Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lindz West: "Be a giantkiller"

6 juni 2017 · Leestijd 10 min

BEAM vloog naar Manchester om Lindz West, bekend van LZ7 en dit jaar spreker op de EO-Jongerendag, te interviewen. Uiteraard onder het genot van een Engels ontbijt. Wat is het geheim van zijn succes?

“Sorry dat we zo laat zijn. Het verkeer stond vast en we hebben Jake nog naar school gebracht.” Lucy, de vrouw van Lindz, zwaait de deur van het Light-kantoor open. “Heb je al ontbeten?” “Nee, nog niet”, antwoord ik. “Kom, verderop zit ons favoriete tentje. Ze hebben geweldig eten.”  Northern Quarth (NQ), net boven het Manchester Piccadilly station, is dé upcoming wijk voor kunstenaars, hipster koffietentjes en bistro eten. “Verdraaid verleidelijk, iedere week komt er wel wat nieuws bij. Gevaarlijk voor de portemonnee.” Light – de organisatie die in 2011 door Lindz werd opgericht – wordt omschreven als een familie van artiesten, een platenlabel dat met muziek een positieve boodschap wil brengen in de donkere wereld. Hier zitten ze helemaal op hun plek. Niet veel later zitten we aan een Engels ontbijt met geroosterd brood, bonen, bacon en een gepocheerd ei met avocado. En ja, ook een verse wafel met bananentoffee. Als Lindz zijn derde flat white achteroverslaat, zegt Lucy: “Hoe trek je dit? Laat je hand eens zien. Dat je nog niet begint te trillen.” Maar Lindz, die iedere dag in sportschool staat, kan wel wat hebben. “Ik houd gewoon ontzettend van de koffiesmaak.” Stichting Light is succesvol. Ze bereikte de afgelopen 2 jaar al meer dan 750.000 jongeren tijdens scholentours en festivals. En ze breidt uit: op de derde verdieping van het kantoor hangt een landkaart met alle plaatsen waar de stichting is geweest, waaronder half Europa en Australië. Volgende maand gaat een team naar Californië en daarna naar Nieuw-Zeeland, waar het in tien dagen drie scholen bezoekt. Inderdaad, daarvoor moet je in topconditie zijn. 

Ik ben niet de meest geweldige spreker of zanger

“Jongeren tot Jezus leiden en hen stimuleren om hun talenten te ontwikkelen, dat is ons doel. Ik ben niet de meest geweldige spreker of zanger, maar als je God het werk laat doen, kom je ver”, zegt Lindz. Benaderbaar en stoer is dit rolmodel voor jongeren, hij strijkt niet met de eer. “Houd Jezus altijd in het middelpunt.” Succesvolle mensen kiezen vaak zorgvuldig de mensen om zich heen door wie ze hun leven laten beïnvloeden. Hoe zit dat met het kiezen van zijn vrouw? Lucy lacht. “Daar was hij nog niet meteen achter. Ik wist de tweede keer dat ik hem zag, al dat hij mijn man zou worden.” Lindz: “De eerste keer dat ik haar zag, ‘argh’, was er totaal geen aantrekkingskracht. Op het moment dat ik wist dat Lucy mij leuk vond – we reden samen terug na een optreden – bad ik tot God dat als zij mijn vrouw moest worden, hij mij maar helemaal voor haar moest laten vallen. De keer daarop dacht ik: wauw, wat een vrouw. Anderhalf jaar later zijn we getrouwd.”

Als ik met Jack ontbijt maak, lijkt het alsof de keuken is ontploft

Inmiddels zijn ze zestien jaar getrouwd. Wat is het geheim van een goed huwelijk? Lucy: “Let op de grote lijnen. Ik ga niet zitten mopperen als hij het aanrecht weer eens niet opruimt.” Lindz lacht hard. “Gelukkig maar. Als ik met Jack ontbijt maak, lijkt het alsof de keuken is ontploft.” Die keuken staat niet in een villa, maar in een leuk hoekhuis. “Toen het BEAM videoteam (met Joram) vorig jaar kwam filmen voor de tv-special, was het team verbaasd dat het geen groot miljonairshuis was. Daar kies ik bewust voor”, zegt Lindz. Light is een stichting. Het is nooit zeker hoeveel geld er precies binnenkomt. Als ik na het ontbijt, dat uitmondt in een brunch, spreek met Nathan Milnes – codirecteur en zeer gestructureerde rechterhand van Lindz – vertelt hij dat dit zijn grootste zorg is. “Creatieve mensen die hier komen werken, moeten dat echt doen omdat ze van hun werk houden, niet vanwege het geld. Het kan gebeuren dat er opeens een maand geen salaris is. Vooral de eerste jaren was dat best spannend: konden we iedere maand wel alle staff uitbetalen?”  Die staff fungeert als een familie: ze lachen, huilen en bidden samen. “Velen van ons zitten zelfs in dezelfde kerk. Dan landen we zondagochtend vroeg en gaan we linea recta door naar de kerk”, zegt Nathan. “Afgelopen zondagochtend vroeg vlogen we na een show terug uit Finland, ik viel halverwege de preek in slaap”, vertelt Pete, de vaste cameraman.  Zo nu en dan gaan ze een weekend met elkaar weg; Lake District was de afgelopen bestemming. Dan moeten de gezinnen mee. “Het is mijn grootste angst dat al dit werk – dat veel tijd kost – ten koste gaat van de vrouwen en kinderen thuis”, zegt Nathan. “Daarom willen we niet langer dan drie weken van huis zijn.” Hoe is dat voor Lucy als zij met Jake thuisblijft? “Blijf communiceren.” Lindz: “Ik probeer drie keer per dag te facetimen. Als ik op tour ben, zoals drie weken in Nieuw-Zeeland, is het heel gemakkelijk om dat facetimen te vergeten.” Lucy lacht: “Hij is er toch heel trouw in. Dan is het daar zeven uur ’s avonds en is hij helemaal hyper en fris, klaar voor het optreden en dan kom ik met mijn pyjama en verward haar voor de camera. ‘Goedemorgen schatje.’ Haha.” 

Als ik op kantoor ben, wil ik de best mogelijk collega zijn; op het podium de beste muzikant of spreker; thuis de beste vader en echtgenoot

Wat je doet, doe het goed. “Als ik op kantoor ben, wil ik de best mogelijk collega zijn; op het podium de beste muzikant of spreker; thuis de beste vader en echtgenoot. Waar ik ook ben, ik geef de volle 100 procent.” Is dat nooit vermoeiend? “Soms komt hij thuis na een lange dag werk, maar heeft hij de avond daarvoor beloofd met Jack te basketballen. Dan houdt hij zich daar wel aan”, zegt Lucy. Lindz: “Ik bewaak mijn grenzen goed, bij Light weten ze dat ze mij op die momenten niet moeten bellen.” Gaat dat dan allemaal van een leien dakje in hun gezin, vraag ik me af. Lucy antwoordt: “Zeker niet. We zijn samen door een moeilijke periode gegaan. We wilden heel graag kinderen, en alles – tot ivf aan toe – hebben we jarenlang geprobeerd. Het lukte maar niet. Dan op God blijven vertrouwen, vergt moed en geduld. Dat is niet gemakkelijk. Uiteindelijk heeft het proces ons dichter naar elkaar gebracht.” Lucy legt haar hand op Lindz’ arm en glimlacht. “En toen kregen we Jake; mochten we hem adopteren. Hij was al ons wachten meer dan waard.” “Dit was een heel grote reus in ons leven. Als je faith muscles wilt kweken, moet je eerst de reuzen verslaan in je leven. Dat is mijn droom voor iedere jongere: versla die reuzen in je leven! Be a giant killer”, zegt Lindz. “Dat wil ik ook meegeven op de EO-Jongerendag. Wees niet bang om reuzen te verslaan.” Lucy vult hem aan: “Iedere overwinning kost pijn. Net als een kind baren, ook al kan ik daar niet over meepraten. Als je iets moois wilt bereiken, moet je daar wat voor overhebben.”  “Giant killer. Ik ben er zelfs een liedje over aan het schrijven: Jake, the giant killer. Jake staat voor alle jongeren. Stel je voor dat al die meer dan twintigduizend jongeren in het Gelredome allemaal giant killers worden, wat zou dat teweegbrengen?” zegt Lindz opgewonden. “Je moet het verhaal nog vertellen van die scholentour vorige week”, herinnert Lucy hem. “O ja, ik was vorige week op een school hier in de buurt, ik had het over David en Goliat. De jongeren keken me schaapachtig aan. Ik zei: ‘Je weet wel: David die de reus versloeg.’ Er ging nog steeds geen lampje branden. Ze hadden er nog nooit van gehoord! Toen heb ik dat verhaal verteld. Ze hingen aan mijn lippen: ‘Wauw, wat een cool verhaal!’ Dat riepen ze achteraf.”

Ik ben nog steeds een jongetje, alleen in het lijf van een man

“Kom naar de wereld van de jongeren en vertel ze het verhaal, de boodschap van Jezus in hun eigen taal.” Niet voor niets is Lindz op de hoogte van de laatste trends. Hij volgt ze op de voet. “Sorry als ik mijn telefoon check. Ik wil niet onbeleefd zijn. Ik moet op de hoogte zijn van alles. Eigenlijk ben ik nog steeds een jongetje, alleen in het lijf van een man”, grapt hij. Lucy trekt haar wenkbrauw op. “Ik spreek hem niet tegen.”  Lindz laat de jongeren na een scholentour niet aan hun lot over. Light werkt samen met lokale kerken die jongeren na de tour opvangen. “Het is niet zo dat ik toffe muziek maak, een boodschap breng en daarna zeg: ‘Zoek het uit.’ Dan begint het pas. Succes, ook in je geloofsleven, gaat nooit in een rechte lijn omhoog. Je hebt mensen om je heen nodig.” Hij doet zijn best om er goed uit te blijven zien; staat iedere dag in de sportschool, draagt de nieuwste jeans, shirts en sneakers – gesponsord door Nike. “Rolmodellen zijn zo belangrijk. Het gebeurt regelmatig dat ik een gesprek krijg naar aanleiding van mijn sneakers. Dat een jongen zegt: ‘Zo zeg, waar heb je die vandaan?!’ Jongeren hebben rolmodellen nodig. Wat voor iemand ben jij voor de mensen om je heen?” 

Droom groot en omgeef je met mensen die groot dromen

Wees een mentor én neem een mentor. Zo heeft Lindz een achttal mannen om zich heen met wie Nathan en hij op dinsdagavond samenkomen. Het zijn zakenmannen en accountants die samen met Lindz en Nathan bidden, en ze kritische vragen stellen. “Ze houden ons scherp.” Daarnaast: “Droom groot, omgeef je met mensen die groot dromen, daarvan ga je zelf nog groter dromen.”  “Iedereen heeft angsten. Het is een kwestie van je geloofsspieren trainen en er altijd op blijven focussen dat volmaakte liefde de angst verdrijft. De nieuwe Illuminate scholentour opstarten, was spannend. Sinds we zijn begonnen, is alles verdubbeld: het aantal leerlingen dat we bereiken, de sponsors én het geld dat binnenkomt. God is goed.” “Toen ik begon met Light, kreeg ik een vers uit Jesaja: ‘Maak het goede nieuws bekend. Klim een hoge berg op, zodat iedereen jullie kan horen.’ Daarom is het een grote eer dat ik straks op de EO-Jongerendag mag spreken. Een hoge berg, nietwaar? Gelredome, laat je horen!” Check voor meer informatie light.uk.com.

Heb jij je tickets voor zaterdag al gereserveerd? BESTEL ZE HIER!!1! We zien je daar!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡