Ruim de helft van de christelijke jongeren vindt meer dan 30 kerkbezoekers onverantwoord
Kerken (en andere religieuze instanties) hebben in Nederland een grondwettelijke uitzonderingspositie tijdens deze coronacrisis. Theaters en stadions sluiten voor publiek, maar kerken kunnen door de huidige wetgeving alleen het advies krijgen om met niet meer dan 30 personen in een kerkgebouw te zitten op zondag. Het dilemma voor kerken is: houden we ons aan dit advies of niet? Dit is hoe christelijke jongeren erover denken.
Moet de grondwet worden herzien?
Afgelopen week plaatsten we op Instagram (@EOBEAM) een poll met een aantal vragen. Deze vragen stelden we naar aanleiding van een gesprek tussen programmamaker Tim Hofman en theoloog Stefan Pas over de grondwet rondom godsdienstvrijheid. Wij raden je aan hier sowieso het hele (interessante) gesprek van 14 minuten te luisteren. Als je die tijd niet hebt, dit is een (te beknopte) samenvatting:
Tim Hofman vindt het oneerlijk dat religie door deze wet verheven wordt boven ander soort zingeving zoals kunst en cultuur. Hij vindt dat deze grondwet goed bekeken moet worden en dat religie gelijk getrokken moet worden met ander soort zingeving zodat het past in deze tijdsgeest. Stefan Paas vindt de huidige wet belangrijk omdat het mensen beschermt die zich aansluiten bij een levensovertuiging of religie en ze de vrijheid krijgen deze uit te oefenen.
De vraag die we naar aanleiding van dit gesprek stelde op Instagram: zou er opnieuw naar dit artikel van de grondwet over godsdienstvrijheid gekeken moeten worden? Ruim 7000 jongeren zagen deze vraag voorbij komen: 29% vindt dat dit zou moeten, 71% vindt de wet goed zoals hij is.
Eigen verantwoordelijkheid
Hoe deze discussie over de grondwet zich ook verder ontwikkelt, op dit moment moeten we het doen met de huidige. En de huidige grondwet kan kerken niet verplichten, alleen adviseren over de hoeveelheid mensen die welkom zijn op een zondag in tijden van crisis. Dit zorgt voor verhitte discussies in de media, zoals over deze kerk in Staphorst waar 600 man de zondagsdienst bezocht. Ze konden genoeg afstand houden en deden niets illegaals, maar toch waren veel mensen boos. Als je daar bewijs voor wilt, check dan de reacties bij onderstaande post eens!
Moeten kerken het advies opvolgen of niet?
Ook vroegen we jullie of kerken dat advies over maximaal 30 bezoekers moeten opvolgen of niet. Er kwamen veel verschillende reacties op. In totaal vindt 41% dat je met meer dan 30 mensen naar een kerk kunt (zolang er afstand kan worden gehouden) en 59% vindt dat je dit beter niet kan doen omdat het onverantwoord is. Een aantal jongeren hebben uitgelegd waarom ze 'ja' of 'nee' kozen.
Meer dan 30 mensen moet kunnen:
"Als het gebouw groot genoeg is, zorg dan dat mensen zich aan de maatregelen houden. Dan kunnen er veel meer mensen in dan 30... Sommige mensen hebben de kerk meer dan nodig!"
"Er moet sowieso een plan komen dat voor verschillende groottes, je verschillende aantallen hebt. Maar dat is maar mijn mening.."
"Ik vind dat we gewoon naar de kerk moeten kunnen. Als iedereen gezond is, kan dat ook gewoon met veel mensen. Ik mis de echte real-life diensten waarbij je mensen kan ontmoeten. Online is super dat het geregeld kan worden, maar een echte dienst elke week zou super fijn zijn. Ik hoop dan ook snel dat alles weer normaal wordt."
Meer dan 30 mensen is onverantwoord:
"Ik denk dat maximaal 30 prima is! Net als bij alle andere maatregelen is het (hopelijk) tijdelijk en mag het op den duur wel weer op grotere schaal. Net als voor alle andere Nederlanders is het voor kerkbezoekers ook gewoon even doorbijten."
"Ik hoop dat als kerken het goede voorbeeld geven, Tim Hofman geen rare ideeën krijgt dat de grondwet moet worden veranderd. Mij lijkt juist dát namelijk gevaarlijk. Als wij als kerken ons aan het advies van 30 mensen houden, dan krijgt de kerk ook niet zo'n slechte reputatie."
"Dit is maar tijdelijk en ik vind het verantwoordelijk als de kerken even dicht gaan. Sterker nog, de kerk moet hierin eigenlijk een voorbeeld zijn vind ik. Kerk zijn betekent zoveel meer dan de zondagdiensten met 30+ mensen."
"Vind niet dat dit inperking van de vrijheid van geloofsbelijdenis is. Ik kan nog steeds zeggen 'yes, ik geloof' en er zitten verder geen consequenties aan. Bij een pandemie gaat het inperken van contacten niet om geloof, maar om de volksgezondheid en nu vooral het minimaal overbelasten van de zorgmedewerkers. Ik zou het bijna een stukje naastenliefde willen noemen om thuis te blijven uit respect voor de zorgmedewerkers (en de bedrijven die in financiële problemen komen door de maatregelen). Voor mij dus meer dan logisch dat ook in gebedshuizen een maximum aan gasten zou gelden."
Of jij nu wel of niet naar de kerk wilt of kunt, elke zondagochtend om 11 uur kan je sowieso online genieten van de BEAM Kerkdienst op NPO2 en ons YouTube-account. Wil jij iets delen over wat je net hebt gelezen? Stuur ons een DM via Instagram. Stay safe!
Geschreven door
Wilke