Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mooi weer spelen... is schijnheilig!

3 juni 2012 · Leestijd 3 min

Om maar geaccepteerd te worden, zijn we niet altijd even eerlijk. Of zelfs ronduit oneerlijk. Maar zou het ook andersom kunnen werken, dat je juist als je eerlijk bent, geaccepteerd wordt? Helpt het wel echt om altijd maar mooi weer te spelen? Helpt dat om er meer bij te horen?

Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor jeugdleiders is een andere PDF beschikbaar.

Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

  1. Wat is volgens jou de boodschap van dit filmpje?
  2. Wat vind je er lastig of vervelend aan? Wat spreekt je aan?
  3. Jurjen spreekt over de vuile was buiten hangen. Denk eens na over dit spreekwoord. Waarom is het zo moeilijk om dit te doen?


De Bijbel over eerlijkheid

Jurjen vertelt in zijn Denkstof, dat als je niet eerlijk bent, de liefde die je ervaart, altijd een beetje ‘verdacht’ is: je gelooft het nooit helemaal, want je was niet eerlijk. Maar als je dus wel open bent, vertrouw je de liefde die je ervaart. Dat geldt ook voor God.

Lees Psalm 139 en vul elke keer als je het woord 'ik' of 'mij' ziet staan hier je eigen naam in.

  1. Wat vind je de mooiste zin uit deze Psalm?
  2. Wat vind je de lastigste zin?
  3. Sommige bijbeluitleggers stellen dat er ook een soort dreiging van deze Psalm uitgaat. Wat vind jij daarvan? God als Big Brother, vind jij dat ook een enge gedachte? Waarom?
  4. Moet je altijd overal maar eerlijk zijn? Is het soms ook goed ergens je mond over te houden of een klein leugentje te vertellen?
  5. Wat is eigenlijk de diepste reden dat we niet helemaal eerlijk zijn? Hoe kan God daar bij helpen?


Meer informatie over 'mooi weer spelen'


Bridges of Madion County

Veel romans en films gaan over oneerlijkheid. Een bijzondere film is bijvoorbeeld Bridges of Madison County. Een vrouw gaat daarin vreemd, en dat is oneerlijk natuurlijk, maar uiteindelijk leert ze wel zichzelf eerlijk in de ogen te kijken.

Leugendetector
Op internet kun je je eigen leugendetectors kopen. Zoek in google op leugendetector en de aanbiedingen vliegen je om de oren.

Het uur van de waarheid
Er is ook een bekend televisiespel gebaseerd op leugendetectors: Het uur van de waarheid. De presentator vraagt extreem intieme vragen aan de deelnemer, die aan een detector is gekoppeld; zijn of haar familie en vriendenkring zit erbij.

Colofon
Auteur en presentator filmpje: Jurjen van Houwelingen
Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: Renier Sonneveld
Deze laatste aflevering van het seizoen downloaden?  

afbeelding

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡