Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Max redde 15 Colombianen uit de prostitutie vanaf zijn computer: “Ik had slapeloze nachten”

19 oktober 2018 · Leestijd 4 min

Vanuit je slaapkamer mensen redden aan de andere kant van de wereld. Het klinkt misschien als een overdreven actie-film, maar voor de 18-jarige Max was het realiteit. Vanachter zijn computer wist hij 15 jongens in Colombia uit de prostitutie te redden: “Soms dacht ik: waar ben ik aan begonnen?”

Contact met David

“Een paar maanden geleden kwam ik in contact met een jongen in Colombia, David*. Hoe dit tot stand is gekomen mag ik helaas niet vertellen, maar we raakten al snel steeds meer aan de praat. Op een gegeven moment vertelde hij me dat hij in de prostitutie zat, maar dat hij dit wel vrijwillig deed. Toch voelde het meteen al slecht. Ik had vaker van dit soort dingen gehoord en dat gebeurt bijna altijd onder dwang. Ik besloot om contact met David te houden en raakte steeds verder met hem in gesprek.

Ik vertelde hem over Jezus en hij zei me dat niemand hem ooit had behandeld zoals ik dat deed, dat was bijzonder en nieuw voor hem. Hij nam me in vertrouwen en na twee maanden vertelde hij dat hij inderdaad onder dwang gevangen zat. Samen met veertien andere jongens werd hij vastgehouden, gemarteld en verkracht.”

Hulp zoeken

“Ik besloot hulp te zoeken voor David en de rest van de jongens. De politie kon niks voor me betekenen. “Dat is je eigen probleem, zoek het maar uit”, kreeg ik te horen. Ook Interpol (de internationale politie) trok zijn handen ervan af. Uiteindelijk kwam ik in contact met Buitenlandse Zaken, die me doorverwees naar de Ambassade van Colombia, zij gingen me verder helpen.”

Na één minuut antwoorden

“In de tussentijd bleef ik contact houden met David. Af en toe was dat best zwaar. Als ik hem een bericht stuurde moest ik wachten op zijn reactie en na één minuut pas antwoorden. Hij kon dan alles wissen voordat zijn bazen erachter kwamen. Soms hoorde ik vier dagen niks van hem, daar kon ik echt wakker van liggen. Na een paar dagen stilte stuurde hij zijn locatie, die ik weer doorstuurde naar de Ambassade. Zij gingen een onderzoek starten.” 

Gesprekken met David

afbeelding

Vertaling links: 
- Dit is mijn locatie
- Je hebt de locatie gezien, Max?
- Ik zit in een heel gevaarlijk gebied

Vertaling rechts: 
- Ik ben slachtoffer van seksueel misbruik
- Ik haal je hier weg
Hoe?
Maak je geen zorgen, het komt goed
- Ze dreigen mijn familie te vermoorden
- Blijf rustig​​​​​​​
Ik wil niet dat mijn familie gewond raakt

Beschoten

“Inmiddels is David bevrijd, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Tijdens zijn bevrijding werd er geschoten en hij is daarbij geraakt. Op het moment gaat het contact met hem heel moeizaam. Ik weet eigenlijk niet eens waar hij nu is en maak me best wel zorgen. Maar de laatste keer dat ik hem sprak, lag hij in het ziekenhuis. Waarschijnlijk is hij op dit moment herstellend.”

Zweepslagen en messen

“Tot een paar dagen geleden mocht ik hier met niemand over praten, dat was best zwaar. Ik moest alles in mijn eentje regelen. Eén goede vriend wist het wel, bij hem kon ik af en toe mijn hart luchten. Soms dacht ik: waar ben ik aan begonnen? Psychisch is het best zwaar om al die verhalen aan te horen. Zo stuurde hij een keer een foto waarop zijn wonden van zweepslagen en messen te zien waren. Gelukkig hielp gebed me om door te gaan en er toch weer voor David te zijn.”

Psychische hulp

“Deze week heb ik voor het laatst contact gehad met de procureur-generaal (red. iemand van het Openbaar Ministerie van Colombia), hij vroeg me om de laatste informatie zodat ze een zaak kunnen starten en de daders kunnen veroordelen. Ik ben blij dat ik dit nu allemaal mag vertellen. Ook mijn vader weet het en vindt het mooi dat ik dit allemaal gedaan heb. Nu wil ik me er nog hard voor maken dat die vijftien jongens allemaal psychische hulp krijgen.”

*Wegens privacyredenen is deze naam gefingeerd

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡