Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mag je als christen geld lenen?

9 juli 2017 · Leestijd 3 min

“Een rijke heeft macht over de armen, wie leent, is de slaaf van wie uitleent” (Spreuken 22:7) Is het dan de bedoeling dat je nooit geld leent, als christen? Wat staat daarover in de Bijbel? Soms komt het omgekeerde ook voor, een ander vraagt jou of hij of zij iets mag lenen. Wat doe je dan?

Nergens in de Bijbel is gelukkig een tekst te vinden die lenen expliciet verbied, dus je studentenlening is veilig. Toch staat er wel een hoop wijsheid over hoe je goed met geld om kunt gaan. Steve Diggs, een christelijke coach op het gebied van financiën geeft twee vragen om te stellen als je op de juiste manier wilt lenen: De eerste vraag is ‘Wat is mijn motief?’ Volgens meneer Diggs komen veel christenen in schulden terecht doordat we niet goed in de gaten houden wat onze motieven zijn. We vertrouwen God niet genoeg om in onze behoeften te voorzien dat we angst en hebzucht laten bepalen hoe we onze beslissingen nemen. Ook onze ijdelheid speelt daarin een grote rol. Zoals hij het zelf zegt, een hoop van onze verkeerde leningen gebeuren doordat we spullen willen die we niet nodig hebben, met geld dat we niet hebben, om indruk te maken op mensen die we niet kennen. Dat is niet de bedoeling! Vraag jezelf dus af wat jouw motief is om te lenen. Is het echt nodig? De tweede vraag is ‘kan ik het terugbetalen?’ We kennen allemaal de mededeling ‘geld lenen kost geld’, aan het einde van veel reclames, het klinkt zo logisch. Maar hoe logisch deze vraag ook is, het is goed om hem te blijven stellen. Kun je echt het geld terugbetalen op het moment dat dat moet? En hier geldt natuurlijk ‘bij twijfel, niet doen.’ Geld uitlenen, kan dat?
Ook hier valt veel over te zeggen, maar misschien is een van de meest interessante uitspraken wel van Jezus zelf: “Is het een verdienste als je geld leent aan degenen van wie jullie iets terug verwachten? Ook zondaars lenen geld aan zondaars in de verwachting alles terug te krijgen. Nee, heb je vijanden lief, doe goed en leen geld aan anderen zonder iets terug te verwachten; dan zullen jullie rijkelijk worden beloond, en zullen jullie kinderen van de Allerhoogste zijn, want ook hij is goed voor wie ondankbaar en kwaadwillig is.” Een mooi doordenkertje. Als jij geld uitleent, verwacht je dan ook iets terug?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡