Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Matthijs werd ziek door het testen van medicijnen

1 januari 2018 · Leestijd 3 min

Medicijnen testen: je kunt er snel en gemakkelijk geld mee verdienen. Alleen loop je als proefkonijn wel gezondheidsrisico’s. Matthijs (26) kan erover meepraten…

“Het was de vierde keer dat ik een medicijn ging testen. Ik had er goede ervaringen mee en als student is het een makkelijke manier om geld te verdienen. Een paar nachtjes in een onderzoekscentrum, wat testjes, een paar keer bloedprikken en je hebt een paar honderd of zelfs duizend euro te pakken.

Ik vond het wel relaxt. Je hoeft niks te doen en bent toch met iets nuttigs bezig. Weinig verantwoordelijkheid, als je maar op de juiste tijd op de juiste plek bent. Met de groep was het vaak gezellig. Je bent op elkaar aangewezen, maakt lol, speelt spelletjes. Gamen op de Playstation, een boek lezen of aan je studie. Je had best veel tijd voor jezelf.

Afgelopen juli deed ik mee aan een test voor een medicijn tegen narcolepsie (red. een slaap/waakstoornis). Het onderzoek zou vier dagen duren. ’s Nachts werd achttien keer bloed afgenomen. Ik lag in bed, mocht gewoon slapen, maar dat was vrij lastig. Twee keer die nacht schrok ik helemaal in paniek wakker. Ik kon geen adem meer halen! Ik had dit een keer meegemaakt thuis, maar had daar verder geen aandacht aanbesteed. Ik stopte voortijds en kreeg in plaats van 800, slechts 400 euro."

Ik werd minstens een keer per nacht schreeuwend wakker, totale paniek, geen lucht.

GHB
"In het medicijn zat GHB (een harddrug die angsten en remmingen vermindert). Die stof was alleen de dagen van onderzoek werkzaam, maar toch bleef ik last houden. Ook overdag kon ik steeds minder goed ademhalen. Het begon met lichte benauwdheid, maar werd steeds erger, waardoor ik in paniek raakte. Dit had ik nog nooit gehad. Ik kreeg last van hyperventilatie. Ik werd minstens een keer per nacht schreeuwend wakker, totale paniek, geen lucht. Na twee seconden kon ik weer helder nadenken en tot rust komen. Maar in slaap kwam ik, na die adrenalinestoot, voorlopig niet.

Ik ben in gesprek gegaan met een arts die betrokken was bij het onderzoek. Hij concludeerde dat er door het medicijn een verbinding in mijn brein is gemaakt tussen het hebben van ademnood en het krijgen van een enorme paniekreactie. Veroorzaakt door de GHB. Dit was een van de mogelijke bijwerkingen. De kans daarop was zo’n halve procent, maar toch is het me overkomen."

Nog steeds heb ik last van benauwdheid.

'Chronisch'
"Twee weken lang beheerste het mijn leven. Het was een heftige periode. Ik heb het leren beheersen, ben – op aanraden van de dokter – ademhalingsoefeningen gaan doen. Nog steeds heb ik last van benauwdheid, vooral als ik gestrest ben, merk ik dat ik er gevoelig voor ben..."

BEAM_2018_1_COVER

Heb jij het interview met proefpersoon Mart al gelezen? Lees het in het nieuwe BEAM Magazine over BODY! Als je die nog niet hebt, klik hier voor een spotgoedkoop abonnementje!

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡