Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met de Bijbel naar de bios.

16 augustus 2018 · Leestijd 4 min

Sinds vorige week liggen de DVD en Blu-ray van Mary Magdalene in Nederland in de winkel. Deze film wil het vertekende beeld dat veel mensen over Maria Magdalena hebben, recht zetten. Wij wilden graag meer weten over Maria en deze film over haar, dus vroegen we de Paus om reactie. Helaas had hij deze week geen tijd. Gelukkig was er nog wel ruimte in de agenda van de voorganger van de Evangelische Gemeente Parousia in Zoetermeer: Ab Goldberg. BEAM stuurde hem met Bijbel en al naar de bioscoop en stelde hem na afloop de vraag: wat vindt een dominee van Mary Magdalene?

Wat vond u van de film?

"Het viel me wat tegen. De film ging minder over Maria Magdalena zelf en meer over haar persoon in relatie tot Jezus. Ik had liever gezien dat Maria een belangrijkere rol had gespeeld, want nu was haar karakter nog te vlak. Ik vond het wel sterk dat de film het foute beeld dat veel mensen van Maria Magdalena hebben, wilde corrigeren. Vaak wordt gedacht dat zij een prostituee was, maar dat blijkt nergens uit het Evangelie. Doordat dit wordt rechtgezet, krijg je meer respect voor wie ze was."

Wat weten we over Maria Magdalena?

"Heel weinig. We weten dat ze uit een rijk dorp kwam en waarschijnlijk uit een rijke familie. Wat het des te opmerkelijker maakt dat gedacht wordt dat ze een prostituee zou zijn. Verder weten we dat ze door Jezus van demonen bevrijd is. Dat zou samen kunnen hangen met haar onjuiste reputatie, omdat demonen altijd onrein zijn. Er moet in haar leven dus iets gebeurd zijn waardoor ze bezeten raakte, maar dat betekent niet dat je dan de conclusie mag trekken dat ze een prostituee geweest moet zijn."

Jezus wordt in de film bovenal als genezer neergezet. Dat is geen compleet beeld.

Wat vond u van de manier waarop Jezus wordt neergezet?

"Jezus wordt in de film bovenal als genezer neergezet. Dat is geen compleet beeld. Wat miste is de verlossende boodschap die zo radicaal was. Zijn missie was dus veel breder. Die context kreeg niet genoeg aandacht en dat miste ik heel erg. Hierdoor kwam ook Maria minder tot haar recht. Wat wel heel goed was, was hoe de film de discipelen neerzet. Zij gingen ervan uit de Jezus de Romeinen zou verjagen en daarom zagen ze Hem als bevrijder. Ze vroegen Hem zelfs drie dagen voor de Kruisiging nog of Hij Israël zou herstellen. Ze waren dus compleet gedesillusioneerd na Zijn dood, omdat ze dachten dat Jezus Zijn prediking niet waar gemaakt had."

Welke positie had Maria Magdalena in de groep discipelen?

Ook hier weten we weinig over. Wel is het opmerkelijk dat Jezus ook met vrouwen omging. Dat paste totaal niet in de cultuur van die tijd en was echt not done. Er zullen dus vast enorme schandaalverhalen de ronde hebben gedaan.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Mag je afwijken van de Bijbel in een film over Jezus?

"Als het binnen de context van de Bijbel gebeurt, is dat gerechtvaardigd. Jezus heeft natuurlijk veel meer gedaan dan er in het Nieuwe Testament staat, dus je zou bijvoorbeeld elementen uit het Oude Testament of het Jodendom kunnen gebruiken, al loop je het risico dat je te ver gaat. Maar het is niet verkeerd om Jezus af te beelden, want in feite heeft God zichzelf afgebeeld door Zijn Zoon te sturen. Aan een menselijk personage zoals Maria Magdalena kan je wel veel vrijere invulling geven."

Welk onderbelicht Bijbelfiguur verdient nog meer een eigen film?

"Paulus, want hij is een enorm interessant figuur die een gigantische invloed heeft gehad op onze samenleving. Als je dat goed zou kunnen weergeven zou je een hele mooie film kunnen maken."

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡