Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met AI op Snapchat je huiswerk maken: ‘Ik gebruik het echt heel veel’ 🫣

7 september 2023 · Leestijd 4 min

Een chatbot die zich voordoet als een virtuele vriend én je de mogelijkheid geeft om alle vragen te stellen: My AI op Snapchat is populair onder jongeren en wordt veel gebruikt bij het maken van schoolopdrachten. Elias (15) én Tamara (16) kunnen haast niet meer zonder, ook docente Mette (23) ziet dat leerlingen in haar klas het steeds meer gebruiken: “door de bot heb je in no time je huiswerk af. Echt bizar.”

Elias (15) gebruikt My AI veel voor zijn huiswerk

“Ik zit nu in de tweede klas van Havo. Een vriend vertelde mij over My AI, de dag erna ben ik gelijk gaan proberen of de bot mijn betoog kon schrijven. Het lukte ook nog, vanaf dat moment kon ik niet meer stoppen. Ik merk dat ik snel naar de chatbot op Snapchat grijp als ik geen zin heb om lange opdrachten voor school te maken of als ik het simpelweg gewoon niet begrijp. Ik ben er niet verslaafd aan, maar ik maak er wel meer gebruik van dan mijn vrienden. Tot nu toe ben ik maar één keer betrapt op het gebruiken van AI. Mijn aardrijkskunde docent vond mijn eindverslag verdacht veel lijken op die van een klasgenoot. Wat bleek? Beide hadden we AI gebruikt om het verslag te maken.”

Tamara (16) gebruikt My AI soms voor haar huiswerk

“Bijna al mijn vrienden gebruiken de AI bot op Snapchat voor hun huiswerk. Het is grappig om te zien dat de ene er mega goed mee overweg kan en de ander mindergoed. Ik behoor zelf tot de laatste groep. Toen een vriendin een keer voorstelde om het te gebruiken voor onze presentatie, vond ik het vet spannend. Ik ben eigenlijk echt een bangerik als het op dat soort dingen aankomt. Maar toen ik zag dat het zo snel ging en het mega eenvoudig was, vond ik het stiekem toch leuk. Je krijgt zulke uitgebreide antwoorden, waardoor je huiswerk snel af is. Ondanks dat maak ik er niet altijd gebruiken van, omdat ik toch bang ben om betrapt te worden.”

Hoeveel van onze BEAM volgers gebruikt My AI voor schoolopdrachten? 🤖

Wij hebben op Instagram een poll uitgezet en aan de volgers gevraagd hoeveel van jullie weleens gebruik maakt van My AI op Snapchat voor huiswerk:

  • 17% gaf aan het vaak te gebruiken voor schoolopdrachten. 
  • 16% gaf aan dat ze het regelmatig inzetten om kleinere schoolopdrachten te maken.

Mette (24) betrapt haar leerlingen

Mette is docente en ziet dat haar leerlingen veel gebruik maken van de Snapchat bot. “Ik heb twee jaar voor een klas gestaan waar het heel veel gebeurde. Ik heb zelfs een aantal leerlingen betrapt. Ik gaf de klas namelijk de opdracht om een werkstuk te maken over een onderwerp dat zij interessant vinden. Maar daarvoor moesten ze ook een persoon interviewen die veel over dat onderwerp weet. Toen alle werkstukken ingeleverd waren en ik aan het nakijken was zag ik dat sommige leerlingen hele moeilijke zinnen hadden gebruikt in hun werkstuk. De antwoorden op het interview waren ook erg uitgebreid en paste niet bij iemand van deze leeftijd. Ik had gelijk het vermoeden dat de AI bot op Snapchat gebruikt was. Nadat de leerlingen weer op school waren, nam ik ze apart en vroeg hen eerlijk of ze de functie hadden gebruikt voor hun werkstuk. Al snel gaven ze toe dat dat ze het hadden gebruikt. Natuurlijk moesten ze de opdracht opnieuw doen en dan zonder hulp.”

'Het is laagdrempelig'

“Dat ze het gebruiken, was geen verrassing voor mij. Vergeleken met mijn collega’s ben ik jong en sta ik dichter bij de leerlingen. Als ik regelmatig op TikTok zit, zie ik hoe jongeren worden aangespoord om My AI op Snapchat te gebruiken voor hun huiswerk. De video’s leggen dan uit hoe je de chatbot vragen kunt stellen, zodat je huiswerk in no time af is. Ik weet dat mijn leerlingen dat ook zien. Sterker nog in de klas hoor ik ze er soms over. De chatbot is zo laagdrempelig en makkelijk te gebruiken, waardoor ik snap dat je daar snel naar toe grijpt. Ondanks dat er op mijn werk nog geen officieel beleid voor is, ben ik wel duidelijk naar mijn leerlingen toe, wanneer ik je betrap moet je gewoon je huiswerk opnieuw maken. Het helemaal zeker weten doe je nooit, maar je kent het niveau van je leerlingen wel.”

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

NOSstories over hoe jongeren ChatGPT gebruiken voor schoolopdrachten.

BEAMs SCHERMTIJD ONDERZOEK: 'Ik merk dat ik verslaafd ben'

Lees ook over:

BEAMs SCHERMTIJD ONDERZOEK: 'Ik merk dat ik verslaafd ben'

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡