Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"LHBT-ers moeten niet hoeven twijfelen of ze welkom zijn in de kerk"

22 oktober 2020 · Leestijd 2 min

In de vijfdelige videoreeks 'Stories of Belonging' laat het platform Nieuw Wij vijf jongeren aan het woord over hun identiteit. Zo ook de 20-jarige Noud. Eerder vertelde hij ons over zijn coming out als transgender, nu wil hij dit onderwerp ook binnen de kerk bespreekbaar maken.

Welkom in de kerk

Noud hoopt dat zijn verhaal aanleiding is tot een gesprek over transgenders in christelijke gemeenschappen. "Daar is transparantie voor nodig,” vertelt hij aan Nieuw Wij. “Dat LHBT-ers niet meer hoeven twijfelen of ze echt welkom zijn in een kerk.” 

“Het allerliefste zou ik willen dat LHBT-ers zich geen zorgen meer hoeven te maken welk kerkgebouw ze wel of niet binnen kunnen stappen. Misschien is dat niet realistisch. Ik zou er in ieder geval voor willen pleiten dat kerken duidelijk zijn van: dit mag hier wel, dit mag hier niet. Ik wil niet meer dat je in een kerk zit en je hoeft af te vragen: ben ik hier welkom? Ik hoop dat LHBT-ers over een aantal jaar die hele worsteling niet meer hoeven hebben, maar een arm over hun schouders kunnen voelen en weten dat het goed is. Dat is ruimte die ik graag wil helpen creëren," vertelt Noud in het interview met Nieuw Wij. 

Theologie

Om dit te bereiken besloot Noud theologie te gaan studeren. "Ik ben theologie gaan studeren omdat ik daar graag handvatten voor wilde. Ik verschil theologisch wel van sommige mensen. Ik geloof in een God die gender te boven gaat. Als ik niet mag zijn wie ik ben; dat kan niet Gods bedoeling zijn. Zo komt een mens niet tot zijn recht.”

Lees het volledige interview van Nieuw Wij hier

Benieuwd naar Noud's interview bij BEAM? Je leest het hier

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡