Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mart Jan heeft 10+ bijbaantjes: "Ik word gek als ik stil zit!"

1 februari 2017 · Leestijd 5 min

Mart Jan (19) woont in Waddinxveen en studeert theologie in Amsterdam. Voor veel mensen zou dit al wel genoeg activiteit in hun leven zijn, maar dan ken je Mart Jan nog niet. Hij doet naast zijn studie namelijk meer dan 10 betaalde en onbetaalde bijbaantjes. Bijlesleraar, jeugdleider, lid van de universiteitsraad, schaaktrainer: “Ik word er helemaal gek van om stil te zitten.”

“Er wordt me wel vaker gevraagd hoe ik zoveel dingen naast mijn studie kan doen. Het helpt mee dat ik weinig contacturen heb, ik ga gemiddeld 2 dagen per week naar Amsterdam voor mijn studie. Ik woon nog bij mijn ouders in Waddinxveen, dus ik kan tijdens de – ruim een uur durende -  treinreis al heel wat doen. Daarnaast staat voor mijn opleiding 28 uur zelfstudie, maar ik lees snel, dus daar heb ik nog niet eens de helft van nodig. Kortom: Genoeg tijd en mogelijkheid om andere dingen te doen.”

Oké, wat doe je allemaal?
“Ik heb een aantal bijbaantjes die aansluiten bij mijn opleiding. Dat vind ik leuk om te doen, maar is uiteraard ook goed voor mijn CV. Ik ben tienerleiding in een kerk in Amsterdam. Hier ben ik ongeveer 8 uur per week mee bezig. Op zaterdagmiddag komen we samen en verder heb ik contact met de tieners. Hier krijg ik per uur een vergoeding voor. Ik zag ergens een vacature en daar heb ik gewoon op gereageerd, zo ben ik er ingerold. Ook geef ik – onbetaald – catechisatie in de kerk van mijn ouders en zit ik in een gebedsteam.”

Ook op educatief vlak zit Mart Jan niet stil: “Ik ben assistent van een hoogleraar godsdienstpsychologie. Ik kijk onderzoeken na en vul gegevens in. Op die manier kan de hoogleraar zijn volledige aandacht richten op het echte denkwerk. Dit doe ik 8 uur per week, meestal als ik onderweg ben met de trein. Daarnaast heb ik een vreemde hobby: wiskunde. Ik geef regelmatig bijles op een middelbare school en aan een paar gemeenteleden. Het komt regelmatig voor dat ik door een moeder word gebeld: ‘Mart Jan, mijn dochter heeft overmorgen een wiskundetoets. Kun je langs komen?’ Ook zit ik in de universiteitsraad. Hier vertegenwoordig ik onder andere op landelijk niveau de studenten van mijn opleiding.”

Mijn dochter heeft overmorgen een wiskundetoets, kom je langs?

“Wat ik ook nog heel leuk vind om te doen, is schaken. Klinkt een beetje suf, maar als je liefde hebt voor wiskunde is schaken best een logische stap. Ik schaak zelf op regionaal niveau, ben jeugdtrainer bij de schaakvereniging op vrijdagavond en ben scheidsrechter op landelijk niveau. Dat is wel echt lachen hoor. Kom ik met mijn 19 jaar binnen wandelen: ‘Hoi, ik ben jullie scheidsrechter!’ De mannen die daar zitten zouden qua leeftijd mijn vader kunnen zijn. Maar als je je werk goed doet, maakt leeftijd niet uit. Bij een gemiddelde schaakwedstrijd zijn er 8 tot 10 borden. Ik houd bij wie er meedoen, zorg dat het stil is in de ruimte, let op of de klokken goed werken en onderneem actie als de regels worden overtreden. Soms is het spannend en moet ik echt optreden, soms heb ik alle tijd om een krant te lezen. Als mensen me vragen of ik een sport doe en ik deze vraag beantwoord met: ‘Ik schaak’, wordt dit vaak niet als serieuze sport gezien. Maar voor mij draait sporten om je best doen en steeds beter worden en dat gebeurt ook in het schaken.”

Waarom doe je zoveel, heb je het geld nodig?
“Allereerst vind ik het leuk om deze dingen te doen en heb ik er tijd en energie voor. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn voor mijn spaarrekening. Op dit moment woon ik thuis en kan ik mijn collegegeld en boeken betalen, maar als ik ooit op kamers wil en niet wil blijven zitten met een gigantische studieschuld, moet ik nu al geld apart zetten. Uiteindelijk is het ook leuk voor mijn CV. Als een theologiestudent al ervaring op doet, heeft hij een voorsprong wanneer hij daadwerkelijk een baan gaat zoeken.”

“Ik haal wel eens afspraken door elkaar, maar sinds ik weer een papieren agenda gebruik, gaat het veel beter. Ik heb echt een beetje een meiden-agenda, met to-do lijstjes enzo. Jongeren die op zoek zijn naar een bijbaan raad ik aan om veel contact te maken en lekker enthousiast te zijn. Als er een mailtje voorbij komt met de vraag of iemand iets wil doen, reageer dan! Als je vrijwillig begint, kan je vaak doorstromen naar een betaald bijbaantje. En of je nu 10 of geen bijbaantjes hebt, wat vooral heel belangrijk is: Doe dingen die je leuk en nuttig vindt!” 

Heb jij een bizarre bijbaan en wil je ons daar alles over vertellen? GAAF! Mail even naar beamredactie@ eo.nl.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡