Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maiko: “God gaf mij een doel en door het tussenjaar besloot ik er iets mee te doen”

22 mei 2020 · Leestijd 4 min

Tegenwoordig kun je kiezen uit verschrikkelijk veel verschillende studies. Dat maakt het er soms niet makkelijker op. Veel jongeren kiezen daarom voor een tussenjaar waarin ze kunnen nadenken over hun toekomstige studie. De één gaat een jaartje werken, de ander een roadtrip maken in het buitenland, maar Maiko (21) koos voor het UIT Vormingsjaar. Een christelijk tussenjaar waarin je gaat nadenken hoe je christen kan zijn in je dagelijks leven. “Ik leerde luisteren naar God en weet nu wat Hij mij altijd al wilde vertellen.”

Waarom heb je gekozen voor een tussenjaar?

“Op mijn zestiende leek een audiovisuele opleiding de ideale vervolgstudie. Maar na een tijdje had ik door dat het niet bij mij paste en toen ook een tweede studie niet verliep zoals ik had verwacht, wilde ik een tussenjaar doen. Mijn broer had een aantal jaar terug het UIT Vormingsjaar gevolgd in Zwolle en zo ben ik daar ook beland. Na twee mislukte studierichtingen wilde ik goed nadenken voordat ik een volgende studie zou kiezen. Die zoektocht bracht mij al gauw bij God en de vraag of Hij mij kon helpen in mijn keuze. Ik vind een tussenjaar ideaal om daarachter te komen.”

UIT is: Uniek, Inspirerend en Toekomstgericht

Wat doe je tijdens het UIT Vormingsjaar?

“Tijdens het UIT Vormingsjaar ben ik bezig om te ontdekken wat mijn rol in de maatschappij is als christen. Dat wil zeggen; wat heb ik te bieden als christen in mijn dagelijks leven? UIT is een afkorting van Uniek, Inspirerend en Toekomstgericht. Ik krijg dus niet alleen hulp in het zoeken van mijn toekomstige studie, maar ik werk ook aan mijn christelijke identiteit. We krijgen verschillende trainingen van ervaringsdeskundigen en maatschappelijk werkers en zij kijken samen met ons naar een beroep wat bij je past. Omdat de groep met medestudenten relatief klein is, krijg ik veel persoonlijke aandacht en nemen de leraren de tijd om te focussen op mij als persoon.

Daarnaast mocht ik onder andere stage lopen in mijn eigen kerk, wat supervet was! Ik heb daar een jaar rondgelopen als dramacoach en ik leerde om in een leidinggevende rol te werken met jongeren. Ik vond het heel fijn om een eigen stageplek te vinden die bij mij paste en mijn christelijke identiteit liet zien. Naar mijn idee is het dus een ideale combinatie van het groeien in mijn geloof en hulp in het vinden van de juiste studiekeuze.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

Wat heeft het tussenjaar opgeleverd?

“Ten eerste een nieuwe studierichting. Tijdens het tussenjaar kwam ik er steeds vaker achter dat ik iets met jongeren wilde doen. Ik leerde te luisteren naar God en kwam erachter dat Hij mij vroeger al wilde vertellen dat ik jongerenwerk moest gaan doen. Hij bracht mij naar plekken waar ik jongeren ontmoette en ik weet nu dat Hij dat niet zonder reden deed. Daarom wilde ik, naast mijn vrijwilligerswerk in de kerk, een opleiding doen om als baan met jongeren aan de slag te gaan. Ik had dit doel al van God gekregen, maar door het tussenjaar besloot ik er iets mee te doen.

Ik merk dat ik door het tussenjaar mijn keuzes steeds vaker in overleg met God maak. Ik ben er van overtuigd dat Hij mij helpt om de juiste keuzes te maken. Dat gevoel zorgde voor de zekerheid dat ik nu de juiste studiekeuze heb gemaakt.”

Ook als je al een studiekeuze hebt gemaakt kan een tussenjaar nuttig zijn

Voor wie is een tussenjaar handig?

“Ik hoor vaak dat een tussenjaar alleen handig is voor jongeren die twijfelen en niet weten welke studiekeuze ze moeten maken. Maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Een medestudent wist al vrij vroeg wat ze wilde doen, maar zij heeft veel meer gehaald uit de identiteit en het uniek zijn van het UIT Vormingsjaar. Om die reden kan het een tussenjaar ook heel nuttig zijn. Wees eerlijk naar jezelf en ga na of je al klaar bent om een studie op te pakken of dat je een jaar in jezelf wilt investeren.”

Wil jij ook een tussenjaar doen en zoek je nog meer inspiratie? Lees dan hier verder!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡