op moeten groeien.”

Dag pap

“Toen ik 19 was ben ik uit huis gegaan. Een jaar later was er het zoveelste conflict met mijn vader, maar deze was de druppel die de emmer deed overlopen. Ik besloot nog een laatste keer met mijn vader in gesprek te gaan om hem te vragen hulp te zoeken. Gelijk verdedigde hij zichzelf door te zeggen dat hij daar geen tijd en geld voor had. Als hij in therapie zou moeten, dan zouden wij dat als kinderen maar moeten betalen voor hem. Toen ik dat hoorde dacht ik: ‘Als dit het laatste is dat je me wilt vertellen, dan trek ik mijn handen ervan af.’ Ik heb toen de knoop doorgehakt het contact met mijn vader te verbreken.”

Hemelse Vader

“In de Bijbel wordt vaak gesproken over de liefdevolle en zorgzame Vader. Ik kan me daar moeilijk wat bij voorstellen. Door de Bijbel leer ik hoe een vader wel zou moeten zijn en daardoor zie ik ook steeds meer in dat mijn eigen vader die rol nooit heeft vervuld. Het troost me dat ik een hemelse Vader heb die dat wel kan. Vooral op het moment dat ik contact verbrak met mijn eigen vader, wist ik dat ik niet vaderloos achterbleef omdat God er voor mij was.”

De podcast van Joram werkt therapeutisch voor mij

Podcast therapie

“Als ik Jorams moeder hoor praten in de podcast over wat zij heeft meegemaakt, herken ik heel veel. Ik vraag me dan ook af of de dingen die zij omschrijft in het hoofd van mijn eigen moeder spelen. Ik heb er nooit echt met haar over gepraat, maar zou dat nog wel heel graag willen. Ik zou graag met haar willen praten over de periode voordat ik bewust mijn vader heb meegemaakt, net zoals Joram dat bespreekt met zijn moeder. Überhaupt hoor ik weinig over andere gezinnen met een narcistische ouder. Daarom werkt de podcast therapeutisch voor mij. Het is heel fijn om de broer en zus van Joram te horen praten over herkenbare situaties. Daarnaast denk ik ook tijdens het luisteren: ‘Joram, ga nou niet op zoek. Bespaar jezelf het leed en de teleurstelling. Contact met een narcistische ouder kan alleen maar narigheid opleveren’.”

Wat is een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

De Van Dale zegt” ‘een narcist heeft een ziekelijke liefde voor zichzelf.’ Als je een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt, geloof je dat de wereld om jou draait. Je hebt een gebrek aan de vaardigheid om je in te leven in anderen en loopt rond met een opgeblazen gevoel van zelfliefde. Mensen met deze aandoening worden vaak omschreven als arrogant, egocentrisch, manipulatief en veeleisend. Ze kunnen er zelf van overtuigd zijn dat ze een voorkeursbehandeling verdienen.

BRON: Assertief.nl

Check hier de podcast van Joram:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wil je weten hoe Joram zelf terugkijkt op de zoektocht naar zijn vader? Lees hier het artikel.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡