Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mijn vader is een moordenaar

19 juni 2016 · Leestijd 4 min

Je vader heeft veel invloed op je leven, of hij nou aanwezig is of afwezig. Ik merk nu al dat ik af en toe dingetjes overneem van één van mijn ouders, ondanks dat ik dat helemaal niet perse wil. Ik hoorde mezelf bijvoorbeeld pas nog tegen iemand zeggen: “Ik ben niet boos, ik ben duidelijk.” Typisch mijn moeder in mijn rebelse tienerjaren. Hizkia moet hier ook mee bezig zijn geweest toen hij koning werd van Juda. Zijn vader Achaz regeerde zestien jaar lang en had zo ongeveer alles gedaan wat slecht was in Gods ogen. Toen Hizkia vijfentwintig jaar oud werd, was het zijn beurt om het stokje over te nemen.

Het verhaal van Hizkia is fascinerend. Het zou namelijk meer dan logisch zijn geweest als Hizkia in de voetstappen van zijn vader Achaz was getreden. Hij had zijn hele leven niets anders gezien dan een vader die als koning de tempel van God met groot disrespect verbouwde, meerdere van zijn zonen offerde aan de afgoden en door het hele land altaren liet bouwen voor goden van andere volken. En heb je het als vijfentwintig jaar opeens voor het zeggen, wat doe je dan?

Tekort aan priesters
In de eerste maand van zijn eerste regeringsjaar opent en herstelt Hizkia de tempel. Het kost zestien dagen om de tempel helemaal te reinigen! Na deze reiniging is er een grote ceremonie waar Hizkia’s enthousiasme voor God aanstekelijk werkt: Het hele volk keert zich weer naar God en er zijn niet eens genoeg priesters om de vele offers te verwerken. Wat een contrast met hoe het nog geen jaar geleden, tijdens de regering van Achaz, moet zijn geweest! ‘Hizkia stelde zijn vertrouwen in de Heer, de God van Israël. Nooit, noch voor noch na zijn tijd, is hij geëvenaard, door geen van de koningen van Juda.’ 

Toen koning Sanherib van het machtige wereldrijk Assyrië dreigementen stond te schreeuwen voor de poorten van Jeruzalem, knielde Hizkia neer in de tempel om God te smeken zijn volk te helpen. Waar zijn vader Achaz bij de kleinste dreiging direct het vertrouwen in God verloor en voor de zekerheid zijn kansen spreidde en offers begon te brengen aan alle andere goden die hij kon bedenken, vertrouwde Hizkia op God. Door Jesaja heen vertelde God aan Hizkia om zich niet te laten ontmoedigen. Die nacht ging er een engel van God rond in het vijandige kamp en vertrok koning Sanherib de volgende ochtend met de staart tussen de benen richting huis.   

Gewoon een mens
In Hizkia’s leven gebeurde nog veel meer. Zo werd hij wonderbaarlijk genezen van een dodelijke ziekte en liet God speciaal voor Hizkia de tijd even achteruit, in plaats van vooruit gaan. Maar toch bleef Hizkia gewoon een mens, maakte hij fouten en stierf hij, net als iedereen, toen zijn tijd daar was.

Vandaag is het vaderdag. Als je vader iemand is (of was) van wie je veel leert, die van je houdt en waar je respect voor hebt, dank God! Als je vader meer weg heeft van Achaz of als je je vader nooit hebt gekend, heeft dit zeker impact op je leven, maar hoeft dit je leven niet te bepalen. Kijk naar Hizkia, hij stelde zijn vertrouwen in de Heer en is nooit meer door iemand geëvenaard. En zijn vader was een moordenaar.
Het verhaal van Hizkia is op twee verschillende plaatsen in de Bijbel te lezen. In 2 Koningen 18-20 en in 2 Kronieken 29-32. In Kronieken wordt hij Jechizkia genoemd.     Wilke Stuij (21) studeert journalistiek en woont op kamers in Tilburg. Ze houdt van bananenmilkshakes en ze houdt van Jezus, maar als ze moét kiezen, zou ze toch voor Jezus gaan. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡