Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Levi (16): ‘Ik huil bijna nooit, maar als ik huil, is dat om m’n vader’

14 juni 2024 · Leestijd 4 min

Vaderdag zonder vader: hoe is dat? Levi (16) vertelt hoe het is om plotseling je vader te verliezen en hoe je je voelt op die elk jaar weer terugkomende Vaderdag. "Ik voel me best vaak shit."

*Triggerwarning: In dit verhaal wordt kort gesproken over zelfmoord en depressie

Levi: “Dat mijn vader van ons hield, weet ik zeker. Dat heb ik teruggelezen in zijn oude brieven. Ik keek tegen hem op. Nog steeds. Het was een sterke man, een bodybuilder en hij werkte bij de politie. Maar ook was hij depressief. Hij heeft zelfmoord gepleegd toen ik acht jaar was. Waarom? Daar ben ik nooit achter gekomen.”

Jezelf gek maken op Vaderdag

“Van mijn eerste Vaderdag zonder vader weet ik alleen de dingen die mijn moeder heeft verteld. Ik was natuurlijk echt jong. In de dagen rondom Vaderdag hoorde ze me vaak in mezelf praten als ze langs mijn slaapkamer liep. ‘Papa, waarom??’ ‘Waar ben je?!’ Ook nu, een aantal jaar later, vind ik Vaderdag nog steeds lastig. Normaal ben ik een vlotte prater, maar rondom Vaderdag niet echt. Mijn hoofd zit dan vol: wat zou ik m’n vader als cadeau hebben gegeven als hij er nog was? Hoe zou ik hem vandaag verrassen? Ik maak mezelf gek als ik er te lang over nadenk en vind het eerlijk gezegd wel fijn als Vaderdag weer gewoon voorbij is.”

Ik voel me nog steeds vaak shit

“Mijn christelijke opvoeding heeft ervoor gezorgd dat ik het gevoel heb dat er altijd iemand is om mee te praten, namelijk God. Een jaar geleden ben ik echt voor mezelf gaan onderzoeken wie God is en hoe ik kan geloven. Dat betekent niet dat alles nu helemaal leuk is. Ik voel me nog steeds vaak shit. Wat ik heb geleerd is dat geloven in God niet altijd om gevoel gaat. Geloven en vertrouwen op Hem is meer dan voelen. Gelukkig maar, want het gaat bij mij met vallen en opstaan. Het ene moment voel ik me helemaal vol van de heilige Geest, het andere moment heb ik in het weekend zin om me helemaal klem te zuipen. Toch helpt het me dat ik weet dat God er is. Ik kan een joint pakken of een fles alcohol als ik mijn vader mis, dat heb ik vaak gedaan, maar liever wil ik het bespreken met God en weer rustig worden. Dit lukt steeds vaker.”  

Vragen over sportvoeding

“Als iemand overlijdt, moet je het een plekje geven. Mijn moeder, zusje en ik hebben echt veel steun gehad van mensen om ons heen. Tegelijkertijd komt degene van wie je houdt daar niet door terug. Er zijn veel vragen die ik nog zou willen stellen aan m’n vader: Waarom ben je niet meer bij ons? Hoe ga jij om met je boosheid en je verdriet? Ook kijk ik tegen mijn vader op en heb ik veel dezelfde hobby’s. Ook nu sta ik weer in de sportschool, voor dit interview ben ik even naar buiten gelopen. Ik zou hem graag willen vragen hoe hij als bodybuilder zijn voeding regelde en wat voor trainingen hij deed.”

“Het overlijden van mijn vader is al even geleden en ik denk dat ik het redelijk een plekje heb gegeven. Toch zal ik hem altijd blijven missen en blijft het pijn doen. Pas deed ik bijvoorbeeld een fotoboek open met foto’s van hem, dan komen er allerlei emoties naar boven. Ik huil bijna nooit, maar als ik huil, dan is het om mijn vader.”

Nina: 'Dit is waarom mijn Instagram uitstaat op Moederdag'

Lees ook over:

Nina: 'Dit is waarom mijn Instagram uitstaat op Moederdag'

Ontmoeting met Lecrae

Levi was er ook bij op de EO-Jongerendag. Hij is namelijk GROOT fan van de Amerikaanse rapper Lecrae. Wij verrasten hem met een ontmoeting met de rapper en Levi's reactie was hartverwarmend. Check hier de video:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡