Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maartje: "Opeens kwam overal geld vandaan, ik dacht dat ik gek werd"

8 juli 2017 · Leestijd 3 min

Maartje (17) wil naar Afrika en heeft daar 2000 euro voor nodig. Ze ging hard aan het werk, maar kreeg een blinde darmontsteking waar ze lang van moest herstellen. Ze verloor de moed: Hoe kreeg ze ooit dat geld nog bij elkaar? God besloot in te grijpen.

“Het schijnt dat ik 3 jaar was toen mijn moeder me met glinsterende ogen naar voor de televisie zag zitten waar een programma over Afrika uitgezonden werd. “Daar wil ik heen”, zei ik toen al. Een jaar geleden wist ik het zeker: Ik wil een zomer lang vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika. Wat ik ook zeker wist: Mijn ouders zouden hier niet blij mee zijn. Ik bereidde ons gesprek goed voor en had de tegenargumenten allemaal in mijn hoofd zitten. Er gebeurde een wonder: Mijn ouders vonden het prima en ik heb geen enkel tegenargument hoeven gebruiken. Tijd voor de volgende stap: 2000 euro verzamelen.”

“Ik was vol vertrouwen. God wilde me in Afrika hebben, dat was duidelijk. Dus geld zou het probleem wel niet worden. Een maand later overleed plotseling mijn oma en nog geen twee weken later lag ik in het ziekenhuis met een blinde darmontsteking. Het herstel ging moeizaam en ik kon en mocht maandenlang niets doen om geld te verzamelen. Ik dacht: ‘Hoe ga ik dit ooit halen, ik moet nog zoveel geld binnen halen..’ Ik vroeg God al maanden om geld, maar echt vertrouwen in de situatie had ik niet meer.”

Wil God me in Afrika hebben?
“Terwijl ik me ziek, zwak en misselijk voelde, viel eindelijk het kwartje: Misschien wil God wel helemaal niet dat ik naar Afrika ga en stel ik hem al maanden de verkeerde vraag. Ik durfde weer eerlijk te zijn naar God toe en bedacht dat ik zou doen wat hij wilde, ook als dit betekende dat ik niet naar Afrika ging. Ik veranderde mijn vraag naar: ‘God, wilt u eigenlijk wel dat ik naar Afrika ga?’ De volgende dag zat er een bemoedigende kaart in mijn brievenbus met 10 euro. De dag daarna weer een. De volgende dag checkte ik mijn bankrekening en zag ik dat een iemand van de kerk 50 euro naar me over had gemaakt. Zo ging het maar door, dagenlang.”

“Ik dacht dat ik gek werd. Het voelde echt alsof ik in een tekenfilm zat en er zakken geld uit de lucht vielen. Ik vertelde mijn moeder wat er gebeurde en ze zei tegen me dat ze familie en vrienden een berichtje had gestuurd of ze me wilden bemoedigen en een kleine bijdrage konden missen. Heel even dacht ik: ‘Oké, het was niet God, het is mijn moeder. Deze ‘teleurstelling’ duurde niet lang, want vrijwel direct bedacht ik me dat ik mijn geldzorgen nooit met mijn moeder had gedeeld, dat zij nadat ik had gebeden het idee pas kreeg dat berichtje te sturen én dat God door andere mensen heen werkt.”

“Op het moment dat dit artikel online komt zit ik in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Ik heb al het geld bij elkaar gekregen en mag 6 weken lang Bijbelverhalen vertellen, maïspap koken en spelen met kinderen in Zuid-Afrika. Met God zijn wonderen de wereld nog niet uit!” 

Deze week is het thema geld. Wij horen graag wat jij er allemaal van vindt!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡