Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met deze 10 lifttips kom je een heel eind

18 augustus 2016 · Leestijd 4 min

In voor een tof avontuur? Ga liften! Met deze lifttips van onze eigen ervaringsdeskundigen Joram, Arachne, Charlotte en Sander kom je een heel eind. In ieder geval tot in Griekenland, hebben wij bewezen.

In de serie Van Gooi Naar Gyros (vanavond om 19 uur de eerste aflevering online!) strijden team Joram & Arachne en team Charlotte & Sander liftend van Hilversum (’t Gooi) naar Korinthe in Griekenland (het land van de Gyros). Ze doen dat ongeveer op dezelfde manier als avonturier Paulus: zonder geld, zonder smartphone, zonder vooraf geregelde slaapplekken, totaal afhankelijk van de goedheid van anderen. Het team dat als eerste in Korinthe de brief van Paulus aan de Korintiers voorleest, wint.

De trip leverde een bak aan handige tips op, voor als jij en je vrienden zelf ook het liftavontuur durven aangaan. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Tip 1 (van team Joram & Arachne): 
Ben je een vrouw: neem een man mee. Ben je een man: neem een vrouw mee. Want als je als twee mannen gaat liften, word je minder snel meegenomen. En natuurlijk is het ook gewoon veiliger. Gebruik je intuïtie. Stap niet in als je het niet helemaal vertrouwt. Want je weet het hè: safety comes first!

Tip 2 (van team Charlotte & Sander):
Je zou het niet zeggen, maar kartonnen bordjes volkalken met je bestemming, zoals in de film, is niet echt de beste tactiek om snel van A naar B te komen. Autobezitters kunnen dan de smoes ‘ik ga daar niet heen’ gebruiken. Veel beter is het om mensen aan te spreken met de vraag: ‘Waar gaat u heen?’, of een vertaling daarvan, afhankelijk van het land waarin je je verkeert. Dan kun je zelf bepalen of dat de goede richting is.

Tip 3 (van allebei de teams)
Hoe minder specifiek je weet waar je heen wil, hoe makkelijker het is. De houding: ‘Ik zie wel waar ik uitkom’ zal je enorm helpen om kilometers te maken. Aan de andere kant is het super vet om niet alleen random te liften, maar er een wedstrijd van te maken met vrienden. Dan is een eindbestemming en een set duidelijke spelregels wel handig. De spanning van ‘wie is er het snelst’ motiveert om net even een stapje harder te gaan.

Tip 4 (van team Charlotte & Sander)
Wees voorbereid op momenten dat je het totaal niet meer ziet zitten. Want die gaan er komen, geloof ons. Een dansje doen of een liedje zingen helpt om de sfeer erin te houden.

Tip 5 (van allebei de teams)
Sowieso leuk voor het nageslacht: neem een camera mee en leg je lifttrip vast. Kan je achteraf lachen om dat chagrijnige gezicht op die afgelegen parkeerplaats. Als je dan ook nog tegen de bestuurders die je tegenkomt durft te bluffen dat je een bekende YouTuber bent? Gegarandeerd succes.

Tip 6 (van team Joram & Arachne)
Neem niet genoegen met de eerste de beste lift. Je kunt beter langer zoeken naar een goede / lange lift, dan steeds maar honderd meter verder komen. Geduld is een schone zaak.

Tip 7 (van team Charlotte & Sander)
Je zou misschien niet verwachten dat je er succes gaat hebben, maar stort je op ZAKENMANNEN! Ze hebben vaak een dikke auto (en dat zit wel zo lekker), hebben haast (handig als je wil winnen) en zijn vaak lang onderweg: dus wel in voor leuk gezelschap.

Tip 8 (van team Joram & Arachne)
Laat je bescheidenheid thuis! Als je merkt dat iemand twijfelt of hij/zij je wel mee wil nemen: zet je schattigste puppy-ogen op. Merk je dat iemand je wil droppen op een totaal afgelegen parkeerterrein: vraag of hij/zij een betere plek kent. Een brutaal mens heeft de halve wereld, zeiden onze oma’s altijd.

Tip 9 (van team Charlotte & Sander)
Een voorbereid mens telt voor twee. En twee goed voorbereide mensen tellen dus voor vier. Neem een matje en slaapzak mee. Ook een tentje is geen overbodige luxe. Zo kun je altijd ergens overnachten. En, ook niet onbelangrijk: gooi je tas vol krentenbollen, water en snacks. Scheelt je een hoop tijd en geld.

Tip 10 (van allebei de teams)
Vergeet tussen de autobanden, kartonnen bordjes, stiften, benzinegeur, de weinige slaap, baal- en euforische momenten niet om te GENIETEN! Van het avontuur, van de mensen die je ontmoet, van het moment. Dit ga je nooit meer vergeten en vertel je, als je later groot bent, trots aan je kleinkinderen. Wij in ieder geval wel.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡