Debat tussen Tim Hofman en theoloog Stefan Paas: “Een uitzonderingspositie voor religie is niet meer van deze tijd”
Op NPO Radio 1 ging programmamaker Tim Hofman in debat met Theoloog des Vaderlands Stefan Paas over wat de grondwet zegt over zingeving en religie. Dit naar aanleiding van de uitspraak van premier Rutte over de maatregelen voor kerkgang. Stefan Paas is trots en blij op deze vrijheid van godsdienst en Tim Hofman vindt dat dit recht leidt tot discriminatie.
Even een stukje context
Premier Rutte verklaarde afgelopen week dat groepen van maximaal dertig mensen mogen samenkomen in een openbare ruimte. Kerken, demonstraties en samenkomsten in de Eerste en Tweede Kamer zijn een uitzondering op deze regel. Dit betekent dus, dat in die gevallen een grotere groep samen mag komen. De reden hiervan is omdat in artikel zes van de grondwet het volgende geschreven staat:
- Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
- De wet kan ter zake van de uitoefening van dit recht buiten gebouwen en besloten plaatsen regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden (Bron: denederlandsegrondwet.nl).
Dit betekent dat binnen de gebouwen en besloten plaatsen geen regels gesteld mogen worden. Het debat tussen Tim Hofman en Stefan Paas gaat over of dit oké is. Mag religie zo’n uitzonderingspositie hebben, of moet er misschien iets aangepast worden aan de wet?
Bestaansrecht en zingeving
“Mijn bestaansrecht heeft geen naam en is daarom niet minder waard dan iemand die religieus is,” vertelt Tim Hofman. Hij legt uit dat er dingen zijn in zijn leven waar hij zingeving uithaalt. Daar heeft hij net zoveel aan als christenen hebben aan een kerkdienst. Omdat het een van de erkende religies is, zijn wij een uitzondering. “Dus door ons aan te sluiten bij een religie, kunnen we in een uitzonderingspositie komen.” Tim legt uit het niet meer van deze tijd te vinden dat een concert niet door mag gaan, maar een kerkdienst wel. Voor hem kunnen beide gevallen leiden tot zingeving en voldoening.
Burgerrechten geven vrijheid
Stefan Paas zegt: “Er is een verschil tussen wat je mag en waar je verantwoordelijk en wijs mee om zou moeten gaan.” Hij legt uit over burgerrechten: “De wet is ervoor bedoeld dat mensen die zich aansluiten bij een levensovertuiging of religie, wel de vrijheid krijgen om dat uit te oefenen.”
Petitie?
“We moeten met de loep over artikel zes van de grondwet gaan en het even rechttrekken,” zegt Tim. Hij zegt al na te denken over een petitie of iets dergelijks om dit waar te maken. “Ik zie dat veel mensen lijden vanwege het feit dat de nieuwe maatregelen het bezoeken van concerten en kunstzalen verminderen of zelf verbieden,” legt Stefan Paas uit. “Terwijl die plekken ook bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van opvattingen en zingeving.” Daar is Tim het mee eens. Stefan Paas zegt: “Als er een petitie of iets dergelijks komt om artikel zes van de grondwet uit te breiden naar kunst en concerten, ben ik de eerste die tekent.”
Het viel Gert-Jan Segers – fractievoorzitter van de ChristenUnie – op hoe begaan Tim Hofman is met de coronacrisis. En daarom besloot de politicus hem te bellen. Bekijk en lees hier het gesprek.